Picknicken bij het kasteel van Horst

7x picknicken in het groen

Bestaat er iets vrolijkers dan een gezellige picknick in een zonnig park? Haast je met mandje vol lekkers naar een van deze pittoreske tuinen en parken, en je zomermiddag is compleet.

1. In de tuin van een Kasteel

Heel wat kasteeldomeinen zorgen deze zomer voor een idyllisch picknickdecor - inclusief de picknick zelf. In het Kasteel van Horst kan je bijvoorbeeld een rugzak vol lokaal lekkers afhalen, met of zonder Hagelandse wijn. Tips voor de leukste picknickplekjes op het domein krijg je erbij, net als een leuke kinderzoektocht (met een echte katapult) voor wie met het gezin op stap is. 

Ook het Kasteel van Heers serveert een smakelijke picknick: je krijgt meteen ook een wandelkaart en eventueel een natuurzoektocht voor kinderen mee voor je tochtje. En het Kasteel van Beauvoorde in Veurne stuurt je met je picknick op fietstocht in de streek. 

2. Het Arboretum van Kalmthout

Het Arboretum van Kalmthout herbergt de meest gevarieerde planten- en bomenverzameling van Europa: als je tussen al die natuurpracht geen gezellig plekje vindt, dan weten wij het ook niet meer. En om het extra gemakkelijk te maken levert de Piknikfabrik je picknickmand kant en klaar in de mooie Vlindertuin.

Opgelet: als je je eigen lunch meeneemt moet je die opeten op het stemmige tuinterras.

3. De Kruidtuin in Mechelen

De Mechelse Kruidtuin is een prachtig park in Engelse landschapsstijl vol vijvers, eeuwenoude bomen en speelplezier voor de kleinsten. En als de boterhammen nog wat beter afgekruid mochten zijn pluk je gewoon iets uit de kruidentuin - geen mens die het merkt.

4. De Sint-Pietersabdij in Gent

Wist je dat achter de majestueuze gevels van de Sint-Pietersabdij in Gent een weelderige abdijtuin schuilt? Op een zonnige dag is het er heerlijk picknicken tussen de fruitbomen en wijnranken.

5. De Averegten in Heist-op-den-Berg

Provinciaal domein De Averegten in Heist-op-den-Berg heeft het zowat allemaal: kilometers aan wandelpaden, hectaren bos, een plantentuin, een ecologische speeltuin en een hondenweide. En heel wat prachtige picknickplekjes, uiteraard. Geen keukenprins(es)? Dan is er nog de bioboerderij of de gezellige taverne.

6. De Wijers in Limburg

De Wijers is een Limburgs natuurgebied dat niet minder dan 1.175 vijvers telt. Gelukkig zijn er nog genoeg droge plekjes om je picknickdekentje te installeren. Met gevulde maag kan je vervolgens een fietstochtje recht door het water maken, of in een van de kijkhutten binnensluipen om zeldzame vogels te spotten. 

7. Het Josaphatpark in Schaarbeek

Het Josaphatpark bestaat uit 20 hectaren gras, bos en vijver, en is dus niet toevallig het favoriete wandelplekje van veel Brusselaars. Vlei je neer in het gras, laat de kinderen los op de speeltuin en struin achteraf nog eens door het historische gedeelte van het park, of spot de vele beelden van schrijvers en kunstenaars. 

Reeks
Zomer