U bent hier:

7 misdaadpodcasts die je niet met rust laten

7 misdaadpodcasts die je niet met rust laten

7 misdaadpodcasts die je niet met rust laten

'True crime', crimiseries of detectiveromans: het misdaadgenre houdt ons massaal aan de buis of aan het boek gekluisterd. Deze Nederlandstalige én binge-waardige podcasts laten ook je oren niet met rust.


1. De Blankenberge Tapes 

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend is hoofdverdachte maar lijkt van de aardbodem verdwenen. Dan wordt er een link gelegd met een moord van tien jaar eerder. Twee moordzaken en een prille liefde komen samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. 

We starten met de enige podcast in ons lijstje die niet echt gebeurd is: het is 'docufictie'. Maar dat ben je snel vergeten. Eens je begint met luisteren, is het heel moeilijk om je koptelefoon af te zetten. Je hoort rechercheurs en betrokkenenen hun verhaal doen, met onder andere de stem van Johan Heldenbergh, tot de knoop van alle gebeurtenissen zich eindelijk ontwart. 

> De Blankenberge Tapes, 3 afleveringen van 25 à 30 minuten

 

2. De Volksjury

Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck zijn zelfverklaarde true crime-adepten. In elke aflevering van De Volkjsury bijten ze zich vast in een onopgeloste moordzaak - hoe vreemder, hoe liever. Soms dicht bij huis, soms ver weg, soms heel lang geleden en soms zijn de lijken nog warm (om in het jargon te blijven).

Verwacht geen eindeloze factchecks: Laura en Silke gebruiken vooral Google en Wikipedia om een zaak te bespreken. Ze speculeren daarbij over mogelijke verdachten, bedenken nieuwe pistes en laten je zelf een oordeel vellen.

> De Volksjury, tot nu toe 46 afleveringen van 1 à 2 uur

 

3. Waarom

In 1997 sprong de 18-jarige Bjorn uit het raam van een hotelkamer. Niemand zag het aankomen. 22 jaar later vindt radiomaker Eva Moeraert op zolder een enveloppe terug, met liefdesbrieven die hij enkele maanden voor zijn dood aan haar had geschreven. Ze stuit op onverwerkt verdriet en besluit uit te zoeken waarom hij uit het leven stapte. 

Waarom is een aangrijpende en mooie reeks geworden. Eva praat met de ouders van Bjorn, zijn school- en scoutsvrienden, met de politie en probeert zo antwoorden te vinden. 

> Waarom, 5 afleveringen van ongeveer een half uur

 

4. De diefstal van de Rechtvaardige Rechters

Het Lam Gods is al eeuwenlang een van de meest bijzondere kunstwerken ter wereld. Het altaarstuk kreeg een nog mythischer status sinds de diefstal van het paneel De Rechtvaardige Rechters in 1934. De zoektocht naar het paneel houdt tot vandaag heel wat mensen in de ban.

In deze podcast wordt het verhaal van de diefstal voor het eerst volledig verteld - inclusief de rol van de Kerk, het gerechtelijk onderzoek dat helemaal niet vlekkeloos verliep en de onverwachte ontknoping. Het resultaat is een orgineel luisterspel met de rustgevende stem van Vic De Wachter, verweven met dialogen en muziek. 

De diefstal van de Rechtvaardige Rechters, 1 aflevering van 24 minuten

 

5. De Kasteelmoord

Het is een ijskoude winterdag wanneer de 34-jarige Stijn Saelens op 31 januari 2012 vermist blijkt. Zijn vrouw vindt in het kasteel waar zij wonen een lege kogelhuls, de kapotte bril van Stijn en een bloedspoor op de buitentrappen. De schoonvader van Stijn, een dokter, is meteen verdacht. Maar het duurt nog bijna zes jaar voordat hij hier duidelijkheid over geeft. 

De Kasteelmoord groeide uit tot een van de meest besproken zaken van de afgelopen jaren. In de aanloop naar het proces zocht Gabriella Adèr uit waarom deze zaak in het ogenschijnlijk rustige West-Vlaanderen zo groot kon worden. Waarom raakt het zo’n gevoelige snaar? En vooral: wat is er nu precies gebeurd?

> De kasteelmoord, 4 afleveringen van een half uur 

 

6. De brand in het landhuis

In de vroege ochtend van 7 december 2003 breekt er brand uit in een landhuis in het Nederlandse dorpje Vught. De excentrieke Ewald Marggraff wordt levenloos gevonden, vlak achter de voordeur. Hij woonde er alleen met zijn hond. Marggraff bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.

Dit alles roept serieuze vragen op, die vijftien jaar na de brand nog altijd niet beantwoord zijn. Podcastmaker Simon Heijmans trekt op onderzoek voor deze razend spannende reeks. 

De brand in het landhuis, 6 afleveringen van 30 à 45 minuten 

 

7. Daders

In deze podcast hoor je geen nieuwsgierige onderzoeker die als buitenstaander een smeuïge zaak uitpluist. Zoals de titel laat vermoeden, praat radiomaker Cas de Jong met de daders zelf.

Van een roofmoord tot een moeder die de man neersteekt die haar dochter misbruikte: Cas vraagt aan moordenaars en andere zware criminelen hoe ze tot hun afschuwelijke daad zijn gekomen. Hebben ze spijt en vinden ze dat ze een tweede kans verdienen? Hij stelt kritische vragen maar toont tegelijk ook de menselijke kant van de daders.  

> Daders, 7 afleveringen van 40 à 50 minuten

 

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.

Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.  

 

Lees ook

Meer podcasts

Van 26 mei 2020 tot 30 november 2020

Vlaanderen Verhaalland Podcast

Brussel, online

Lezing of congres

Van 17 april 2020 tot 24 maart 2021

Titanic Airlines: Een Hoorspel - podcast

Oostende, Club Jaecques

Lezing of congres

Bibliotheek De Krook | Online lezingen op Soundcloud

Gent, Bibliotheek De Krook Online

Lezing of congres

Podcast: 'Nuff Said

Genk, C-mine

Lezing of congres

Van kuiken tot Koen: podcast door Nathalie Delporte

Genk, LABIOMISTA - Studio Koen Vanmechelen

Lezing of congres

Podcast Op de Kaffa met

Peer, BICC - 't Poorthuis

Lezing of congres

Live Comedy Talkshow

Brussel, online

Lezing of congres

Startshot podcast

Brussel, online

Theatervoorstelling

Podcast AfricaMuseum

Tervuren, AfricaMuseum

Lezing of congres

Podcast 'Stories beyond borders'

Kruibeke, Gemeente Kruibeke

Lezing of congres

Bekijk meer tips