Pagadderpad

7x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zeven natuurgebieden. Van uitkijktorens tot trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.

1. Denappels schieten in Dessel

Het Pagadderpad in Dessel is een beweeglijke boswandeling: onderweg word je uitgedaagd om te lopen over water, met denappels te schieten, een vlot verder te trekken of te wandelen zoals een vos of een konijn. De wandeling vertrekt bovendien aan uitkijktoren SAS4: de beklimming daarvan is minstens even avontuurlijk als de wandeling, en er is ook een speeltuin voor wie nog niet uitgeravot is. 

2. Op stap met de Stokkenmannen in Genk

De Stokkenmanroute is een gezinswandeling van zo'n 4km in de bossen van Kattevennen in Genk. Ga op stap met een boekje vol verhalen en spelletjes en laat je de weg wijzen door de mysterieuze Stokkenmannen. Let goed op in welke richting ze kijken: zo wijzen ze de weg naar de volgende stokkenman.

Onderweg leer je alles over deze bijzondere wezens. Even rusten onderweg? Klim gerust in de armen van een mannetje om een pauze te nemen. 

3. Duinklimmen in Koksijde

In Koksijde vind je de Doornpanne, een groot duingebied met als blikvanger de Hoge Blekker, de hoogste duin van de Belgische kust. Je kan kiezen tussen verschillende wandelroutes: door de ongerepte duinen en langs graslanden die beheerd worden door ezeltjes, met de beklimming van de Hoge Blekker als letterlijk hoogtepunt. Wie durft naar beneden rollen? 

4. Op safari in de Wijers

De Wijers - uitgestrekt over een groot deel van Limburg - wordt ook weleens 'het land van 1001 vijvers' genoemd, met honderden vijvers die als een lappendeken verspreid liggen over het landschap. Met een spotterskaart trek je er op safari, op zoek naar de verschillende dieren die in het gebied wonen. Wie spot als eerste de boomkikker of een watersalamander? 

Het gebied heeft verschillende onthaalpunten, onder andere in Domein Kiewit: daar vind je bovendien ook een speelbos en een kinderboerderij.  

5. Natte voeten in Meerbeek

Rotte Gaten is een uitgebreid natuurgebied vlakbij Meerbeek: de naam zorgt ongetwijfeld al voor pret, maar het is er ook heerlijk wandelen. Rotte Gaten is een heel drassig gebied: bij nat weer kan je enkel wandelen op de plankenpaden over het water - en zelfs dan zijn regenlaarzen een goed idee. 

Je kan het gebied bovendien ook verkennen via een spannend avonturenpad met een boomstammikado, blotevoetenpad, hangbrug, steltenpad en héél veel plaats om kampen te bouwen. 

6. Op trollenjacht in Boom

In Recreatiedomein De Schorre wonen zeven reuzegrote trollen, tot wel 18 meter hoog. Eentje snijdt figuren uit een totempaal, een andere verzamelt stenen en een trollenkoppel speurt naar figuren in de wolken. De Deense kunstenaar Thomas Dambo wekte de trollen tot leven met gerecycleerd hout en omgevallen bomen.

Er is geen uitgestippelde wandeling in het Trollenbos, je moet zelf op zoek naar de houten vrienden. En de vinders worden beloond: diep in het bos bouwden de trollen ook een gigantische uitkijktoren van boomstammen en dikke takken - bij helder weer zie je in de verte zelfs het Atomium glinsteren. 

7. Vogelspotten in De Blankaart

In de IJzervallei ligt De Blankaart, een moerrassig natuurgebied waar heel wat zeldzame vogels wonen. Plankenpaden brengen jullie naar de vogelkijkhutten en de uitkijktoren, en als het waterpeil hoog genoeg is brengt een fluisterboot jullie geruisloos naar de overkant van het moeras. 

Wandel zeker ook eens lang het bezoekerscentrum van De Blankaart (dat bovendien ook een kasteel is): je kan er terecht voor natuurateliers, speurtochten en een avontuurlijk speelbos. 

Reeks
Natuur en avontuur