U bent hier:

5 uitspraken om te doen alsof je iets van Bruegel kent

5 uitspraken om te doen alsof je iets van Bruegel kent

5 uitspraken om te doen alsof je iets van Bruegel kent

In 2019 is het al Bruegel wat de klok slaat.


In 2019 is het al Bruegel wat de klok slaat: tentoonstellingen, fietstochten, lezingen ... Da's geen toeval, want het is 450 jaar geleden dat de meesterschilder overleed. De man zal ongetwijfeld af en toe ter sprake komen. Kan je eigenlijk niet zo goed meepraten? Met deze uitspraken val je niet door de mand. Geen dank!

 

1. "Het is Bruegel, niet Breugel"

Breugel zeggen maar Bruegel schrijven: wij vinden het ook enorm verwarrend. In die tijd was het nochtans gebruikelijk om je naam op allerlei verschillende manieren te spellen. De familie Bruegel deed dat dan ook: Breughel, Bruegel, Brueghel ... Intussen is men internationaal overeengekomen - na ongetwijfeld lange vergaderingen - dat wetenschappers en musea de schrijfwijze 'Bruegel' gebruiken.

 

2. "Welke Bruegel bedoel je?"

Er zijn 2 Bruegels. Eigenlijk zelfs 5. Pieter Bruegel de Oude is de beroemdste en aan hem is het Bruegeljaar gewijd. Hij schilderde bekende meesterwerken zoals de Dulle Griet en De Verkeerde Wereld (het schilderij met de spreekwoorden)

Zijn zoons Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude waren ook verdienstelijke schilders. Vader Bruegel ondertekende zijn schilderijen meestal met Bruegel (zonder h) en zijn zoons met Brueghel (met h). De zoons van Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge en Ambrosius Brueghel, waren eveneens handig met een penseel. Volg je nog?

 

3. "Ik ben meer fan van zijn prenten"

In zijn tijd was hij vooral bekend als prentenmakerIn de 16de eeuw waren prenten big business in Vlaanderen, en Bruegel speelde daar als ondernemer en vakman actief op in

Bruegel heeft in totaal maar een 45-tal schilderijen geproduceerd. Leuk weetje: hij maakte die vooral op eikenhouten panelen, niet op doek.

 

4. "Het oeuvre van Bruegel omvat zoveel meer dan boerentafereeltjes" 

Het woord 'breugeliaans' (wél met eu) benoemt vrolijke, bourgondische en levenslustige taferelen. Je ziet nochtans zelden iemand lachen op zijn schilderijen. Je vindt in sommige werken zelfs kritiek op de Spaanse onderdrukking

Bruegel wordt ook 'Boerenbruegel' genoemd - hij was niet vies van taferelen in de agrarische sfeer. Toch was hij in de eerste plaats een landschapsschilder. Hij toont ons Vlaamse dorpen en velden en niet zelden zien we op de achtergrond mediterraans aandoende bergtoppen en riviermondingen. De mensen op de voorgrond loodsen de blik van de kijker door het landschap. 

Leuk weetje: de oorspronkelijke conservator van Bokrijk liet zich inspireren door Bruegels werken bij de inrichting van het park. In het openluchtmuseum wandel je dus als het ware zélf door zijn schilderijen. 

 

5. "Bruegels invloed op de moderne kunst is enorm"

Hoe Bruegel landschappen componeerde, bijbelse verhalen illustreerde en het boerenleven toonde, inspireert tot vandaag talloze kunstenaars. In het werk van Ensor, De Saedeleer en Permeke is de invloed van onze oude vriend onmiskenbaar aanwezig: skeletten met vreemde vormen, vredige wintertaferelen, lijdzame boeren ...

 

Extra tip: lees Suske & Wiske

In het album 'Het Spaanse Spook' wekt het spook uit de titel het schilderij 'De Boerenbruiloft' tot leven, waardoor onze vrienden in de 16de eeuw terechtkomen. Een aanrader om nog meer weetjes over Bruegel op te pikken.

Meer ontdekken over Bruegel?

woensdag 11 november 2020

Meester Bruegel kom naar binnen

Brugge, De Snuffel

Lezing of congres

Van 27 november 2020 tot 28 november 2020

Le charme douloureux des ébauches

Brussel, CC Bruegel

Theatervoorstelling

Van 5 december 2020 tot 7 december 2020

3/4 face

Schaarbeek (Brussel), Théâtre la Balsamine

Dansvoorstelling

zondag 13 december 2020

KMSKB: Topstukken uit permanente collectie

Sint-Pieters-Woluwe, GC Kontakt

Begeleide uitstap of rondleiding

6+

zondag 13 december 2020

Brume

Brussel, CC Bruegel

Theatervoorstelling

zondag 13 december 2020

Une vieille licorne

Brussel, CC Bruegel

Theatervoorstelling

Van 5 oktober 2019 tot 31 december 2020

Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat

Antwerpen, Museum Mayer van den Bergh

Tentoonstelling

donderdag 28 januari 2021

Gedichtendag 2021

Tielt, Theater Malpertuis

Theatervoorstelling

Van 22 oktober 2019 tot 18 april 2021

Back to Bruegel - Reizen door de Middeleeuwen

Brussel, Hallepoortmuseum – KMKG

Tentoonstelling

Van 27 augustus 2020 tot 15 november 2021

Meet the Masters, Van Eyck, Bruegel, Rubens. een immersieve beleving

Brussel, Dynastiegebouw

Tentoonstelling

Bekijk meer tips