U bent hier:

5x fietsen langs kunst en architectuur

5x fietsen langs kunst en architectuur

5x fietsen langs kunst en architectuur

Deze fietstochten leiden je niet alleen door mooie natuur en glooiende landschappen, maar ook langs hedendaagse kunst, bijzondere architectuur of verstopte gedichten.


1. Kunst op de Kaart in heel Vlaanderen

Klara en Vlaanderen Vakantieland nemen je op de fiets mee langs bijzondere architectuur en hedendaagse kunst in open lucht, met Kunst op de Kaart. De routes zijn tussen de 40 en 71 km lang en soms best pittig, maar de geoefende - of elektrische - fietser kan ze elk op een dag uitfietsen. 

Je kan kiezen uit vijf verschillende routes, een per provincie: voorbij de overblijfselen van de triënnale in Brugge, door de glooiende (en verrassend artistieke) Vlaamse Ardennen, door het landschap van Bruegel in Dilbeek, langs de moderne gebouwen van Hasselt of langs hedendaagse kunst in de Rupelstreek

 

2. Poëzie op een paal in Watou

Geen Kunstenfestival Watou dit jaar, maar gelukkig kan je de streek wel verkennen met de fiets. Medecurator Peter Verhelst koos 14 gedichten uit de bundel die hij voor het festival samenstelde en gaf ze elk een speciaal plekje in Watou. De haltes - te herkennen aan een roze paal met een grote W erop - vormen een mooie gedichtenroute van ongeveer 35 km. 

De bundel Watou 2020, gedichten past in je hand en in je broekzak en is de ideale gids voor je fietstocht. Sommige gedichten laten zich enkel lezen, andere kan je ook beluisteren: houd even halt en luister naar de stemmen van onder andere Zwangere Guy, Charlotte Adigéry en Erwin Mortier. 

 

3. Een beeldenpark aan de kust

Om de drie jaar strijkt de kunsttriënnale Beaufort neer aan de Kust: kunstenaars uit alle hoeken van de wereld laten dan een kunstwerk achter in de buurt van de zee. Heel wat van die werken kregen achteraf een permanent plekje, en zo vormde zich intussen een uitgebreid beeldenpark.

Geen betere manier om ze te ontdekken dan met de fiets: maak een tochtje langs de kustlijn en ga onderweg op zoek naar de grote grammofoonhoorns in Westende, de windhanen van Nieuwpoort of de bekende knalrode rotsen in Oostende. 

 

4. Kunst in open lucht in Borgloon

In de fruitstreek fiets je niet alleen tussen glooiende heuvels en groene velden, maar ook tussen indrukwekkende kunstwerken. Het parcours van PIT leidt je langs het bekende doorkijkkerkje in Borgloon, maar ook langs de Tranendreef (waar je kan overnachten in een boomtent), een rond uitkijkplatform en nog een tiental anderen werken. 

 

5. De architectuurroute in Antwerpen

Antwerpen, fietsen en architectuur: een uitstekende combinatie. De bewegwijzerde Architectuurroute neemt je me naar de mooiste, oudste of modernste gebouwen van de stad. Laat je rondleiden langs het prachtige nieuwe Havenhuis en het wereldberoemde Centraal station, maar ook langs verborgen parels als het geboortehuis van Panamarenko en de belle epoquewijk van Zurenborg. 

 

Opgelet: in veel steden en gemeenten is het verplicht om op straat een mondmasker te dragen. Ga enkel op uitstap met je bubbel en houd voldoende afstand van anderen.