Wael Shawky

7 onmisbare expo's deze zomer

Een expo is dé plek om in de zomer te ontsnappen aan de hitte of het onweer. Hier moet je heen!

1. Fascinerende straatfotografie

Fotograaf Vivian Maier bleef haar hele leven in de anonimiteit, tot in 2007 meer dan 120 000 negatieven werden ontdekt in een opslaggarage. Ondertussen is ze een van de meest geprezen pioniers van de straatfotografie.

2. Niet om mee te lachen

De kunstenaars van MAKING FUN nemen een loopje met de waarheid, zetten je op het verkeerde been, om je dan met de neus op de feiten te drukken. De kunstwerken zien er misschien speels uit, maar zijn doordacht tot in de kleinste details.

3. Naar de bron van onze vuile batterijen

Kunstenaarscollectief On-Trade-Off volgt het spoor van lithium, dé grondstof voor technologisch innovatie, tot aan de bron in het Democratische Republiek Congo. Daar waar het wordt ontgonnen in oneerlijke arbeidsomstandigheden, met weinig aandacht voor ethiek, gezondheid of milieu.

4. Zijn we aardig genoeg voor de planten?

De Zwitserse fotograaf Mario Del Curto reisde 10 jaar de wereld rond om de relatie tussen mens en plant te onderzoeken. Van een zadenbank tot een bedreigde appelbos in Kazachtsan, en van stadstuinen tot begraafplaatsen. Voedend, wetenschappelijk, sierlijk, artistiek en politiek.

5. Een veranderende wereld door de ogen van een kunstenaar

De Egyptische kunstenaar Wael Shawky was als kind getuige van de overgang van nomadisme, naar een gemoderniseerde maatschappij. Die overgang van Dry Culture naar Wet Culture maakte een diepe en blijvende indruk op hem.

6. Vrouwen in the picture

De vrouw is een eeuwige inspiratie voor creatievelingen. Hoe is de artistieke kijk op vrouwen geëvolueerd doorheen de kunstgeschiedenis, sinds de prehistorie tot nu?

7. Kunstenaars in isolatie

Expo Splendid Isolation in het S.M.A.K. in Gent onderzoekt hoe kunstenaars creatief zijn of waren in periodes van vrijwillige of verplichte afzondering.

 

Beleef weer meer

Meer expo's deze zomer