U bent hier:

5x thuis genieten van fotografie

5x thuis genieten van fotografie

5x thuis genieten van fotografie

Fotografie, da's de wereld zoals ze is, maar dan mooier. Of zoals je ze nog nooit zag. Smul ook thuis van de mooiste beelden, of ga zélf aan de slag als fotograaf.


1. Adembenemende reportagefotografie

World Press Photo is een van de meest begeerde fotografieprijzen ter wereld. Op hun website kan je je vergapen aan talloze prijswinnende foto's en de bijhorende verhalen. 

Sinds 2011 is er ook de prijs voor digitale storytelling. Bekijk interactieve documentaires, immersieve beeldwebsites en andere concepten waar nog geen woorden voor bestaan. 

 

2. België Scherpgesteld

België Scherpgesteld is een prachtige documentairereeks over Belgische fotografen. In vijf films worden ze geportretteerd, elk met hun persoonlijk verhaal en drijfveren. Zo krijg je niet alleen een unieke kijk op de fotografen, maar ook op ons land en onze recente geschiedenis. Met o.a. Jimmy Kets, Carl De Keyzer en Filip Claus.

Je kan de films online bekijken (tegen betaling).  

 

3. Stephan Vanfleteren in huis

In fotomuseum FOMU kon je deze winter naar 'Present', de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Je kent hem wellicht van zijn indringende zwart-witportretten, maar hij heeft daarnaast een indrukwekkend oeuvre met journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. 

De expo is adembenemend mooi en loopt nog tot 13 september - grijp dus snel je kans om zelf nog gaan kijken. FOMU maakte intussen ook een virtuele tour van de expo: in zes afleveringen neemt gids Karolien je mee door leven en werk van Vanfleteren.  

Heb je zin in een dagelijkse portie Vanfleteren? Volg hem dan op Instagram of Facebook. Hij post regelmatig foto's, zowel oud als nieuw werk. 

 

4. Deurportretten in quarantaine

Dit voorjaar waren we allemaal gezellig thuis en voor fotografen viel er weinig te beleven. Sommigen gingen daarom op pad om deurportretten te maken bij mensen thuis: hartverwarmende en spontane foto's om blij van te worden. Volg de fotografen via hun sociale media:

 

5. Zelf aan de slag

Je hebt helemaal geen dure camera nodig om mooie foto's te maken. Een eenvoudig toestel of een smartphone is voldoende. Hier vind je alvast enkele goede tips om mee te beginnen.

Wie een geavanceerde camera heeft of zich wil verdiepen in instellingen en functies, kan zijn licht opsteken in online lessen. Op fotoloft.be vind je bijvoorbeeld een reeks korte videolessen die je vooral de technische kant van fotografie bijbrengen: camera-instellingen, compositie, licht ...

In de Facebookgroep van Breedbeeld (het vroegere Centrum voor Beeldexpressie) vind je een pak creatieve foto-opdrachten, weliswaar op kindermaat.

De echte knutselaars kunnen zelfs hun eigen camera in elkaar boksen. Het FOMU legt netjes uit hoe je dat doet, met niet meer dan wat karton, wat touw, een WC-rolletje en wat flessendopjes.