U bent hier:

6x Cultuur in openlucht

6x Cultuur in openlucht

6x Cultuur in openlucht

Musea blijven nog even dicht, maar dat wil niet zeggen dat je je portie cultuur moet missen - en al evenmin je portie frisse lucht. Deze wandel- en fietstochten leiden je langs kunst, muziek, literatuur en boeiende verhalen.


1. Kunst en dromedarissen in LABIOMISTA

LABIOMISTAhet domein van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk, is dit jaar wat vroeger aan zijn winterslaap begonnen. Alle gebouwen zijn gesloten en er is geen audiogids, maar je kan het domein wel gratis bezoeken als wandelpark. En dat is nog steeds de moeite: een wandeling op de oude mijnsite leidt je langs indrukwekkende kunstwerken en mooie stukjes natuur, maar ook langs de verblijven van bonte paradijsvogels en vrolijke dromedarissen. 

Zin om nog meer moois te ontdekken? LABIOMISTA loopt over in Nationaal Park Hoge Kempen: breid je wandeling nog wat uit langs heidevlakten, uitgestrekte dennenbossen en grote waterplassen. 

> Duik in de wereld van Koen Vanmechelen

 

2. Op stap met Belpop Bonanza

Benieuwd hoe er in jouw buurt muziekgeschiedenis werd geschreven? Trek dan je wandelschoenen aan of spring op je fiets voor een van de Belpop Bonanzaroutes. Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing leiden je in hun gekende stijl langs het muzikaal erfgoed van niet minder dan 28 gemeenten in heel Vlaanderen, van Poperinge tot Zonhoven. Download het routeplan, trek eropuit en scan onderweg de QR-codes: achter elke code wacht een mooi verhaal in woord en beeld. 

> Ga op zoek naar straffe verhalen

 

3. Kunstige kastjes in Beringen

Elektriciteitskasten staan er doorgaans maar treurig bij, en dus besliste Beringen om de lelijke grijze dozen wat op te fleuren. 33 elektriciteitskasten in en rond de stad werden onder handen genomen door evenveel lokale kunstenaars: het resultaat is een parcours van 34 kilometer dat je met de fiets langs verrassende kunstparels stuurt. Je kan de route van Tour Elentrik gratis downloaden en meteen vertrekken. 

> Spring op je fiets

 

4. Brussel zoals je het nog nooit hoorde

De Beursschouwburg laat je de hoofdstad ontdekken met een Brusselse artiest in je oren. Download een van de routes, trek naar een van de stadsbuurten en zet je koptelefoon op. Je wordt rondgeleid door artiesten als Susobrino, Naomi Klaus en Ben Bertrand: ze nemen je mee met muziek, zelfgemaakte mixtapes en andere geluiden.

> Volg je oren

 

5. Literatuur in de straten van Gent

Kluger Hans is een literair tijdschrift dat vol zit met de verhalen, poëzie, essays en toneelteksten van het schrijftalent van morgen. Het nieuwste nummer, Algoritmes, ontdek je niet alleen op papier maar ook in de straten van Gent. In boekhandel Paard van Troje kan je een wandelroute (én een exemplaar van het tijdschrift) oppikken: die leidt je langs posters met QR-codes, die je laten binnengluren tussen de pagina's. Schrijvers en kunstenaars vertellen over hun nieuwe werk, en ook special guest Jean Paul Van Bendegem geeft zijn mening over kunst, literatuur en algoritmes. 

> Maak een literaire wandeling

 

6.  Met je kleine kenner naar het Middelheim

De klassieker in dit lijstje is natuurlijk het Middelheimmuseum in AntwerpenHier kon je al lang voor de coronacrisis kunst in open lucht ontdekken, en de Middelheim app vertelt je onderweg alles over de beelden en installaties.  Kleine kunstkenners mee? Via de app kan je ook een speciale route voor kleine en grote kinderen downloaden: Radio Woordenwoud. Tien Vlaamse jeugdauteurs schreven een verhaal bij evenveel beelden in het park: met de stemmen van onder andere Dimitri Leue en Bart Moeyaert. 

Trek na je bezoek aan het Middelheimpark zeker nog even de stad in, want ook daar loop je kunst tegen het lijf. Warre Borghmans leidt je tijdens een stadswandeling langs achttien Antwerpse standbeelden. Legendarische schilders, krijgshaftige godinnen of spiernaakte helden, ze hebben allemaal hun eigen verhaal. 

> Ontmoet de helden van Antwerpen

 

Lees ook: