Industriemuseum

7 musea over harde werkers

Zin in een reis door de tijd? Duik in een museum dat vertelt over bijzondere beroepen en vergeten industrieën: bewonder enorme stoommachines, oude fabrieksgebouwen of indrukwekkende drukpersen.

 

1. Het industriële verleden van Gent

Het Gentse Industriemuseum - in het indrukwekkende gebouw van een oude katoenfabriek - vertelt de verhalen van verschillende generaties ondernemers, arbeiders en handelaars. Fotograaf Alexander Dumarey dook in de fotocollectie van het museum en herfotografeerde de Gentse textielfabrieken van weleer. Hebben de fabrieksgebouwen de tand des tijds doorstaan? 

Zin om al die verhalen zelf te ontdekken? Een wandelroute leidt je langs de sporen van Industrieel Gent en laat je kennismaken met enkele erfgoedparels. Wist je bijvoorbeeld dat het Gravensteen ooit een katoenspinnerij was? 

 

2. Over schoenen en borstels

In het prachtige art decogebouw van Eperon d'Or, een voormalige schoen- en borstelfabriek in Izegem, leer je alles over de industriële geschiedenis van de omgeving. Ontdek duizenden schoenen, borstels in alle soorten en maten, de grootste bewaarde stoommachine van het land - en vooral heel veel verhalen. 

 

3. Een wereld onder de grond

De meest unieke job van dit lijstje is waarschijnlijk die van rioolwerker. Al is het maar omdat die in een wereld werkt die voor elk ander compleet onbekend is. Het Riolenmuseum brengt die onontdekte riolen dichter bij jou als bezoeker. Laat je meenemen - door een audiogids in sappig Brussels - op ongewone reis in de ondergrondse vertakkingen van Brussel en waan je een echte rioolwerker.

 

4. In het spoor van een mijnwerker

In het imposante industriële mijnterrein van Beringen maak je kennis met de geschiedenis van de Limburgse mijnen. Leer in het Mijnmuseum alles over het werk diep onder de grond en het leven rond de mijn. 

Nog wat tijd over na je museumbezoek? Maak dan nog een wandeling op de historische mijnsite be-MINE, en ga uitwaaien op de avonturenberg of beklim een mijnterril. 

 

5. Het verhaal van het Belgische Manchester

La Fonderie ligt in Molenbeek, een buurt die ooit bekend stond als het Belgische Manchester. Vandaag is de oude bronsfabriek een museum dat vertelt over de arbeid en industrie in het Brussels Gewest, van vroeger tot nu. Niet alleen de grote collectie machines en gereedschappen, maar ook het indrukwekkende gebouw zelf is een bezoekje meer dan waard. 

 

6. De wereld van het vlas

Wist je dat Kortrijk al eeuwenlang befaamd is om zijn textiel? In Texture leer je alles over de linnen- en vlasnijverheid langs de oevers van de Leie, die de wereld veroverde. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis, ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. En dat het vlas uit Kortrijk het zelfs tot in Amerikaanse dollarbriefjes schopte. 

 

7. De hoofdstad van de speelkaarten

Turnhout is niet alleen de hoofdstad van de Kempen, maar ook die van de speelkaart: zowat elk kaartspel ter wereld rolde hier van de drukpers. In het Nationaal Museum van de Speelkaart leer je alles over het productieproces van kaarten, en als je geluk hebt wordt de authentieke stoommachine voor je ogen in gang getrokken.

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de meeste musea in dit artikel.  

 

Lees ook

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen