UiT

7 uitstapjes vol licht en warmte

Deze steden zorgen voor kerst- en wintersfeer met een fonkelend lichtparcours: helemaal coronaproof en vooral ook heel gezellig. Vergeet je zaklamp niet!

Zonder zorgen op stap

  • Is het te druk? Keer dan op een rustiger moment terug. 
  • Controleer steeds op voorhand de maatregelen van de locatie die je wil bezoeken. 

 

1. Draken en kastelen in Gent

Dankzij het lichtplan fonkelt Gent het hele jaar door, maar met een hele hoop kerstlichtjes is de stad rond deze periode nog magischer. De blikvanger is de grote lichtgevende draak aan de Gras- en Korenlei, samen met de extra draken en slingerlichten die de straten verwarmen. Spotten jullie alle lichtdraken? 

Wandel ook zeker eens langs het Gravensteen: het kasteel baadt in een gezellige wintersfeer. Dwaal door de (niet meer zo) kille gangen van het kasteel met het hilarische hoorspel van Wouter Deprez in je oren, geniet van de feestmuziek en fonkelende lichtjes, en klim tot boven in de donjon voor een betoverend uitzicht over Gent. 

> Verken Gent met de Lichtwandeling 

 

2. Stickers plakken in Brugge

Brugge pakt uit met Wintergloed: een parcours langs tien wonderlijke lichtinstallaties over de hele stad. Ontmoet twee geliefden op het Gruuthuseplein, bewonder de lichtgevende verrassingen die over de Onze-Lieve-Vrouwtoren denderen, of projecteer je eigen lichtsticker op de Poertoren.

Wintergloed, nog tot 10 januari in Brugge 

 

3. Een queeste in Sint-Truiden

Tijdens Sint-Truiden by Lights wordt de stad verlicht met mooie kunstwerken: verken de route van 5,3 km en ervaar hoe een gewone wandeling opeens veel kleurrijker wordt. En om het extra spannend te maken, hoort bij de route ook een schattenjacht: los onderweg alle vragen op, vorm het juiste woord en kom te weten waar de schat verstopt zit. Zaklamp niet vergeten!

> Sint-Truiden by Lights, nog tot 14 februari

  

4. Kunstlicht in Knokke-Heist

Tijdens Light ART baadt Knokke-Heist in het licht. Een app leidt jullie langs een reeks lichtinstallaties, allemaal geïnspireerd door een bekende kunstenaar. Download op voorhand het bijbehorende kinderboekje voor extra pret: maak tekeningen in het zand, ga op zoek naar fonkelende sterren of maak je eigen lichtkunst met een zaklamp. 

Light ART in Knokke-Heist, van 5 december tot 3 januari (tijdens het weekend en tussen kerst & nieuw)

 

5. Het Kerstbos in Veurne 

Op de Grote Markt van Veurne pronkt dit jaar geen kerstmarkt met schaatsbaan, maar wel een sprookjesachtig kerstbos. Dwaal tussen de mooi verlichte bomen, hang je eigen kerstwens tussen de takken, en misschien kom je wel terecht bij de kerstman ...

In het stadspark verdwaal je dan weer in het Bos van Willem, een eerbetoon aan ereburger Willem Vermandere: zijn liedjes worden tussen de bomen vergezeld van een prachtig lichtspektakel, met een massa lichtjes die dansen op de tonen van zijn muziek. 

> Het Kerstbos en het Bos van Willem, van 11 december tot 3 januari

 

6. Brussel vol origami en lichtjes

Tijdens het lichtfestival Brussels by Light baden 142 straten en pleinen in de hoofdstad in feeëriek licht. Bijzonder zijn de origamicreaties: overal spot je vogeltjes gevouwen door Brusselaars, uit solidariteit met het zorgpersoneel. Op de binnenplaats van het Stadhuis staat zelfs een constructie met 4.000 origamivouwsels. Vouwen jullie thuis ook mee?

Even verderop, op de Grote Markt, prijkt natuurlijk de traditionele kerstboom van 18 meter hoog, rechtstreeks afkomstig uit de Hoge Venen. Je kan 'm zelfs live bekijken via een webcam.

> Brussels by light, nog tot 10 januari

 

7. Winters licht in Diksmuide

Langs een sfeervol verlicht parcours snuif je winterse gezelligheid op in een magisch Diksmuide. Volg het plan of laat je leiden door de Winterlichtstickers op de grond - en een zaklamp kan van pas komen.

Voor wie het wat avontuurlijker mag, is er een Wintercode: die kraak je door onderweg een reeks raadsels op te lossen. Of leef je uit met de bingo, door langs het parcours naar winterse figuren te speuren.

> Winterlicht, nog tot 10 januari