Technopolis

7 uitstapjes voor wetenschaps- en technologiefans

Krijgt je kleine Einstein niet genoeg van proefjes doen, fossielen onderzoeken, verre planeten bespieden en nieuwe machines uitvinden? Op deze plekken kunnen kinderen spelenderwijs bijleren.

1. Oog in oog met een T-rex in het Museum voor Natuurwetenschappen

Ooit al recht in de slurf van een mammoet gekeken, of oog in oog gestaan met een briesende buffel? Nee? Dan moet je dringend eens naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, bij de jongste bezoekers gekend als het Dinomuseum. 

Bewonder de reusachtige skeletten van echte dinosaurussen en blijf achteraf nog even plakken in het PaleoLAB van het museum: graaf fossielen op en onderzoek ze nauwkeurig, steek een skelet weer in elkaar of trek eens een prehistorische outfit aan. 

3. Leef je uit in Robotland

Robotland is een gloednieuw technologiepark in Essen, waar je je helemaal mag uitleven met allerlei robots en andere machines. Kruip eens in de cockpit van een vliegtuig, fiets in virtual reality over de Grand Canyon, maak acrobatische toeren met een drone of rijd een rondje met een bobcat of graafmachine

4. De ronkende machines van het Industriemuseum

Het Industriemuseum in Gent laat zien hoe het er vroeger aan toe ging in een fabriek en een drukkerij. In het oude fabrieksgebouw (het ruikt er nog altijd naar machineolie) nemen verschillende generaties van ondernemers en arbeiders je mee in een verhaal over mensen en machines, en hoe die onze wereld veranderd hebben. 

Blijf na je bezoek nog even plakken in de Tinker Studio van het museum: daar vind je een tafel vol verschillende materialen waarmee je aan de slag mag om zelf iets te maken, bouwen of knutselen.

5. Raketten, sterren en kometen

Ben jij gek op sterren en planeten, astronauten en raketten en alles wat met de ruimte te maken heeft? Ga dan op bezoek in een volkssterrenwacht, bekijk de mooiste sterrenhemels in een planetarium en stap een echte raket binnen.

Hier kan je alles leren over de ruimte

6. De wondere wereld van het vlas in Texture

Wist je dat geldbriefjes niet helemaal uit papier bestaan? Er zit namelijk ook ... vlas in.

In Texture in Kortrijk laat het egeltje Staf Stekel je kennismaken met de linnen- en vlasnijverheid, al voelend, ruikend, horend en zelfs proevend. Ontdek hoe ondernemers, wetenschappers en designers naar vlas kijken. En hoe zien verschillende soorten textiel eruit? Kijk zelf door de microscoop. 

7. Machinist spelen in Train World

In Train World ontdek je treinen van vroeger, nu en morgen. Kijk rond in de posttrein of zelfs de trein van de koning! Ga zelf rond met een kaartjesknipper en loop voor één keer op een spoorweg. De kers op de taart: kruip in de locomotief en bestuur een trein als een echte machinist. 

Voordelig op uitstap met een museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea, onder andere het Industriemuseum en Texture.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum