Kinderfietsroute Gent

5x fietsen langs ijsjes

Op zoek naar de juiste motivatie voor een fietstochtje met het hele gezin? Langs deze routes is een ijsjespauze gegarandeerd, en vaak leiden ze je ook nog langs een kinderboerderij, buitenspeeltuin of andere speelstop.

 

1. Boerderijhoppen in Diksmuide

De IJzerhoevenroute in Diksmuide leidt je langs heel wat lokale boerderijen. Onderweg leer je alles over de verschillende landbouwbedrijven op de route en wat de boeren er doen: van melkvee tot fruitteelt en toerisme. En natuurlijk kan je op sommige plekken ook proeven: heerlijk hoeve-ijsje, iemand? 

De volledige route is 36 km lang, maar het parcours is makkelijk in te korten voor de jongste fietsers. 

 

2. Door het water naar Bokrijk

Uitstapje naar Bokrijk gepland? Neem eens de fiets, of huur er in de buurt eentje voor een tochtje. Je rijdt langs de vijvers van de Wijers en over het bekende fietspad dwars door het water, om te eindigen met een bezoekje aan het openluchtmuseum. Snuister in het heerlijk ouderwetse snoepwinkeltje of ravot in de grote buitenspeeltuin, en natuurlijk zijn er verfrissende ijsjes om van te smullen. 

 

3. Met de Witte naar de Lekdreef

Ken je de Witte van Zichem? Dat is een figuurtje uit een boek van zo'n 100 jaar geleden, een echte deugniet die de streek rond Zichem onveilig maakte. Een speciale fietstocht stuurt je in het spoor van de Witte, langs mooie natuurgebieden en de kronkels van de rivier de Demer

Het beste aan de route? Ze passeert ook langs de Abdij van Averbode en de bekende Lekdreef, waar een rij ijskarren geduldig op je staan te wachten. 

 

4. Pret in de Blaarmeersen

Een fietstocht op kindermaat stuurt je vanuit het centrum van Gent naar de Blaarmeersen. Je rijdt langs Gent Zuid via de Bijloke langs de Leie: kan je tellen hoeveel bruggen jullie onderweg tegenkomen? 

Eenmaal aangekomen heb je je ijsje meer dan verdiend, maar natuurlijk valt er op de Blaarmeersen nog veel meer te beleven: ravot in de buitenspeeltuin of het avonturenbos, plons in de zwemvijver of rust even uit op het strand. 

 

5. Konijnen knuffelen in het Philipsbos

In Grobbendonk en Herentals vind je twee heerlijke kinderboerderijen: het Karrewiel en de Lentehei. De perfecte bestemmingen voor een fietstochtje door het Philipsbos, want met een konijnenknuffel als beloning gaat het fietsen altijd vlotter - en zo'n heerlijk vers hoeve-ijsje gaat er ook altijd in. 

 

Lees ook

Reeks
Natuur en avontuur