3 kinderen openen een schatkist

7 schattenjachten in verrassende musea

Tussen de meer dan 350 locaties van Schatten van Vlieg zitten enkele pareltjes van musea. De schattenjachten maken een bezoekje extra leuk!

Schatten van Vlieg?

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen deze zomer op schattenjacht op meer dan 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. Tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum of in een hoekje van een kasteel ... Er vast ligt ook een schat bij jou in de buurt

Tip: in de meeste van deze musea ga je met een museumpas als volwassene voordelig mee. Kleine speurders kunnen meestal gratis of voor een prikje naar binnen. 

 

1. Kermispret in het KOERSmuseum

In KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare, komen de geuren je al tegemoet als je het museum binnenstapt. Het is kermis! En bij een kermis horen niet alleen eendjes vissen en suikerspinnen, maar ook een kermiskoers.

Tijdens een spannende zoektocht door het museum mag je je helemaal uitleven: snuif de geuren van de kermis op, breng alle opdrachten tot een goed einde en vind zo de weg naar de schat. Wie kroont zich aan het einde tot koning van de kermiskoers

 

2. Het ongewassen kleed van een pater in Museum DE MINDERE

Museum DE MINDERE in Sint-Truiden bewaart alles over Sint-Franciscus en zijn volgers. Tijdens een speurtocht (in aangepaste outfit) mag je op zoek naar alle geuren die bij de paters van Sint-Franciscus horen: benieuwd naar de geur van hun blote voeten en hun ongewassen kleed? Of ruik je liever eens aan de kruiden die de zusters gebruikten om medicijnen te maken? 

 

3. Kriebeldiertjes vangen in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum is een groot openluchtmuseum, diep in de bossen van Essen. Je kan er meer dan 300 oude karren en andere voertuigen bewonderen. En Vlieg heeft er een schat verstopt, samen met vier van zijn knotsgekke vrienden: de speurneus, de wijsneus, de viesneus en de feestneus.

Gewapend met een insectenpotje vertrek je op speurtocht en leer je ze een voor een kennen. Verzamel de cijfers, kraak de code en vind zo de sleutel om de schatkist te openen. 

 

4. Speuren in het Africamuseum

Wist je dat niet alle dieren in Centraal-Afrika een neus hebben om te ruiken? Benieuwd welke geuren je in Kinshasa kan opsnuiven, of waarom wetenschappers soms een geurval gebruiken? Zet je speurneus op, haast je naar het Africamuseum in Tervuren en kom het allemaal te weten. 

 

5. Met je Olfactometer naar het GUM

Het Gentse Universiteitsmuseum (GUM voor de vrienden) heeft ook een plantentuin, waar je je neus mag volgen naar de schatkist. Herken jij de geuren van lavendel, cederhout, citroen of munt, en weet je van welke planten ze komen? Als je na de schattenjacht nog een extra uitdaging aandurft kan je nog even in het museum binnenspringen, waar je met een olfactometer test hoe snel jij geuren kan herkennen. 

 

6. Met de kleinste speurders naar Museum Mayer van den Berg

In Museum Mayer van den Berg in Antwerpen kan je met de kleinste schattenjagers terecht, voor een actieve zoektocht op kleutermaat. Ga samen met kunstverzamelaar Fritz en zijn mama Henriëtte en ontdek versgebakken broodjes, zoete kersen of oude stinkkaas: durf jij overal aan te ruiken? 

 

7. Ongewone manieren in het MOT

De bewoners van het MOT (het Museum voor Oude Technieken in Grimbergen) hebben nogal ongewone manieren om hun tanden proper te houden: de hoefsmid flost zijn tanden met paardenhaar, de wasvrouw spoelt haar mond met zeepsop en de steenkapper gebruikt fijne steentjes om zijn gebit te schrobben. Enkel de prins gebruikt gewoon tandpasta. 

Een van de bewoners was niet meer tevreden met zijn of haar methode en heeft de tandenborstel van de prins gestolen, die nu met een onfrisse adem moet rondlopen ... Help jij om de leugenaar te ontmaskeren? 

Meer Schatten van Vlieg in musea