fietsers in Antwerpen

7x fietsen langs kunst en architectuur

Deze fietstochten leiden je niet alleen door mooie natuur en glooiende landschappen, maar ook langs hedendaagse kunst, indrukwekkende architectuur of bijzondere verhalen.

2. Kathedralen van industrie in Gent

Het beschermen van industriële sites ligt vaak gevoeliger en moeilijker dan kerken, kastelen of burgerhuizen. De waarde van een fabriek uit zich niet altijd in esthetische of architecturale kenmerken, maar wel in de verhalen van wie er werkte en in de producten die er werden gemaakt.

Deze fietsroute van het Gentse Industriemuseum voert je langs kolossale parels uit het roemrijke Gentse textielverleden. 

3. Met de fiets langs verhalen vol muziek

Overal in Vlaanderen vind je muziekgeschiedenis, ook in Klein-Brabant. De Belpop Bonanza-fietsroute is uitgestippeld door Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) en Jan Delvaux, die ook wel de harde schijf van de Belgische muziek wordt genoemd.

Op 15 locaties hangt een bordje met een QR-code. Scan de code met je smartphone en luister naar de strafste verhalen over muzikale legendes en iconische muziektempels.

4. Kunst in open lucht in Borgloon

In de fruitstreek fiets je niet alleen tussen glooiende heuvels en groene velden, maar ook tussen indrukwekkende kunstwerken. Want wist je dat er naast het bekende doorkijkkerkje nog heel wat andere installaties te vinden zijn in Borgloon?

Het parcours van PIT leidt je langs de Tranendreef (waar je kan overnachten in een boomtent), een bijzondere uitkijkplatform en nog een tiental anderen werken.

5. De Bruegelroute in het Pajottenland

De wereldberoemde schilder Pieter Bruegel haalde zijn inspiratie en decors in het Pajottenland, het Toscane van het Noorden. De Bruegelroute brengt je voorbij 19 reproducties van zijn schilderijen. Op je tocht ontdek je ook schitterende kastelen, molens en proeverijen.

De hoogtepunten: het pittoreske kerkje van Sint-Anna-Pede, de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede en de groene domeinen Coloma in Sint-Pieters-Leeuw en het kasteel van Gaasbeek. Na een fietstocht zal een kriek, geuze of lambiek van de streek vast en zeker smaken.

6. Literair erfgoed in West-Vlaanderen

De Literaire Lus is een fietsroute van 42 kilometer die het literaire erfgoed van drie dorpen verbindt: het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve, het René De Clercqmuseum in Deerlijk en het Lijsternest van Stijn Streuvels in Ingooigem.

De huizen van deze drie dichter-schrijvers staan klaar voor jouw bezoek, en tussendoor fiets jedoor het rustige West-Vlaamse platteland. 

7. Op Hartstocht in Gent

Theatergezelschap Compagnie Cecilia bedacht De Hartstocht: drie inspirerende fietstochten langs luisterverhalen, geschreven en ingesproken door acteurs en andere vertellers. Onder andere Titus De Voogdt, Jean Paul van Bendegem en Marijke Pinoy komen aan het woord. 

De routes, elk tussen 35 en 45 kilometer in en rond Gent, leiden je langs de gekende knooppunten met verhalen over ... knooppunten. Want die kennen we allemaal: de belangrijke momenten, ideeën of personen die je leven in een andere richting begeleiden. 

Reeks
Natuur en avontuurFietsen