Wolfwalkers

7 familiefilms om in de kerstvakantie te gaan bekijken

Te koud om buiten te spelen? Zoek de warmte op van een gezellige cinemazaal. Deze hartverwarmende en grappige films voor kinderen (én volwassenen) kan je deze kerstvakantie gaan bekijken in de bioscoop.

 

1. Wolfwalkers: een ode aan de vrijheid (6+)

Wanneer Robyn met haar vader naar Ierland reist om er op de laatste wolven te jagen, hoort ze verhalen over de mysterieuze ‘wolfwalkers’. Ze ontmoet Mebh, een heel bijzonder meisje met wilde rode haren. Dwalend door het woud, op zoek naar wolven, wordt het tweetal steeds verder meegezogen in een wereld vol magie.

Een instant klassieker vol magie, fantasie, vriendschap en wilde natuurkrachten. Een adembenemend mooie en hartverwarmende animatiefilm. 

 

2. Dragon Girl: sympathie voor een draak (6+)

In een klein stadje in Noorwegen maakt iedereen zich klaar voor Kerstmis. Iedereen, behalve de 11-jarige Sara. Ze is op de vlucht en houdt zich schuil voor de politie en sluipt ze binnen in leegstaande huizen, op zoek naar voedsel en onderdak. Tot er op een dag een groot beest vanuit de lucht neerstort in het huis waar ze zich verborgen heeft. Sara kan haar ogen niet geloven: de schichtige indringer blijkt een draak te zijn.

Deze bijzondere animatiefilm werd gemaakt door een internationaal team: Noorwegen was verantwoordelijk voor de regie en de vertolkingen, Nederland voor de animatie van de draak. Een fantasievolle en hartverwarmende familiefilm over hoe het voelt om eenzaam te zijn en opgejaagd te worden. 

 

3. Encanto: swingen met Disney (8+)

In een levendig dorp, diep verscholen in de bergen van Colombia, bewoont de familie Madrigal een magisch huis op een betoverde plek. Elk kind van de familie heeft een unieke gave, van spier- tot geneeskracht. Elk kind, op eentje na: Mirabel. Als ze ontdekt dat het magisch huis in gevaar is, beseft Mirabel dat zij misschien wel de laatste hoop van haar buitengewone familie is.

Een ontroerende film over de kracht van familiebanden, met heerlijk swingende liedjes.

 

4. Mijn moeder is een gorilla: een onverwacht duo (5+)

Weesmeisje Jonna droomt van een moeder. Op een dag klopt er een gorilla aan die haar wil adopteren. Het is even wennen, maar de twee hebben het samen geweldig naar hun zin. Zo'n verrassend stel wekt natuurlijk argwaan bij de nette burgers van het stadje, en Jonna dreigt haar nieuwe mama al snel weer kwijt te raken.

Een grappige en ontroerende animatiefilm over identiteit en diversiteit. Kan je je zorgzaam en respectvol verzetten Jonna en Gorilla tegen vooroordelen?

 

5. Mijn vader is een saucisse: een gevoelige vader-dochterfilm (9+)

Zoë is beste maatjes met haar vader. Wanneer papa besluit om zijn baan als bankier op te geven en acteur te worden, zit het er thuis bovenarms op. Enkel Zoë blijft geloven in papa’s droom. Misschien kan hij echt een groot acteur worden, en kan zij hem daarbij helpen, al blijft zijn rol voorlopig beperkt tot het rondlopen in een idioot kostuum.

Deze gevoelige Belgische komedie is een rasechte vader-dochterfilm met o.a. Johan Heldenbergh en Hilde De Baerdemaeker.

 

6. Ernest & Célestine: prentenboek op het witte doek (6+)

Ernest is een dikke beer die dol is op muziek en confituur. Het kleine weesmuisje Célestine woont bij hem in huis. Ze zorgen voor Bibi, de wilde gans die aan een trektocht naar het zuiden begint. Ze gaan samen naar het muizenbal en ze mogen niet vergeten om grote taarten te bakken zodat Ernest met een volle maag aan zijn winterslaap kan beginnen.

Deze film bestaat uit vier winterse verhalen en is een plezier voor het oog. Een oldskool tekenfilm die aanvoelt als een prentenboek: rustig en met ruimte voor veel fantasie. 

 

7. Waar is Anne Frank? Dagboek komt tot leven (9+)

Deze animatiefilm vertelt het verhaal van Anne Frank maar focust op Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje in Annes dagboek. Kitty komt plots magisch tot leven in het hedendaagse Amsterdam. Verward start ze de zoektocht naar Anne, in het ongewisse over wat haar is overkomen. In flashbacks naar het Achterhuis praten Anne en Kitty over filmsterren, joods zijn en de jongens op school.

Een frisse, kindvriendelijke film om kennis te maken met het verhaal van Anne Frank.

 

Lees ook