Zillion

6 Belgische films in de cinema

Natuurpracht, een grimmige thriller of ninetiesnostalgie: deze Belgische filmparels kan je nu in de bioscoop gaan bekijken.

1. Een lugubere ontdekking in 'Ritueel'

Kiki is een forensisch duiker gespecialiseerd in het bergen van lijken. Wanneer ze uit een Brussels kanaal een afgehakte hand opvist, wordt zemeegezogen in een kolkende reeks gebeurtenissen. 

Ritueel is een zenuwslopende, grimmige thriller met Marie Vinck en Geert Van Rampelberg, die zeven jaar na de behandeling opnieuw in de huis kruipt van rechercheur Nick Cafmeyer. Spanning en mysterie verzekerd, maar niet voor de gevoelige magen. 

2. Moois op eigen bodem in 'Onze Natuur'

Onze Natuur is een indrukwekkende documentaire over de natuur in onze eigen Belgische achtertuin. Je kijkt naar de verrassende verhalen van bekende en onbekende dieren, verteld door Matteo Simoni: van het Zwin aan zee tot diep in de Ardennen overal vind je nog wilde - en vooral wondermooie - natuur. 

3. Oorlog en musical in 'Rebel'

Kamal trekt van Molenbeek naar Syrië om er oorlogsslachtoffers te gaan helpen. Eenmaal aangekomen wordt hij echter met de nodige dwang ingelijfd door IS, en intussen valt zijn jongere broer Nassam thuis in Brussel ten prooi aan radicale rekruteerders. Hun moeder Leila vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon. 

Rebel is de vijfde langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, en de film die hen het nauwst aan het hart ligt. Het is een aangrijpend drama, met - verrassend genoeg - ook een portie muziek en dans. 

4. Het bijzondere verhaal van Nelly & Nadine

Op kerstavond 1944 ontmoeten de Brusselse Nelly en de Franse Nadine elkaar in het concentratiekamp Ravensbrück. Door de oorlog scheiden hun wegen, maar de liefde voor elkaar houdt hen overeind. Wanneer ze elkaar later weer terugvinden ruilen ze België voor Venezuela, waar ze hun relatie noodgedwongen geheim moeten houden. 

Het was de Zweedse regisseur Magnus Gertten die op het onwaarschijnlijke verhaal van Nelly en Nadine stootte, in filmarchieven met beelden van overlevenden uit de Duitse kampen. Hij laat in zijn documentaire Sylvie aan het woord, de kleindochter van Nadine die in de persoonlijke archieven van haar grootmoeder duikt. 

5. Terug naar de nineties in 'Zillion'

Het is 1997 en Frank Verstraeten, een computergenie met een neus voor zaken, heeft een droom: zijn eigen discotheek. De futuristische megadiscotheek Zillion is een feit en Frank wordt de spilfiguur van het Antwerpse nachtleven. Het mooie liedje duurt helaas niet lang: Frank maakt vijanden, verliest de controle en gaat samen met zijn danstempel ten onder. 

Zillion is een van de meest geanticipeerde films van het jaar, met onder andere Jonas Vermeulen en Matteo Simoni in de rol van pornokoning Dennis Black Magic.

6. De kracht van vriendschap in 'Tori et Lokita'

Tienermeisje Lokita en de jongere Tori zijn alleen van Afrika naar België gereisd. Ze zijn geen familie, wel samengebracht door de harde realiteit van hun leven als vluchteling. Ze proberen een leven op te bouwen als broer en zus, maar lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen. 

Tori et Lokitade nieuwste fillm van de broers Dardenne, werd op het filmfestival van Cannes onthaald met de jubileumprijs en een staande ovatie van liefst negen minuten. En terecht, want de aangrijpende film laat niemand onberoerd. 

Reeks
Film