Vuur aan de Velodroom

7 warme wintertips voor donkere maanden

Eindelijk mogen we ons volop in wintersfeer wentelen: met lichtjes, dikke sjaals en gezellige uitstapjes wordt december de warmste maand van het jaar.

Opgelet: door de coronamaatregelen worden sommige activiteiten geannuleerd, verplaatst of krijgen ze een online alternatief. Bekijk de meest actuele informatie op de website van de organisator.

 

1. Magie in de Plantentuin

Tijdens de donkerste dagen zorgt de WinterFloridylle voor licht en magie in Plantentuin Meise. Een (kind- én rolstoelvriendelijke) wandeling leidt je door de prachtige versierde tuin, en langs 20 bijzondere lichtinstallaties die speciaal voor de gelegenheid ontworpen werden. De bijbehorende muziek (gecomponeerd door Pier Goddaer) dompelt je helemaal onder in de winterpracht. 

Geen zin om naar huis te gaan? Blijf dan nog wat plakken in het winterdorp van de Plantentuin, en blijf warm met vuurkorven, warme drankjes en veel gezelligheid. 

 

2. Een krakende wandeling

Het beste excuus voor een grote warme chocomelk met slagroom? Een flinke wandeling in de natuur: geen beter geluid dan het gekraak van bevroren blaadjes onder je voeten. Kies een van onze favoriete herfstwandelingen en laat de uitgedunde boomkruinen een feeëriek decor vormen voor je zaterdag-, zondag- of andere namiddag. 

8 knisperende herfstwandelingen

 

3. Circusfeest in Antwerpen

Hoe koud en guur het buiten ook is, van een goede circusvoorstelling krijg je het altijd lekker warm. In Antwerpen hebben ze dat goed begrepen: MAD Festival brengt Vlaamse en internationale circusartiesten naar Antwerpen. Je kan genieten van spectaculaire acts en gratis shows, een kijkje nemen achter de schermen en theatrale wandelingen doen.

Wie het zelf voelt kriebelen, kan meedoen aan een van de workshops: hoepelenjonglerentrampolinespringen ... Voor beginners én gevorderden. Wie durft?

 

4. Vuur aan de Velodroom

Aan de Velodroom in Leuven toveren vuurmeesters met dansende vlammen. Laat je meeslepen door de woeste kracht en de magie van hun bewegingen, en vooral door al die winterse gezelligheid, zomaar midden in de stad. 

Nog niet uitgekeken? Met hetzelfde ticket bezoek je ook (Un)Holy Lights, een stemmig lichtparcours in Leuven. Op vijf locaties bewonder je evenveel intieme lichtkunstwerken: in de Predikherenkerk worden lichtgevende ringen de lucht in geschoten, in de Kruidtuin ontsnappen vogels uit hun kooien en in de Sint-Jacobskerk kronkelen dode bomen. 

 

5. Een fonkelend lichtparcours

Heel wat steden en gemeenten halen alles uit de kast om hun straten te laten baden in een sprookjesachtige wintersfeer. Duffel je warm in, wacht tot het donker is en geniet van indrukwekkende lichtkunstwerken, gigantische projecties en multimediale installaties.  

8x lichtfestivals en lichtparcours in Vlaanderen

 

6. Een expo vol onbekend talent

Hangt er deze kerstvakantie een kunstwerk van je buurvrouw in een museum? Het kan. Van 22 december tot en met 9 januari 2022 loopt De Nationale Expo, een tentoonstelling van museumPASSmusées en 15 Belgische musea, waarin onbekend talent in de spotlight staat.

Meer dan 2200 artiesten zonden hun tekening, foto, gravure of schilderij in. Het publiek en de musea selecteerden samen 30 favorieten die zo een plek veroverden in een echt museum. En jij mag ze nu gaan bewonderen op 15 fraaie locaties.  

 

7. Gezellig op glad ijs

Op bevroren plassen en vijvers durven we nog niet te hopen, maar gelukkig zijn er genoeg schaatsbanen waar je bij alle temperaturen terechtkan. Van tijdelijke pistes in wintersfeer tot lekker professionele indoor schaatsbanen: niets leuker dan een uurtje klungelen op glad ijs. 

Extra voordeel: meestal vind je in de buurt wel een winterbar of kerstmarkt om achteraf weer op te warmen met chocomelk, glühwein en wafels. 

IJspistes en schaatsbanen in Vlaanderen

 

Lees ook

6 winterse festivals met muziek, theater en circus

Extra lange kerstvakantie met kinderen: 9 tips

Warme winter: 9 leuke activiteiten met kinderen