Pitkamperen

7x avontuurlijk overnachten met kinderen

Vieren jullie de zomer in eigen land? We tippen acht bijzondere plekken om te overnachten met kinderen: blijf eens slapen in een boomtent, op een watervlot of in een middeleeuwse tent.

 

1. Terug naar de middeleeuwen in Alden Biesen

Bij het kasteel van Alden Biesen staan deze zomer vijftien comfortabele tenten waarin families kunnen kamperen. Je bent er op bezoek bij Ridder Muis in de middeleeuwen: ga op speurtocht in en rond het kasteel, leer boogschieten, ravot in een berg vol hooi en geniet van een spannende riddershow met Muis en al zijn vrienden.

Goed geslapen in de natuur? 's Ochtends krijg je een heerlijk middeleeuws ontbijt geserveerd, recht aan je eigen tent. 

 

2. Slapen in een boomtent

In de Tranendreef in Borgloon hangen tenten in de vorm van een druppel aan de bomen. Deze slaapdruppels maken deel uit van het PIT-parcours: een kunstzinnige route langs kunstwerken in openlucht, waarvan het wereldbefaamde doorkijkkerkje het meest bekende is.

Is Borgloon wat te ver? Er hangen ook een paar boomtenten in De Notelaer in Bornem!

 

3. Waterpret in de Lilse Bergen

In de zanderige Kempen - waar het altijd een beetje warmer is dan in de rest van het land - ligt domein de Lilse Bergen. Het is een heerlijk bossig gebied met een uitgestrekte vijver. Je kan hier rijden met minicars, spelen in de reuzegrote speeltuin en natuurlijk plonsen in de zwemvijver.

Overnachten kan op de viersterrencamping, maar nog veel leuker zijn de tipi's, boomhutten, kermiswagens of waterhutten

 

4. Kamperen op de Hoge Rielen

Op de Hoge Rielen, een uitgestrekt domein en jeugdverblijfcentrum in Kasterlee, kampeer je midden in de natuur mét sanitaire voorzieningen dichtbij. Je kan blijven slapen op het kampeerterrein, of op een spectaculaire kampeertoren met vier kampeerplateaus die als boomhutten in de lucht worden gehouden. Een tentje is voorzien en wordt zelfs al voor je opgezet: je hoeft dus enkel je slaapzak en tandenborstel mee te nemen. Je hoogtevrees laat je best thuis ... 

 

5. Varen met een fluisterboot 

Ooit al gevaren met een fluisterboot? In Dilsen-Stokkem kan het. Geruisloos glijden over de Oude Maas ... het maakt je rustig. Totdat je kinderen het kampeervlot zien waar je de nacht kan doorbrengen. Dan gaan ze helemaal uit hun dak. Je kan het vlot (mét dak) alleen bereiken met de kano. Spannend! Deze uitstap plan je best via de toeristische dienst van Dilsen-Stokkem.

 

6. Paalkamperen in de natuur

Mag het écht avontuurlijk? Op verschillende plekken in Vlaanderen vind je bivakzones: dat zijn plekken midden in de natuur waar je mag overnachten met je eigen tent. De meeste kan je alleen te voet of met de fiets te bereiken en veel luxe is er niet, behalve (soms) een waterkraan of een composttoilet. Maar het is er wel heerlijk rustig en je wordt wakker samen met de natuur - misschien spotten jullie wel hertjes of andere dieren? 

Online vind je een overzicht van alle bivakzones in Vlaanderen, maar onze favoriet is die in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. Vlakbij de kampeerzone vind je daar Speelbos Everzwijnbad, een paradijs voor kleine ravotters met puzzelbomen, klimpalen en een griezelig hoge hangbrug. 

 

7. Vlotkamperen op het Zilvermeer

Recreatiedomein Zilvermeer in Mol heeft eindeloos veel troeven, vooral veel natte. Je vindt er verkoeling aan de glijbanen en fonteinen op het witte strand of op je waterfiets. Overnachten doe je op de camping, of in een van de originelere slaapplekjes: leg je slaapzak eens in een hut aan de oever van de vijver of in een gezellige ronde cocoon. 

Red je het zonder elektriciteit en stromend water? Dan kan je vlotkamperen op een meertje, midden in de ongerepte natuur van het Zilvermeer.

 

Lees ook

Reeks
Zomer