In mei leggen alle theatermakers een ei! Enfin, het is misschien te vroeg om al over de lente te spreken, maar in de theaterzalen bloeit dit voorjaar wél veel moois. Deze 6 theater- en dansvoorstellingen verleiden je dit voorjaar tot een bezoekje aan de zaal.
1. Hoe stop je de cirkel van geweld?
Regisseur Lisaboa Houbrechts is een van onze grootste theatertalenten. Ze heeft een voorliefde voor sterke verhalen en combineert die graag met overweldigende muziek. Voor Vake Poes; of hoe God verdweenworden een grootvader, een vader en een dochter alle drie geconfronteerd met seksueel misbruik. Is vergeving mogelijk?
In Vake Poes is de Johannespassie van Bach de spirituele leidraad. De passiegezangen vertellen een deel van het verhaal. Klinkt ambitieus, maar Lisaboa bewees eerder al dat ze het grote muziektheater in de vingers heeft.
2. Wat overblijft
De jonge Zoë Demoustier probeert in al haar projecten mensen te verbinden: met elkaar, met de wereld. In haar nieuwe dansvoorstelling What Remainsbrengt ze twee bijzondere groepen performers samen: zes kinderen en drie oudere professionele dansers.
Samen zoeken ze uit welke verschillen er zijn tussen die 'soorten' lichamen. De oudere lichamen dragen herinneringen met zich mee aan een heel leven, de jongere zijn nog 'onbeschreven'. Wat gebeurt er als die samen gaan dansen?
Er valt nauwelijks vat te krijgen op kunstenaar Sarah Vanhee. Ze maakt podiumvoorstellingen, ze schrijft boeken en laat haar medeburgers aan het woord. Dat laatste doet ze in het project BOK - bodies of knowledge - waarbij ze ervan uitgaat dat elke mens, hoe geschoold of ongeschoold ook, kennis bezit.
Ergens midden in de stad plant Vanhee haar kleurrijke tent neer. Je bent er welkom om in gesprek te gaan met verschillende mensen die je daar opwachten. Je kan kiezen uit verschillende gespreksthema's, en beslist zelf hoe veel tijd je hebt.
Wat als de mens nu eens niét meer het belangrijkste wezen op aarde was? We kunnen niet meer om de klimaatcrisis hen, dat beseft ook kunstenaar Kris Verdonck. Samen met componist Annelies van Parys maakte hij PREY, een voorstelling die bestaat uit drie solo's van drie generaties vrouwen.
Bij Kris Verdonck worden al je zintuigen geprikkeld: zijn werk zit ergens tussen theater, architectuur en beeldende kunst in. Verwacht je aan een bevreemdende voorstelling die je verbeelding prikkelt!
Rashif El Kaoui moet zowat de hardest working man in showbizz zijn - hij is acteur, schrijver, dichter, docent en audiomaker, en soms is hij dat alles allemaal tegelijk. Voor De Kwetsbaren(14+) keert hij terug naar de roots: het Leuvense fABULEUS, waar hij als jongere meespeelde in verschillende producties.
Nu gaat hij als regisseur zelf aan de slag met acht jongeren en een vraag die als een rode draad door zijn eigen parcours loopt: hoe ga je om met de blik van de ander? En kan die blik ook dodelijk zijn?
Voor veel generaties blijft de jeugdroman Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman een fascinerend verhaal. Het boek stamt uit 1973, maar regisseur Johan De Smet en componist Frederik Neyrinck maken er nu een update van in de vorm van een hedendaagse opera voor jong en oud.
Vandaag is Kruistocht een verhaal van de kinderen die in textielfabrieken of kobaltmijnen zwoegen. De hedendaagse kruistocht is er een voor hun vrijheid en hun rechten. Zingen doet klassieke sopraan Annelies Van Gramberen zij aan zij met queer-icoon Jaouad Alloul. Dat alles op het ritme van de pelgrim!