Kunstennacht Hasselt

7x niet te missen cultuur in mei

Van keiharde gitaren tot een theaterwandeling: deze culturele activiteiten mag je niet missen in mei. Beleef weer meer met deze expo's, concerten, voorstellingen en festivals.

 

1. Kunst in koeltorens op Horst

Het festival heb je gemist, maar tot eind juli kan je wel nog naar de tentoonstelling van Horst Festival gaan kijken. Op de Asiat-site in Vilvoorde, een voormalige militaire basis, vind je elf kunstinstallaties: in  de gebouwen op het domein, de monumentale koeltorens of in de natuur. 

Voor een tweede deel van de expo moet je naar Cinematek, waar drie andere kunstenaars hun werk tonen, en je kan meteen nog even blijven voor het filmprogramma dat aan de tentoonstelling gekoppeld is. 

 

2. Een swingend folkfestival

Een uitstapje naar Bokrijk is altijd een goed idee, maar op 21 mei valt er extra veel te beleven. Het Folkfestival belooft een dag vol muziek, vrienden, eten, drinken en plezier.

Geniet van 6 fantastische folkmuziekbands, doe mee aan de verschillende ateliers, bekijk de theatervoorstellingen van Living History bijwonen of bewonder de nieuwe museumboerderij met historische dierenrassen. 

 

3. Een ode aan Toots

Jazzlegende Toots Thielemans zou dit jaar zijn 100ste verjaardag vieren: het ideale moment voor een goedgevuld feestjaar. In zijn thuisstad Brussel en ver daarbuiten brengen concerten, expo's, lezingen en andere activiteiten een ode aan de beste mondharmonicaspeler ter wereld. 

Zo kan je onder andere gaan luisteren naar Jef Neve, die samen met het Nederlandse trompetwonder Teus Noble het repertoire van Toots onder handen neemt, en tussendoor vertellen ze mooie verhalen over hun eigen ervaringen met de jazzlegende.

 

4. Geluidskunst in Leuven

Hear Here neemt je mee voor een wandeling door Leuven, langs een reeks klinkende kunstwerken op unieke erfgoedlocaties zoals de Kruidtuin en het Begijnhof. Laat je leiden door je oren en ontdek een zwerm zoemende bijen, drijvende porseleinen schalen die sierlijk tegen elkaar botsen of een getunede auto met twaalf luidsprekers. 

 

5. Een futuristische theaterwandeling

Wat zullen onze nakomelingen over 100 jaar van onze tijd denken? Dat is de vraag die theatermaker Kyoko Scholiers zich stelt in Zone X, een futuristische theaterwandeling

Gids Miko neemt je mee op wandel door een gebied dat na De Ramp van 2034 werd afgeschermd van de wereld. De tijd bleef er stil staan, de lokale bevolking leeft er nog zoals in de jaren 2020. Onderweg door de ruïne van de 21ste eeuw fileert Miko ons denken en handelen genadeloos - maar aangezien er behoorlijk wat informatie verloren gegaan is, zijn haar interpretaties vaak erg creatief

 

6. Harde gitaren in Gent

Tijdens Dunk!festival wordt Kunstencentrum Voo?uit overgenomen door het betere gitaarwerk: drie daverende dagen lang spelen de beste doom-, postrock- en metalbands op verschillende podia. 

 

7. Straatkunsten in Jette

Straatkunstenfestival VOENK is dit jaar al aan zijn negende editie toe: op zondag 29 mei geniet je een hele dag van (straat)theater, muziek en circus op het Kardinaal Mercierplein. En van veel sfeer en gezelligheid, natuurlijk. 

     

Meer cultuur in mei

 

Beleef weer meer

Reeks
Beleef Weer Meer