Industriemuseum

6x schatten jagen bij regenweer

Een beetje regen houdt een schattenjager niet tegen - zet dat gerust op een tegeltje. Maar er zijn grenzen. Gelukkig kan je zelfs bij hondenweer schatten zoeken!

Schatten van Vlieg?

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen deze zomer op schattenjacht op meer dan 350 plekken in Vlaanderen en Brussel. Tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum of in een hoekje van een kasteel ... Er vast ligt ook een schat bij jou in de buurt

Opgelet: voor sommige locaties moet je je bezoekje reserveren. 

 

Bib- en museumpret

Veel schatten van Vlieg liggen verstopt in een bibliotheek. Handig: je kan meteen ook een film of boek meenemen om het na je schattentocht thuis lekker gezellig te maken.

Musea zijn vaak schatkamers op zich, waar je de buitenwereld - en de regen - vanzelf vergeet en wegdroomt bij fascinerende verhalen, vreemde voorwerpen of mooie kunstwerken. In een 50-tal musea liggen schatkisten verstopt. 

 

1. De vlucht van de torenvalk in de Universiteitsbibliotheek

Etienne de torenvalk heeft zijn huis in de Universiteitsbibliotheek van Leuven. Samen met hem doorkruis je de gangen en ontdek je fascinerende weetjes over het gebouw. Volg het parcours met opdrachten en open de schatkist aan het einde van je zoektocht.

 

2. Sluip door de catacomben van de Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge

De Stadsschouwburg bestaat al bijna 150 jaar en ziet er eigenlijk nog altijd hetzelfde uit. Via een spannende schattenjacht ervaar je de magie van het theater en ontdek je hoe betoverende werelden hier tot stand komen. Sluip door de oude catacomben, verken de artiestenloges of zet jezelf in de spotlight. 

 

3. Modderpret in het Sven Nys Cycling Center in Baal

Veldrijden zonder bemodderd gezicht, da's zoals buiten spelen zonder dat je kleren vuil worden. Dan heb je niet alles gegeven. Een regenachtige dag is dus ideaal om een Schat van Vlieg te zoeken in het Sven Nys Cycling Center.

En er is een probleem, want iemand heeft een stinkkaas verstopt in de achterzak van Sven.  Zoek mee naar de stinkkaas-deugniet, volg je neus langs alle verborgen plekjes van de Balenberg en ontmasker de dader om de schat te veroveren. 

 

4. De gekke geuren van het Industriemuseum

Het Industriemuseum in Gent woont in een oude katoenfabriek. Ga er op pad met een schatkaart, doe mee aan de geurverkiezing en volg je neus langs de lekkere, gekke of vieze geurtjes in het museum. Kan je de machineolie van de oude fabriek nog ruiken? 

 

5. Tussen de sterren in Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen

Hier maak je kennis met allerlei soorten licht die in het heelal te zien zijn. Ontdek de geheimen van het licht, hoe het oog van een mens werkt als een telescoop en hoe lucht plots in licht kan veranderen.

Ga aan de slag met een boel experimenten, maar vergeet de woordpuzzel niet op te lossen ... Of je zal de schatkist nooit open krijgen.

 

6. Terug in de tijd in de Moerenpoort in Tongeren

In de middeleeuwen had Tongeren zes toegangspoorten waarlangs je in de stad kon geraken. Vandaar blijft daar nog eentje van over: de Moerenpoort is nu een museum over de geschiedenis van Tongeren. Samen met Elemoed de Dikke Poortwachter en Palmerijn de Dunne Reiziger mag je op stap in de statige toren: elke verdieping kreeg een speciaal geurtje om de middeleeuwse sfeer extra tot leven te brengen.