Raversyde

6 openluchtmusea waar kinderen zich kunnen uitleven

Geen idee waarnaartoe op een mooie zomerdag? Trek eens met de kinderen naar een openluchtmuseum: op deze 6 plekken ontdek je kunst en verhalen, én mag je naar hartelust ravotten.

1. Bouwen en spelen in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum zit verstopt in de bossen van Essen. In en rond een open loods kan je meer dan 300 ongemotoriseerde voertuigen bewonderen en dat is veel leuker dan het klinkt: bewonder de sierlijkste koetsen of een ambachtelijke ijskar. 

Een wandeling door het museumpark leidt je langs heel wat plekken die tot de verbeelding spreken, en je mag zelf ook meedoen: bouw mee aan een paradijselijk insectenhotel of de gekste kar waar een koetsier alleen maar van kan dromen.

Zoek tussendoor een leuk picknickplekje uit in het museum en leef je uit met een van de heerlijk nostalgische spelletjes uit de speelhut, van zakspringen tot steltenlopen.

2. Overal kunst in Verbeke Foundation

Verbeke Foundation is een bijzondere plek. In de oude loodsen van een voormalig transportbedrijf (en de 12 hectare aan natuur die errond ligt) worden duizenden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld. Dwaal door het natuurgebied en ontdek overal verrassende, gigantische of net piepkleine kunstinstallaties: in sommige kan je binnenkijken, andere mag je beklimmen en er is er zelfs eentje waarin je kan overnachten

3. Speuren in het Klankenbos

In het Klankenbos in Neerpelt kan je op zoek naar vijftien prikkelende doe-installaties: hier kan je geluid voelen, naar de muziek van de wind luisteren of even bellen met een boom. 

Voor kinderen is er ook een spannend bosspel. Spits je oren, volg het klankspoor van Tandroor langs zeven haltes en verzamel overal een woord. Kunnen jullie aan het einde een zin maken die je kan zingen? Dan hebben jullie het geheim van het Klankenbos ontrafeld.

4. De verhalen van het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een groot beeldenpark, met klassieke beeldhouwwerken maar ook moderne installaties. Of wat dacht je van een kunstwerk waar je in mag kruipen? 

Ga in het park op stap met Radio Woordenwoud in je oren: verschillende jeugdauteurs vertellen een grappig, spannend of ontroerend verhaal bij een van de kunstwerken in het museum. Liever wat actiever? Het museumspel Muzzzé stuurt je op ontdekking met een koffertje vol spelletjes, opdrachten en ander leuks.

5. Tijdreizen in Raversyde

Een bezoekje aan Domein Raversyde in Oostende is een reis door de tijd: je dwaalt er door een doolhof aan bunkers en ondergrondse gangen, de laatse Duitse verdidigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Even verder wandel je door het middeleeuwse vissersdorpje Walraversyde, dat er nog precies uitziet zoals in 1465. 

Tijdens een zoektocht op kindermaat mag je gaan speuren en snuffelen op de Atlantikwall en ontdek je alles over spieden en spioneren tijdens de twee Wereldoorlogen. Vinden jullie alle figuurtjes die in en rond de bunkers verstopt zitten? 

6. Tot rust komen in Bokrijk

In het uitgestrekte Bokrijk kom je tot rust tussen de groene weides en pittoreske oude huisjes en hoeves. Je ontdekt hier het leven en de ambachten van vroeger. 

Je kan er meedoen met workshops pottenbakken en houtbewerking, je uitleven met oude volksspelen, schapen knuffelen en dieren kijken in de boerderij.

Bokrijk staat bovendien bekend om zijn fantastische speeltuin. Die bevindt zich net voor de ingang van het park en is gratis toegankelijk.

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief bijna alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum