U bent hier:

5 uitspraken om te doen alsof je iets van Bruegel kent

5 uitspraken om te doen alsof je iets van Bruegel kent

5 uitspraken om te doen alsof je iets van Bruegel kent


In 2019 is het al Bruegel wat de klok slaat: tentoonstellingen, fietstochten, lezingen ... Da's geen toeval, want het is 450 jaar geleden dat de meesterschilder overleed. De man zal ongetwijfeld af en toe ter sprake komen. Kan je eigenlijk niet zo goed meepraten? Met deze uitspraken val je niet door de mand. Geen dank!

 

1. "Het is Bruegel, niet Breugel"

Breugel zeggen maar Bruegel schrijven: wij vinden het ook enorm verwarrend. In die tijd was het nochtans gebruikelijk om je naam op allerlei verschillende manieren te spellen. De familie Bruegel deed dat dan ook: Breughel, Bruegel, Brueghel ... Intussen is men internationaal overeengekomen - na ongetwijfeld lange vergaderingen - dat wetenschappers en musea de schrijfwijze 'Bruegel' gebruiken.

 

2. "Welke Bruegel bedoel je?"

Er zijn 2 Bruegels. Eigenlijk zelfs 5. Pieter Bruegel de Oude is de beroemdste en aan hem is het Bruegeljaar gewijd. Hij schilderde bekende meesterwerken zoals de Dulle Griet en De Verkeerde Wereld (het schilderij met de spreekwoorden). 

Zijn zoons Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude waren ook verdienstelijke schilders. Vader Bruegel ondertekende zijn schilderijen meestal met Bruegel (zonder h) en zijn zoons met Brueghel (met h). De zoons van Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge en Ambrosius Brueghel, waren eveneens handig met een penseel. Volg je nog?

 

3. "Ik ben meer fan van zijn prenten"

In zijn tijd was hij vooral bekend als prentenmaker. In de 16de eeuw waren prenten big business in Vlaanderen, en Bruegel speelde daar als ondernemer en vakman actief op in

Bruegel heeft in totaal maar een 45-tal schilderijen geproduceerd. Leuk weetje: hij maakte die vooral op eikenhouten panelen, niet op doek.

 

4. "Het oeuvre van Bruegel omvat zoveel meer dan boerentafereeltjes" 

Het woord 'breugeliaans' (wél met eu) benoemt vrolijke, bourgondische en levenslustige taferelen. Je ziet nochtans zelden iemand lachen op zijn schilderijen. Je vindt in sommige werken zelfs kritiek op de Spaanse onderdrukking. 

Bruegel wordt ook 'Boerenbruegel' genoemd - hij was niet vies van taferelen in de agrarische sfeer. Toch was hij in de eerste plaats een landschapsschilder. Hij toont ons Vlaamse dorpen en velden en niet zelden zien we op de achtergrond mediterraans aandoende bergtoppen en riviermondingen. De mensen op de voorgrond loodsen de blik van de kijker door het landschap. 

Leuk weetje: de oorspronkelijke conservator van Bokrijk liet zich inspireren door Bruegels werken bij de inrichting van het park. In het openluchtmuseum wandel je dus als het ware zélf door zijn schilderijen. 

 

5. "Bruegels invloed op de moderne kunst is enorm"

Hoe Bruegel landschappen componeerde, bijbelse verhalen illustreerde en het boerenleven toonde, inspireert tot vandaag talloze kunstenaars. In het werk van Ensor, De Saedeleer en Permeke is de invloed van onze oude vriend onmiskenbaar aanwezig: skeletten met vreemde vormen, vredige wintertaferelen, lijdzame boeren ...

 

Extra tip: lees Suske & Wiske

In het album 'Het Spaanse Spook' wekt het spook uit de titel het schilderij 'De Boerenbruiloft' tot leven, waardoor onze vrienden in de 16de eeuw terechtkomen. Een aanrader om nog meer weetjes over Bruegel op te pikken.

Meer ontdekken over Bruegel?

8+

dinsdag 23 juli 2019

Bruegel vertekend: workshop 'Landschap' met Delphine Frantzen

Dilbeek, Bibliotheek De Wolfsput

Cursus of workshop

dinsdag 23 juli 2019

Bruegelwandeling.

Itterbeek, Sint-Annakerk

Fiets- of wandelroute

woensdag 24 juli 2019

Woensdagavond fietstocht-Bruegelroute

Liedekerke, Vrijetijdshuis Liedekerke

Sportactiviteit

woensdag 24 juli 2019

Kleine Bruegels: workshop dans (5-12 jaar)

Dilbeek, Westrand

Cursus of workshop

zaterdag 27 juli 2019

Bruegelwandeling in hartje Brussel - nog 2 plaatsen vrij

Brussel, Brussel

Fiets- of wandelroute

Van 7 april 2019 tot 28 juli 2019

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Gaasbeek, Kasteel van Gaasbeek

Tentoonstelling

zaterdag 27 juli 2019

Brussels at the time of Bruegel by bike

Elsene, Pro Velo

Begeleide uitstap of rondleiding

zondag 28 juli 2019

Bruegelwandeling in Sint Anna Pede

Dilbeek, Kerk Sint Anna Pede

Begeleide uitstap of rondleiding

zondag 28 juli 2019

Pieter Bruegel de Oude wandeling

Dilbeek, Kerk Sint Anna Pede

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 4 juni 2019 tot 30 juli 2019

De kruisboog in Bruegels tijd

Brussel, Grote Koninklijke Eed en van Sint Joris van de Kruisboogschutters of Brussel

Tentoonstelling

Bekijk meer tips