It's a wonderful life

7x cultuur die je nog dit jaar kan beleven

Het jaar loopt ten einde en door de coronamaatregelen ligt het nachtleven helaas weer aan banden. Maar niet getreurd: UiTX heeft nog een mooi cultuuraanbod voor je klaar. Check hier onze selectie voor de allerlaatste dagen van december

Bekijk steeds de meest actuele informatie over de te volgen richtlijnen op de website van de organisator.

 

1. Street Art Festival in Leuven

Nog tot 31 december kan je in de buurt van de Leuvense Vaartkom een artistiek stadsproject ontdekken. Enkele creatieve talenten hebben zich uitgeleefd op bouwwerven en andere publieke ruimte, om de toekomst in vraag te stellen en het heden op te fleuren.

 

2. Muziek en marshmellows bij Bar Bricolage

Bar Bricolage is een groene oase in de Gentse stadswildernis, in een allegaartje van vrolijke bouwwerken uit recupmateriaal. Op donderdag 23 december geniet je er van een kachelsessie: muzikale gezelligheid in een vurig jasje. Op het programma staan Ignatz, binnenstebuiten gekeerde lo-fi folk met mysterieuze effecten, en Venediktos Tempelboom, een jonge telg in de Belgische vertakking van de American Primitive-gitaarstijl.

Op zondag 26 december sluit Bar Bricolage het jaar af met een kerstcadeau-ruilmarkt, een kampvuur met marsmellows en tarotkaartlezingen.

 

3. Streetwear in Hasselt

Het Hasseltse Modemuseum toont een 10-tal silhouetten die een beeld geven van de ontstaanscontext van streetwear én van de invloed op de mode vandaag. Luxemodehuizen pikken geregeld elementen van streetwear op en halen zelfs de designers ervan in huis, in de hoop relevant te blijven. Maar kan je dan nog spreken van streetwear

 

4. Fotofestival in Brugge

In de donkerste weken van het jaar loopt Brugge Foto, met tentoonstellingen op 11 locaties in het centrum van de stad. De geselecteerde fotografie heeft aandacht voor documentaire verhalen, fotografische essays, hedendaagse conceptuele foto's en  connectie met andere kunsten. Ruim 40 Belgische en buitenlandse fotografen tonen hun fotoprojecten, zowel jong talent als ervaren fotografen. 

 

5. Een kerstklassieker uit 1946

De film It’s a Wonderful Life is een kerstklassieker uit 1946. Toen hij uitkwam, brak de film van Frank Capra weinig potten. Intussen wordt is hij echter opgenomen in de lijst van beste films aller tijden.

Nadat gefrustreerd zakenman George Bailey de wens uitspreekt dat hij nooit geboren was, daalt een engel neer op de aarde om Georges wens te laten uitkomen. Maar niet voordat hij George toont hoeveel hij voor andere mensen heeft betekend.  

 

6. Ontbijt, documentaire en debat

Docu & Debat in Laken, dat is een relevante documentaire met vooraf een gratis ontbijt en nadien een boeiend groepsgesprek.

Me Miss Me is een emotioneel (zelf)portret van een jonge Iraakse man die van België zijn nieuwe thuis wil maken. Luban zat in Irak in het leger. Omdat hij niet alle bevelen wilde uitvoeren, zoals schieten op betogers, is hij gevlucht. In België geraakt hij niet aan een verblijfsvergunning en dat zorgt voor veel frustratie en wanhoop. 

 

7. Lichtfestival - Gezelligheid troef

Heb je nood aan wat licht in deze donkere wintermaanden? Ga samen met je vrienden naar het WinterFloridylle festival in de Plantentuin van Meise en laat je betoveren door een spektakel van licht en muziek. Schiet de leukste filmpjes voor je Instagram Stories & TikTok tijdens de wandeltocht van 3,5 km en ga nadien gezellig napraten in het winterdorp.

van tot

WinterFloridylle lichtfestival

Plantentuin Meise - Meise
Festival

 

 

Ontdek hier nog meer cultuurtips voor deze week