UiT

6x in de kajak of kano op Vlaamse rivieren

Je hoeft de keien van de Lesse niet te trotseren voor wat kajakpret: ook in Vlaanderen kan het. Dit zijn de mooiste plekken voor een dagje plezier op het water, in de kajak of kano.

1. De Leie in en rond Gent

Het historische centrum van Gent is prachtig, en het allermooiste zicht heb je vanop het water. Peddel tussen Gras- en Korenlei, langs het STAM, en voor je het weet ben je de stad uit en vaar je tussen de prachtige landgoederen en pittoreske huisjes in Afsnee en Sint-Martens-Latem.

Bewonder zeker ook de oude abdij van Drongen, vanop het water.

Tot zo 1 okt

Kajakken in het centrum van Gent

Gent
Sportactiviteit
Tot ma 16 okt

De mooie Leie afvaren met een kajak tussen Gent en St-Martens-Latem

Drongen (Gent)
Sportactiviteit

2. Groot plezier op de Kleine Nete

Tussen Retie en Grobbendonk ligt een route van maar liefst 25 km waarop je de Kleine Nete kan afvaren. De smalle rivier meandert kriskras door de stille Kempen.

Dankzij de uitstekende waterkwaliteit is het de favoriete bestemming van vele zeldzame vissen. Je vaart tussen velden en bossen - altijd in het groen. Het allermooiste stuk is het laatste - tussen Herentals en Grobbendonk (ongeveer 5 km). 

Huur een kajak in Retie, Kasterlee, Lichtaart of Herentals

4. De bochten van de Dijle

De Dijle verwelkomt kano- en kajakvaarders tussen Korbeek-Dijle en Rotselaar. Dankzij de vele bochten geniet je van een gevarieerd landschap waar je met wat geluk ijsvogels, bevers en libellen kan spotten. Peddel door prachtige natuur en bewonder het statige kasteel van Arenberg.

Tot zo 5 nov

Kano op de Dijle

Korbeek-Dijle (Bertem)
Sportactiviteit
Tot zo 5 nov

Kayak op de Dijle

Korbeek-Dijle (Bertem)
Sportactiviteit

5. De meanderende Demervallei

Tussen Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot meandert een mooi stukje Demer met enkele leuke stroomversnellingen. In droge periodes kan het echter zijn dat het water te laag staat om te bevaren. Hier kan je voornamelijk kano's huren.

6. Ooievaars en bevers langs de Durme

Stap in je kajak op de Markt van Lokeren, en peddel de stad uit tot in natuurgebied Daknamse Meersen. Kijk onderweg uit naar broedende ooievaars en ravottende bevers. Ook aalscholvers, reigers en zelfs ijsvogels zijn hier geregeld te zien.

Heb je zelf een kajak, of kan je eentje lenen?

Dan kan je op bijna alle binnenwateren op verkenning gaan. Er zijn maar een paar plaatsen waar je (logisch) met je kajak niet in mag:

  • het Kanaal Gent-Terneuzen
  • de Beneden-Zeeschelde
  • de binnenarmen van waterwegen zoals de Reien in Brugge en de Afleidingsvaart van de Nete rond Lier 
Reeks
Zomer