UiT

5x in de kajak of kano op Vlaamse rivieren

Je hoeft de keien van de Lesse niet te trotseren voor wat kajakpret: ook in Vlaanderen kan het. Dit zijn de mooiste plekken voor een dagje plezier op het water, in de kajak of kano.

1. De Leie in en rond Gent

Het historische centrum van Gent is prachtig, en het allermooiste zicht heb je vanop het water. Peddel tussen Gras- en Korenlei, langs het STAM, en voor je het weet ben je de stad uit en vaar je tussen de prachtige landgoederen en pittoreske huisjes in Afsnee en Sint-Martens-Latem. Bewonder zeker ook de oude abdij van Drongen, vanop het water.

> Huur een kajak aan de Korenlei

> Huur een kajak in Drongen

 

2. Groot plezier op de Kleine Nete 

Tussen Retie en Grobbendonk ligt een route van maar liefst 25 km waarop je de Kleine Nete kan afvaren. De smalle rivier meandert kriskras door de stille Kempen. Dankzij de uitstekende waterkwaliteit is het de favoriete bestemming van vele zeldzame vissen. Je vaart tussen velden en bossen - altijd in het groen. Het allermooiste stuk is het laatste - tussen Herentals en Grobbendonk (ongeveer 5 km). 

> Huur een kajak in Retie, Kasterlee, Lichtaart of Herentals

> Huur een kajak in Retie, Kasterlee, Geel, Lichtaart of Herentals

 

3. De bochten van de Dijle

De Dijle verwelkomt kano- en kajakvaarders tussen Korbeek-Dijle en Rotselaar. Dankzij de vele bochten geniet je van een gevarieerd landschap waar je met wat geluk ijsvogels, bevers en libellen kan spotten. Peddel door prachtige natuur en bewonder het statige kasteel van Arenberg.

> Huur een kajak of kano in Korbeek-Dijle

 

4. Ooievaars en bevers langs de Durme 

Stap in je kajak op de Markt van Lokeren, en peddel de stad uit tot in natuurgebied Daknamse Meersen. Kijk onderweg uit naar broedende ooievaars en ravottende bevers. Ook aalscholvers, reigers en zelfs ijsvogels zijn hier geregeld te zien.

 > Huur een kajak in Lokeren

 

5. De Demervallei per kano

Tussen Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot meandert een mooi stukje Demer met enkele leuke stroomversnellingen. In droge periodes kan het echter zijn dat het water te laag staat om te bevaren. Als je een boot wil huren, is een kano de enige optie hier. 

> Huur een kano van Zichem tot Langdorp

> Huur een kano van Zichem tot Langdorp

 

Graag nog meer tips?

 

Heb je zelf een kajak, of kan je eentje lenen?

Dan kan je op bijna alle binnenwateren op verkenning gaan. Er zijn maar een paar plaatsen waar je (logisch) met je kajak niet in mag: het Kanaal Gent-Terneuzen, de Beneden-Zeeschelde en de binnenarmen van waterwegen zoals de Reien in Brugge en de Afleidingsvaart van de Nete rond Lier zijn verboden terrein

 

 

Lees ook

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

10x bijzonder overnachten en kamperen in Vlaanderen

Verder lezen 

GR in Vlaanderen: eindeloos wandelplezier

Verder lezen