Klaprozen

7 oorlogsmusea in Vlaanderen en Brussel

Zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog waren belangrijke periodes in de Belgische geschiedenis. Deze Vlaamse en Brusselse musea brengen op een interessante en respectvolle manier de geschiedenis in beeld - opdat we niet zouden vergeten hoe dierbaar de vrede is.

1. Grote en kleine verhalen uit de Eerste Wereldoorlog

Het In Flanders Fields Museum in hartje Ieper brengt op een beklijvende, interactieve manier het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Via een polsbandje met chip volg je een persoonlijke verhaal.

Daarnaast staat het landschap centraal als laatste getuige van WOI. Binnen het museumparcours kan je daarom ook een bezoek brengen aan het belfort. Vanop de torenomgang kijkt je uit over de stad en de omliggende slagvelden. 

Tip: combineer met een bezoekje aan de Menenpoort, dat de namen draagt van 54.896 vermiste soldaten.

2. Een unieke plaats van herinnering in Mechelen

Tussen 1942 en 1944 richtten de nazi’s in Mechelen hun 'SS Sammellager Mecheln' in. Meer dan 25.000 joden en 350 zigeuners werden er op treinen richting Auschwitz–Birkenau gezet. Voor hen was het verzamelkamp letterlijk een wachtkamer van de dood.

Vandaag vind je op de Dossin-site een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Het indrukwekkende museum laat je stilstaan bij de geschiedenis van de Holocaust, die deels werd voorbereid in ons eigen land. 21 000 gedeporteerden krijgen een gezicht. 

3. Een van de grootste militaire musea ter wereld

In de groene omgeving van het Jubelpark in Brussel maak je in het Koninklijk Legermuseum - War Heritage Institute kennis met een overzicht van meer dan twaalf eeuwen militaire geschiedenis.

Over een oppervlakte van bijna 40.000 m2 ontdek je er niet alleen glimmende ridderharnassen en kleurrijke uniformen, je kan er ook een uitzonderlijke verzameling vliegtuigen, kanonnen en pantsers gaan bekijken.

De gloednieuwe permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van de bezetting en bevrijding van het België (1940-1944) en het einde van de oorlog in Europa en Azië (1944-1945). De tentoonstelling kleurt ver buiten de lijntjes van de traditionele militaire geschiedenis en besteedt ruim aandacht aan de sociale, politieke, economische … en menselijke gevolgen van de oorlog.

4. Leer alles over 'De slag van Passchendaele' 

De Slag bij Passendale (1917) staat bekend als een van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts acht kilometer. Het werd het symbool van de grote zinloosheid van oorlogsgeweld.

In het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke krijgen groot en klein een aangrijpend zicht op het leven op en rond de slagvelden, via de waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven.

5. Wandel door twee Wereldoorlogen in bunkers en loopgraven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde Duitsland een 5.000 kilometer lange verdedigingslinie aan langs de Atlantische kust, van Noorwegen tot de Pyreneeën: de Atlantikwall.  

In provinciedomein Raversyde bij Oostende tref je achter de duinen meer dan 60 bunkers, observatieposten en geschutstellingen, verbonden door 2 kilometer open of onderaardse gangen. Samen vormen ze een van de best bewaarde delen van de Atlantikwall

Daarnaast geniet je in Raversyde van prachtige natuur met een veelheid aan fauna en flora, waterpartijen en verborgen historische plekjes. Ook een bezoekje waard: op het domein vind je tevens een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (V.O.C.).

6. Huis van het Belgisch-Franse verzet in Tielt-Winge

Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet is ongetwijfeld een van de kleinste musea van het land, en toch kan je er met gemak een paar uur doorbrengen. Je krijgt er een unieke kijk op het verzetsleven tijdens de Tweede Wereldoorlog: de ongelijke strijd van de gewone burger via sabotage, vervalsingen en aanslagen tegen de Duitse bezetter en de horror van het nazisme.

De collectie behoort tot de meest gedetailleerde van West-Europa, met documenten, foto’s en voertuigen die de ziel van hun eigenaars en hun verdoken acties weer tot leven brengen. Dankzij de enthousiaste uitleg van de conservator wordt het een onvergetelijk bezoek.

7. Klein-Engeland in Houthulst

De gemeente Houthulst was in de Tweede Wereldoorlog een draaischijf van het verzet en dan ook de bijnaam 'Klein Engeland'. The Secret War Museum dompelt je helemaal onder in de clandestiene wereld van het verzet, de collaboratie en het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is opgebouwd als een huis in de jaren 40 en gebaseerd is op persoonlijke belevenissen

Ken je de museumpas al?

Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de eerste 6 van dit lijstje.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum