Visit Genk lente

7x erfgoed ontdekken

Van een tochtige kasteel tot weelderige villa's: deze bijzondere erfgoedplekjes zijn een bezoekje meer dan waard.

1. C-mine

De mijnsite van Winterslag in Genk werd in de jaren '80 definitief gesloten, maar vandaag bruist C-mine opnieuw van het leven. De meeste gebouwen kregen een nieuwe bestemming, met onder andere een cultuurcentrum, maar toch vind je het verleden nog overal terug. Tijdens een C-mine Expeditie duik je onder de grond en terug in de tijd: luister naar de verhalen en geluiden van de mijn, dwaal door een doolhof van gangen en eindig bovenop de oude schachtbok van meer dan 60 meter hoog. Tip: op deze locatie kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

> Duik onder de grond

 

2. De Kapel van Steenbergen

De 17de eeuw, dat was de tijd van de bloeiende bedevaartsplekken in Vlaanderen. Deze wonderlijke kapel midden in het Meerdaalwoud (vlakbij Leuven) is daar één van. Het 17de eeuwse kerkmeubilair, de oude wandschilderingen en schilderijen laten een indruk achter bij iedere bezoeker.

> Elke zondag open

 

3. Een gratis museumwandelpark

Het Limburgse openluchtmuseum Bokrijk is bezig aan een winterslaap, maar in het weekend kan je het domein wel bezoeken als gratis museumwandelpark. De historische monumenten zelf blijven nog even dicht, maar de fiets- en wandelpaden in en rond het park zijn wel allemaal toegankelijk.

> Fiets door het water

 

4. Villa Les Zéphyrs

Villa Les Zéphyrs in Westende was in de jaren '30 de vakantiewoning van een rijke Gentse doktersfamilie. De authentieke villa met prachtige glasramen, een verzonken marmeren bad en originele interieurs neemt je mee naar een zonnige vakantiedag ergens in de jaren '30. Bovendien kan je aan de muren van de villa ook hedendaagse kunst spotten. 

> Gluur binnen in het verleden

 

5. Fort Breendonk

De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het fort van Breendonk (ten zuiden van Antwerpen) is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa.

> Houd de herinnering levendig

 

6. Het Gravensteen

Het Gravensteen moet wel het bekendste kasteel van het land zijn: het is de enige middeleeuwse burcht die nog een intact verdedigingssysteem heeft. Dwaal door de inkomhal, het huis van de graaf, de omwallingen en de lugubere folterkamers, met een hilarische audiogids van Wouter Deprez in je oren. Tip: op deze locatie kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Terug naar de middeleeuwen 

 

7. Het Brugge van de 15de eeuw

In het Adornesdomein, een prachtig Middeleeuws landgoed, maak je kennis met een vooraanstaande koopmansfamilie in het Brugge van de 15de eeuw. In het bijzonder leer je Anselm Adornes beter kennen, de meest bekende telg van de familie. Hij was zakenman, diplomaat én ridder.

> Ontdek deze verborgen parel

 

Reeks
Museum