fietsers in Antwerpen

7x fietsen langs kunst en architectuur

Deze fietstochten leiden je niet alleen door mooie natuur en glooiende landschappen, maar ook langs hedendaagse kunst, indrukwekkende architectuur of bijzondere verhalen.

1. Fiets de architectuurroute in Antwerpen

Antwerpen, fietsen en architectuur: een uitstekende combinatie. De bewegwijzerde Architectuurroute neemt je me naar de mooiste, oudste of net nieuwste gebouwen van de stad. Laat je rondleiden langs het prachtige Havenhuis en het wereldberoemde Centraal station, maar ook langs verborgen parels als het geboortehuis van Panamarenko of de belle epoquewijk van Zurenborg. 

 

 

2. Beaufort, een beeldenpark aan de kust

Deze zomer strijkt de kunsttriënnale Beaufort opnieuw neer aan de Kust: kunstenaars uit alle hoeken van de wereld laten dan een kunstwerk achter in de buurt van de zee. Twintig gloednieuwe kunstwerken duiken op in alle kustgemeentes. Bovendien kregen heel wat werken uit vorige edities een permanent plekje: zo vormde zich intussen een uitgebreid beeldenpark langs de kust. 

Geen betere manier om ze te ontdekken dan met de fiets: maak een tochtje langs de kustlijn en ga onderweg op zoek naar de grote grammofoonhoorns in Westende, de windhanen van Nieuwpoort of de bekende knalrode rotsen in Oostende.

 

 

3. Met de fiets langs verhalen vol muziek

Overal in Vlaanderen vind je muziekgeschiedenis. Dat bewijzen de heren van Belpop Bonanza met een reeks fiets- en wandelroutes in heel wat Vlaamse steden. Geheel in hun eigen stijl leiden Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing je door meer dan 30 steden en streken: scan onderweg de QR-codes en luister naar de strafste verhalen over muzikale legendes en iconische muziektempels.

 

 

4. Fiets langs kunst in open lucht in Borgloon

In de fruitstreek fiets je niet alleen tussen glooiende heuvels en groene velden, maar ook tussen indrukwekkende kunstwerken. Want wist je dat er naast het bekende doorkijkkerkje nog heel wat andere installaties te vinden zijn in Borgloon? Het parcours van PIT leidt je langs de Tranendreef (waar je kan overnachten in een boomtent), een bijzondere uitkijkplatform en nog een tiental anderen werken.

 

 

5. Lievelingsboeken in Merelbeke

De fietsroute van Merelbeke Leest slingert 40 kilometer lang door het mooie landschap van Merelbeke. Onderweg kom je 21 panelen tegen met prachtige portretten van mensen met een hart voor Merelbeke én boeken, literatuur, bibliotheek, schrijven of lezen. Ze gingen op de foto met hun lievelingsboek.

 

 

6. Kastjes vol kunst in Nieuwpoort

In Nieuwpoort kregen een hoop saaie elektriciteitskastjes een bijzondere make-over: lokale artiesten toverden ze om tot kunstige pareltjes. Het resultaat is Tour Elektriek: een kleurrijke route door de stad. Kunnen jullie onderweg alle kunstwerkjes spotten? 

 

 

7. Op Hartstocht in Gent

Terwijl de theaters nog even gesloten moeten blijven verzon Compagnie Cecilia De Hartstocht: drie inspirerende fietstochten langs luisterverhalen, geschreven en ingesproken door acteurs en andere vertellers (onder andere Titus De Voogdt, Jean Paul van Bendegem en Marijke Pinoy). 

De routes, elk tussen 35 en 45 kilometer in en rond Gent, leiden je langs de gekende knooppunten met verhalen over ... knooppunten. Want die kennen we allemaal: de belangrijke momenten, ideeën of personen die je leven in een andere richting begeleiden. 

 

 

Lees ook:

8x kunst in openlucht voor kinderen

Prachtig wandelen dicht bij huis