Kalmthoutse Heide

7 musea midden in de natuur

De herfst, da's soms drie seizoenen in een dag. Dan wil je na een wandeling nog even ergens binnenspringen, of omgekeerd. Deze zeven musea zijn perfect voor een herfstig uitstapje: je combineert ze met een prachtige wandeling in het groen.

1. Texture: wandelen aan de Leie

De Leie mag dan al eens de ‘Golden River’ genoemd worden, haar water bezorgde de Kortrijkzanen lange tijd ook kopbrekens. Hoewel het uitstekend geschikt was voor het roten van het vlas, zorgde de vlasactiviteit tegelijkertijd voor vervuiling en een doordringende stank. Wat er toen gebeurde… kom je te weten in het boeiende museum over de vlasindustrie: Texture, Museum van vlas en textiel.

Vlak naast het museum stroomt de Leie zelf, en Toerisme Kortrijk voorziet in heel wat wandelmogelijkheden in de buurt.

2. Archeologie en bos in Ename

Ename is een klein dorpje bij Oudenaarde, in de Vlaamse Ardennen. Het was vroeger een havenstadje. Er is dan ook eeuwenoud erfgoed te vinden: acht hectare archeologisch park met de grondvesten van de 13de-eeuwse benedictijnenabdij.

In het Provinciaal Archeologisch Museum verrijst met een druk op de knop een oude burcht uit de as. Een blik achter de schermen van het erfgoeddepot brengt unieke onthullingen naar boven. Beleef de virtuele wandeling in de 13de-eeuwse Enaamse abdij.

Op de tweede verdieping van het museum geniet je van een prachtig panorama op de archeologische site en het glooiende Scheldelandschap. En wie liever op eigen benen de streek verkent, belandt via een wandellus van een kleine 5 km in het heerlijk groene Bos t'Ename

3. Boomknuffelen in het Arboretum van Kalmthout

En wat als het nu nog mooier werd, en je museum gewoon je wandeling is? Het Arboretum in Kalmthout is een groendomein van 12,5 hectare en een schatkamer vol merkwaardige planten uit de hele wereld. Je vindt er rododendrons uit China, mammoetbladen uit Brazilië, prehistorische bomen uit Australië … Een magische plek om te komen genieten van de natuur, en vergeet vooral de vlindertuin niet te bezoeken.

Vlak naast het Arboretum stap je bovendien de Kalmthoutse Heide binnen, een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Goed voor kilometers wandelplezier.

4. De tuin van het Natuurpunt Museum

Het Natuurpunt Museum eert al het leven en de diversiteit dicht bij huis, met aandacht voor uitdagingen van de tijd zoals klimaatverandering en stadsnatuur. In de bijhorende tuin kan je de solitaire bijen zien en horen zoemen rond de beestentoren. Ontdek verrassende ideeën voor je eigen tuin, zoals een kruidenspiraal, een bloemenweide, een poel en insectenhotels.

Zin in nog meer natuur? Dan is Landschap De Liereman een aanrader, een van de oudste natuurgebieden van België. Er wonen dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen, rugstreeppadden en wilde konikpaarden. De Liereman vormt een mozaïek van biotopen met al even exotische namen: gagelstruwelen, stuifduinen, natte en droge heide.

5. Abdijmuseum Ten Duinen en de hoogste duin van het land

In de middeleeuwen domineerde de imposante Duinenabdij het Koksijdse landschap. In Abdijmuseum Ten Duinen ontdek je, binnen en buiten, hoe de rijke Duinheren hier leefden. Met een virtual reality-bril wandel je zelf door de abdij anno 1490 en doorblader je unieke handschriften uit de abdijbibliotheek.

Je bent niet alleen vlakbij de zee, maar ook op een steenworp van de prachtige Noordduinen en natuurgebied Hoge Blekker, met de hoogste duin van België. Extra troef: pony's en ezels worden hier ingezet om het gebied te begrazen.

6. Kunst en dromedarissen in LABIOMISTA

LABIOMISTAhet domein van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk, is een bijzondere plek vol kunst en natuur.

Een wandeling op de oude mijnsite leidt je langs indrukwekkende kunstwerken en mooie stukjes natuur, maar ook langs de verblijven van bonte paradijsvogels en vrolijke dromedarissen. In een boeiende audiogids legt Koen Vanmechelen zelf uit wat al die dingen te maken hebben met elkaar. 

LABIOMISTA loopt over in Nationaal Park Hoge Kempen: breid je wandeling nog wat uit langs heidevlakten, uitgestrekte dennenbossen en grote waterplassen. 

7. Terug naar 1943 in het Huis van het Belgisch-Franse Verzet

Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet is misschien wel een van de kleinste musea van ons land. In oppervlakte, maar niet in collectie - die behoort tot de meest gedetailleerde van West-Europa. Documenten, foto’s en voertuigen brengen de ziel weer tot leven van het moedige verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder: elke bezoeker krijgt hier een persoonlijke en enorm gepassioneerde rondleiding.

Dit museum brengt je naar een van de mooiste stukjes van Vlaams-Brabant. Laat je museumbezoek even bezinken in het Troostenbergbos of al mijmerend op de beroemde Vlooybergtoren. Onze wandeltips in de buurt: de Roeselbergwandeling en de Wijngaardwandeling.

Ken je de museumpas al?

De meeste van deze musea zijn gratis te bezoeken met de museumpas. Een heel jaar lang loop je binnen in meer dan 200 Belgische musea, zo vaak je maar wil.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum