BELvue museum

7 musea over Belgisch erfgoed

Laat je onderdompelen in een wereld vol diamanten, striphelden of mode-iconen. Deze musea vertellen het verhaal van België.

 

1. De oudste Belgen in het Gallo-Romeins Museum

De allereerste Belgen, die woonden misschien wel in Tongeren. In het Gallo-Romeins Museum ontdek je hoe het de mensen in onze regio verging tussen de prehistorie en het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen, ze lieten allemaal hun sporen na in de streek. 

In het museum bekijk je meer dan 2000 archeologische voorwerpen, maquettes en levensechte figuren. De kleinste bezoekers mogen tijdens een spannende audiotour op pad met Bob de Graver.

 

2. Het verhaal van België in het BELvue museum

Het BELvue museum gaat over België. Nee, niet over frieten, bier of chocolade. Wel over de democratie, welvaart, solidariteit, taal en onze plaats in Europa: je ontdekt er hoe België gekomen is tot waar het vandaag staat. Neem zeker ook een kijkje in de galerij met het materiële geheugen van België: een lithografie van Magritte, een carnavalskostuum van Binche, een bal van de Rode Duivels ... 

 

3. Het gewone leven in het Huis van Alijn

Je allereerste babyfoto's, knikkeren op de speelplaats, de jaarlijkse zomervakantie ... Het ritme van ons leven wordt bepaald door tradities en gewoontes. Het Huis van Alijn in Gent is het museum van het dagelijkse leven, en staat stil bij al die kleine en grote gebeurtenissen. 

De verschillende museumkamers nemen je mee door een jaarkalender met heel wat voorwerpen, foto's en video's uit de 20ste en 21ste eeuw. Hoor de bonen malen in een oude koffiemolen, ruik het wasmiddel van vroeger, waag je op de dansvloer van de trouwkamer of lees nog eens een oude nieuwjaarsbrief voor. 

 

4. De diamanten van het DIVA

België is niet alleen het land van wafels en frieten, maar ook van diamanten: Antwerpen is al eeuwenlang de diamanthoofdstad van de wereld. In DIVA, het museum voor diamanten en zilver, leer je er alles over. Je bewondert er niet alleen de prachtigste schatten en juwelen, maar maakt ook een reis door de geschiedenis van de edelsmeedkunst en de handel in luxeproducten.  

 

5.  Supporter mee in het Sportimonium

Wist je dat België ooit de Olympische Spelen mocht organiseren? In 1920, de eerste Spelen na WOI, brandde de vlam in Antwerpen. Het waren de Spelen met de eerste eedaflegging, de allereerste olympische vlag en heel wat andere nieuwe tradities die vandaag nog altijd bestaan.

Honderd jaar later blikt het Sportimonium in Hofstade terug met de expo Breaking Boundarieskom alles te weten over de strafste records, de bijzonderste atleten en de grootste doorbraken. En om in de stemming te komen voor de Olympische Spelen van dit jaar, mag je je conditie meten met atleten van vroeger en nu. Wie loopt sneller dan Usain Bolt? 

 

6. Belgisch talent in het Modemuseum

Nog een onmiskenbaar Belgisch keurmerk: onze mode. Het Modemuseum van Hasselt neemt je mee op reis langs de westerse mode van 1750 tot nu. De collectie van het museum telt niet minder dan 18.000 kledingstukken en accessoires, met heel wat Belgische ontwerpers zoals Raf Simons en Martin Margiela. 

Ook hier zijn de Olympische Spelen niet veraf: Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée nemen je in de expo Activewear mee door de geschiedenis van de sportkledij, van de 19e eeuw tot een zaal vol bijzondere sneakers. 

 

7. De helden van het Stripmuseum

In Brussel brengt het Stripmuseum hulde aan de vele getekende helden die in ons land geboren werden. Duik in de wereld van Kuifje, de Smurfen of Jommeke, en nestel je achteraf in de mooie leeszaal tussen kasten vol stripverhalen.  Extra plus: het museum bevindt zich in een prachtig art-nouveaugebouw van Viktor Horta, nog een stukje Belgisch erfgoed. 

Blijf na je museumbezoek nog even hangen in Brussel en ga op zoek naar de vele stripmuren in de stad: je loopt zomaar je favoriete stripfiguren tegen het lijf.

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de musea in dit artikel.  

 

Lees ook

Reeks
Museum