De Schelde in Antwerpen

6x originele avondwandelingen

Op de donkerste dagen maak je de mooiste avondwandelingen. Kies je voor gezellige lichtjes, muzikale begeleiding of middeleeuwse sfeer?

 

1. Met de nachtwachter door middeleeuws Diest

Een paar honderd jaar geleden was Diest een van de toonaangevende steden in het hertogdom Brabant. In het stadscentrum heerst dan ook een heerlijk middeleeuwse sfeer.

De nachtwachter doet de oude stad herleven. Ga 's avonds samen met hem op pad en ontdek hoe het eraan toeging in de tijd van rondtrekkende minstrelen en predikende paters, van welvarende lakenwevers en fiere schuttersgilden.

 

2. De lichtjes van de Schelde in Antwerpen

Een van de mooiste plekken om de zonsondergang te beleven, zijn de Schelde-oevers in Antwerpen. Wandel via de Sint-Annatunnel naar Linkeroever en bewonder de skyline van de stad onder het avondrood.

Zo mogelijk nog mooier: klim vlak voor sluitingstijd helemaal naar het dak van het MAS en zie de zon ondergaan boven de Schelde. 

 

3. Een wereldbol in de Sint-Romboutstoren

In de Sint-Romboutskathedraal hangt momenteel een wereldbol van 7 meter diameter: het kunstwerk GAIA van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Een reusachtige lichtgevende ode aan onze Aarde dus.

De kathedraal is open tot 17u30 maar op 7 januari is er een nocturne: dan kan je tot 20u binnen. Combineer met een tochtje door het gezellige centrum van Mechelen, of een van de talrijke wandelroutes in het stadscentrum

 

4. Een feeëriek lichtparcours

Enkele steden en gemeenten halen alles uit de kast om hun straten te laten baden in een sprookjesachtige wintersfeer. Onder andere in Gent, Sint-Truiden en Knokke kan je op wandel en genieten van wonderlijke lichtinstallaties.

   

  5. Lichtkunst in Gent

  Bij valavond maakt het daglicht in Gent plaats voor kunstlicht, maar ook voor lichtkunst. Dankzij het lichtplan worden straten, pleinen en gebouwen in de avondschemering op een artistieke manier in licht en sfeer gehuld - een prachtig schouwspel.

  Tijdens de lichtplanwandeling ontdek je de stad op een heel andere manier. Begin je wandeling flink voor middernacht, want klokslag middernacht maakt de sfeerverlichting opnieuw plaats voor de functionele verlichting. Deze wandeling is ongeveer 5 kilometer en duurt een tweetal uur. 

   

  6. Brussel met muzikale begeleiding

  (Her)ontdek de prachtig verlichte hoofdstad via de routes en composities van een reeks Brusselse artiesten.

  De mixtapes, muziek en andere hybride sound-pieces zijn geïnspireerd op de plekken en mensen die je onderweg tegenkomt. Van bruisend Beekkant of het Le Brass-moeras tot in Stalingrad of China, langs parken, pleinen, planten, dieren, stemmen en stiltes.

  > Verken Brussel met oortjes

   

  Lees ook

  Reeks
  Winter