Almost summer festival

6x niet te missen cultuur in juni

Van openluchtopera's tot concerten op een dakterras: deze culturele activiteiten mag je niet missen in juni. Beleef weer meer met deze expo's, concerten, voorstellingen en festivals.

 

1. Opera in Alden Biesen

Speciaal voor de jaarlijkse Zomeropera wordt de Landcommanderij Alden Biesen tijdelijk omgedoopt tot Villa Lehár. Dat is het zomerhuis van Frans Lehár in Oostenrijk, waar hij zijn mooiste operettes schreef. Lehár verzamelde er ook een unieke kunstcollectie en na zijn dood werd de villa een museum.

Het is in dat museum dat de opera zich afspeelt: samen met enkele opmerkelijke toeristen leidt een gids (een rol van Koen Crucke) je rond door de mooiste opera- en operettemuziek uit de tweede helft van de 20ste eeuw - van gekende aria's tot verborgen operaparels. 

 

2. Feest op het dak van de Beursschouwburg

Zodra de zomer zich laat zien gooit de Beursschouwburg in Brussel de deuren van zijn dakterras open: je geniet er bovendien niet alleen van frisse drankjes, een prachtige zonsondergang en een mooi uitzicht, maar ook van gratis concerten. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag treden lokale en internationale bands op op het dak van het gebouw, gevolgd door een dj-set en een goed feestje. 

 

3. Eindelijk zomer in Kortrijk

BUDA Kunstencentrum in Kortrijk viert de komst van de zomer met vanalles tegelijk: Almost Summer Festival brengt theater, maar ook een geluidswandeling, een culinaire performance in de tuin, discussies, installaties, film ... Kiezen uit het uitgebreide programma is een moeilijke opdracht. 

 

4. Selfies avant la lettre in BOZAR

Vivian Maier werkte vanaf de jaren '50 als kindermeisje in New York en Chicago. Ze documenteerde de wereld rond haar nauwgezet, maar drukte zelden of nooit haar foto's af. Pas in 2007 werd haar gigantische oeuvre ontdekt: meer dan 120.000 negatieven, films, audiofragmenten ... Maiers werk zit vol straattaferelen, portretten, kinderen, en vooral veel zelfportretten, weerspiegelingen van haar gezicht of schaduw. In BOZAR kan je meer dan 80 van die zelfportretten bekijken: ze nemen je mee op sleeptouw door de straten van New York en Chicago. 

 

5. Een predikheerlijke zomer in Mechelen

Van eind juni tot eind augustus kan je op de gezellige binnenkoer van Het Predikheren, de bibliotheek van Mechelen, terecht voor een Predikheerlijke Zomer: een reeks zonnige jazz- en improvisatieconcerten. De zomer wordt op 24 juni afgetrapt door Pascal Mohy, een pianist uit Luik, en Ben Sluijs, een Antwerpse saxofonist, die hun klanken prachtig laten samensmelten. 

 

6. Jef Neve in een bocht van de Schelde

Tijdens het festival STROOM laten kunstenaars hun stem horen in het klimaatdebat. Ook componist Jef Neve en schrijver David Van Reybrouck: ze schreven samen Rain Requiemopgedragen aan de slachtoffers van de overstromingen in ons land vorige zomer. 

Ze houden hun requiem boven de doopvont op een van de mooiste plekken langs de Schelde, in de bocht bij Sint-Amands. Jef Neve dirigeert zelf het orkest Casco Phil, vocaal ensemble Reflection en enkele solisten. Met een adembenemend zicht op de rivier sta je stil bij de kracht van het water en het belang van zorg voor onze planeet. 

       

Meer cultuur in juni

 

Beleef weer meer

Reeks
Beleef Weer Meer