Wandelaar en persoon met rolstoel langs de Schelde

6x toegankelijk wandelen in het groen

Je hebt zin in een tochtje door de natuur, in de rust en tussen het groen, maar je wilt ook paden die berijdbaar zijn met de rolstoel of buggy? Deze routes rijden lekker vlot en intussen kijk je je ogen uit.

1. Rust in Gerhagen

Domeinbos Gerhagen, de groene long van Tessenderlo, was het eerste officiële stiltegebied in Vlaanderen. Hier vind je dus gegarandeerd rust. Dankzij zorgvuldig beheer zijn er zelfs enkele verloren gewaande diersoorten teruggekeerd. 

Er ligt een mooi rolwagenpad van 2,8 kilometer doorheen het bos. Halverwege kan je nog een ommetje maken langs de Gerhagenvijver.

2. Met een wombat door de Kalmthoutse Heide

De prachtig ruwe Kalmthoutse Heide is de parel van de provincie Antwerpen brengt je helemaal tot over de Nederlandse grens - als je dat wil tenminste. Er is een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde wandelroutes, waaronder twee rolstoelpaden.

Wandelpad 'Klein Zwitserland' (4,5 km) vertrekt van aan toegangspoort De Vroente en leidt je door een mooi stukje heide. Een ander deels verhard pad start aan toegangspoort Ravenhof/Moretusbos in Stabroek. Statige lanen met majestueuze bomen tonen je kasteel Ravenhof en de oude kasteeltuin.

Ga je liever op verkenning in de zanderige bossen? Leen dan gratis een van de drie wombats. Dit zijn robuuste terreinrolstoelen waarmee je bos- en zandpaden probleemloos de baas kan. Tip: reserveer er eentje op voorhand.

Kies een cadweazle als je graag zelfstandig maar elektrisch aangedreven de heide doorkruist. Met de Cadweazle volg je speciaal uitgestippelde traject van 4,1 km. 

3. Middeleeuwse allures in het Prinsenbos

In het Prinsenbos rusten de ruïnes van het 14de-eeuwse Prinsenkasteel van de Heren van Grimbergen. Je kan er wandelen en rollen op de heerlijk gladde paden in dolomiet.

4. Watervogels spotten in de Blankaart

In het waterrijke gebied van de Blankaart in Diksmuide kan je bijna niet naast de watervogels kijken. Het bezoekerscentrum en de wandelpaden zijn toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens. 

Je rolt ook probleemloos de fluisterboot op voor een tochtje over de vijver.

5. Paling smullen aan het Donkmeer

Naar het schijnt is het Donkmeer in Berlare het mooiste meer van Vlaanderen. Of dat terecht is, laten we jullie zelf ontdekken. In ieder geval kan je er prachtig varen, vissen, wandelen en fietsen, met de Scheldenatuur vol bossen en moerassen als decor. De wandelpaden zijn zorgvuldig aangelegd met aandacht voor toegankelijkheid.

Tip: in een van de vele restaurantjes in de buurt smul je van de heerlijkste palinggerechten.

6. Op de orgelwip in Bosland

Bosland is een verrassend groot gebied dat zich uitstrekt over Lommel, Hechtel-Eksel, Pelt en Peer. Hier bewonder je stuifduinen, natte en droge heide, broekbossen en moerassen.

Er zijn maar liefst drie rolstoelpaden van enkele kilometers uitgestippeld, door de deelgebieden Resterheide, Kattenbos en Holven-'t Plat. Die laatste route verrast met onder andere een orgelwip, fluisterpalen en een dendrofoon die de beleving intenser maken.

Reeks
Natuur en avontuurWandelen