5x tot rust komen

Nood aan ontspanning? Deze activiteiten zijn de kalmte zelve.

 1. Pottenbakken

Met je handen bezig zijn is ontzettend rustgevend. Met je ogen op de draaischijf en handen vol natte klei kan je niet anders dan je hoofd leegmaken. En met wat oefening en handigheid draai je intussen zelfs je eigen servies bij elkaar.

Kies je voor een initiatie van een dag of een langere lessenreeks?

 

2. Wandelen in een stiltegebied

Helemaal stil is het niet, maar veel meer dan rietgeruis, watergekabbel en je eigen voetstappen zal je niet horen in een van de stiltegebieden die Vlaanderen rijk is. Het zijn gebieden waar een heel goede akoestische kwaliteit is vastgesteld. Wat dat precies is, kan je het beste zelf ontdekken:

  • In Bornem, langs de oevers van de Schelde, broekbossen en vrolijk ritselende populieren.
  • In Gerhagen, waar je vanop een ligbank, hangmat en touwparcours (om met de ogen dicht te wandelen!) extra van de stilte kan genieten.
  • In Stekene, langs de vaart en sappige weiden.

 De rust van de natuur opzoeken kan natuurlijk overal, bijvoorbeeld tijdens een stiltewandeling. In groep wandelen is gezellig, en de warmte van het samenzijn is des te sterker als je dat in stilte doet. En je hoeft zelfs niet de héle tijd te zwijgen. Op veel stiltewandelingen wordt er immers af en toe stilgestaan om stil te staan - letterlijk en figuurlijk - bij de omgeving of bij jezelf. 

 

3. Bosbaden

Bosbaden gaat nog een stapje verder en brengt je back to basics. Tijdens een begeleide wandeling, meestal in de natuur, nodigt een gids je uit om te vertragen, de zintuigen te openen en deze waarnemingen te delen. Door de fascinatie voor schoonheid en detail worden de hersenen gestimuleerd en komen ze zonder zich te vermoeien tot rust. Je leert jezelf te ontspannen en te focussen

 

4. De rust opzoeken in een abdij

Een abdij is een plek van stilte en bezinning en ook wie de wereldse geneugten geen vaarwel wil zeggen, kan er af en toe tot rust komen.

In de abdij van Averbode kan je regelmatig terecht voor rust, stiltewandelingen ... met of zonder overnachting. Je kan er bijvoorbeeld naar een driedaagse vol yoga en meditatie

 

5. Naar een museum gaan

Een museum is stil en het zijn doorgaans prachtige gebouwen. Laat alle stress achter aan de ingang en laat je zintuigen genieten van de prikkels van kunst en schoonheid. Of dompel je jezelf liever onder in een roemrijk tijdperk uit de geschiedenis?

Tip: koop een museumpas en je wandelt een heel jaar lang musea gratis binnen zo vaak je maar wil. 

  

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.