U bent hier:

6x Autoloze zondag

6x Autoloze zondag

Loos, luw of vrij: de graad van afwezigheid kan variëren, maar het staat vast dat er op zondag 16 september een stuk minder auto's in het stedelijke straatbeeld zullen zijn. Autoloze zondag is intussen een traditie in grote en kleine steden in heel Vlaanderen én in Brussel. 

Weet je niet waarnaartoe te fietsen, wandelen, skaten of steppen voor een dagje genieten van de (écht) frisse lucht? Wij geven zes tips: 

 

1. Kroekelen in Brugge

In Brugge laat je de auto thuis en kan je in de plaats gaan Kroenkelen: kies een van de wandel- of fietstochten en ontdek het idyllische Brugse Ommeland. Niet zo sportief aangelegd? Dan moet je naar de cultuurmarkt, of nog één allerlaatste keer langs de kunstwerken van de triënnale slenteren. De jongsten ontdekken allerlei leuks langs de badeentjesroute, en iedereen geniet na afloop van een concert van Sioen.

 

2. Terrassen in Antwerpen

Het gezelligste terras van Vlaanderen vind je dit weekend op 't Zuid in Antwerpen, op het plein voor het Museum voor Schone Kunsten, tijdens stadsfestival de Zuiderburen. Zet je neer en geniet van lekkere drankjes, heerlijke gerechten uit alle windstreken en goed gezelschap (zelf mee te brengen). Tussendoor kan je bloemschikken, petanquen, aerobiccen en gratis een bezoekje brengen aan het Muhka en het Fotomuseum

 

3. Markten in Mechelen

Naar Mechelen trek je dit weekend met een lege agenda, en je komt terug met een volle: er is namelijk een cultuur-, vrijetijds- én sportmarkt. Ga UiT zonder uitlaat, laat je verleiden door de verschillende organisaties en proef alvast van hun aanbod voor het komende seizoen. Wandel en passant ook eens langs de gezellige speelstraat of de gloednieuwe bibliotheek en maak kennis met de Mechelse politie.

 

4. Feesten in Gent

Ooit al eens een feestje gebouwd op de autostrade? Nee? Dan is autoloze zondag je dag! Want dan organiseert Gent een gigantisch straatfeest op en onder haar fly-over. Alle bolides worden van de brug geweerd om plaats te maken voor muziek, kunst en feest: dj's, drankjes, performances, installaties... Het panoramische uitzicht krijg je er gratis bij. 

 

5. Paraderen in Brussel

In Brussel valt heel wat te beleven tijdens autoloze zondag, maar het opvallendste moet wel de parade ter ere van de 200ste verjaardag van de fiets zijn. Klim op een oude fiets (bouwjaar voor 1987), trek een bijpassende outfit aan en cruise onder luid belgerinkel door de stad! Geen retrofiets of -outfit ter beschikking? Geen nood, al het nodige materiaal is ook ter plaatse aanwezig.

 

6. Kunstfietsen in Hasselt

De kleine ring van Hasselt doet vanaf autoloze zondag dienst als velodroom met meer dan 40 kunstinstallaties, allemaal gemaakt uit achtergelaten fietsen. Je kan Ring Ring nog tot eind november bezoeken, vrij of met de handige routekaart. Maar op autoloze zondag rijden er wel geen auto's in de weg...

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

 

Alle autoloze activiteiten

zondag 25 augustus 2019

Grote Brocanterie + Autovrije Zondag Leuven

Leuven, Bondgenotenlaan

Markt of braderie

zondag 15 september 2019

24e Kroenkel door autoloze zondag

Brugge, Sint-Lodewijkscollege

Sportactiviteit

zondag 15 september 2019

Kroenkelen

Brugge, Auditorium Sint Lodewijkscollege

Cursus of workshop

zondag 22 september 2019

fietstocht op autoloze zondag

Melsbroek, Parochiezaal Melsbroek

Fiets- of wandelroute

zondag 22 september 2019

Autovrije zondag

Herzele, Centrum Herzele

Kermis of feestelijkheid

zondag 22 september 2019

Autoloze zondag 2019

Oostende, Diverse locaties

Begeleide uitstap of rondleiding

Autoloze zondag