U bent hier:

5 remedies tegen de winterblues

5 remedies tegen de winterblues

5 remedies tegen de winterblues

Januari is niet onze favoriete maand. De feestdagen zijn voorbij en de lente lijkt nog een eeuwigheid verwijderd. Ook last van een winterdipje? Geen nood: hier zijn vijf activiteiten waar je meteen blij van wordt.


1. Zing

Er zijn weinig dingen die zo verbindend werken als samen zingen. In een grote groep voluit je keel open zetten is voorlopig nog te riskant, maar gelukkig zijn er virtuele zangstonden om de pijn te verzachten. 

  • Allez, Chantez! organiseert maandelijks een gratis livestream: de zangcoaches nemen je mee op sleeptouw een toveren de liedjesteksten zo op je scherm, zodat je vanuit je woonkamer uit volle borst kan meezingen.
  • Ook Zie ze zingen zorgt maandelijks voor een livestream onder begeleiding van een zangeres en een gitarist met een aanstekelijk enthousiasme. 

 

2. Lach

Van lachen word je gelukkig, dat is bewezen. En als het lachen ons vergaat, dan zetten wij de zware middelen in: een portie comedy. Want er zijn gelukkig ook mensen die je professioneel aan het lachen brengen. Deze zes comedyshows bekijk je gewoon online. 

> Haal een comedian in huis

 

3. Beweeg 

Een gezonde geest zit in een gezond lichaam: ga de kou en treurnis dus te lijf met een stevige portie beweging.

  • Niets zo gezond als een portie frisse lucht: trek je wandelschoenen aan en ga naar buiten voor een stevige winterwandeling
  • Eerder zin in een rustgevende yogasessie? Kies voor een online les en rol je mat uit in de woonkamer. 
  • Of schuif alle meubels aan de kant en schrijf je in voor een virtuele dansles: van oriëntaalse dans tot discoswing, de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

4. Zoek het licht 

Omdat we allemaal wel wat extra licht kunnen gebruiken, besloten heel wat steden (bijvoorbeed Brugge en Kortrijk) om de feestverlichting gewoon nog even te laten hangen. Zijn de lampjes in jouw buurt alweer opgeborgen? Dan kan je nog naar een lichtfestival: 

  • In Zaventem leidt een Winterwonder-route je te voet of met de fiets langs vier lichtinstallaties, die elke avond de gemeente opvrolijken.
  • Tijdens Sint-Truiden by Lights vertellen plaatselijke kunstenaars elk weekend hun verhaal met licht: verken de route van zo'n 5 km en maak van een gewone wandeling een bijzondere ervaring. 
  • Dankzij het bekroonde Lichtplan is Gent het hele jaar door een aanrader om na zonsondergang te verkennen. 

 

5. Maak het gezellig

In geval van extreme wintermoeheid kan je ook gewoon rustig binnen blijven en een dagje sofahangen. Het allerliefst zouden we ons nog eens op de zeteltjes van het theater of de bioscoop nestelen, maar in de tussentijd kan je ook thuis genieten van een voorstelling of concert. 

Podium 19 is een gloednieuw cultuurkanaal dat theater, muziek, dans en ander leuks gratis naar jouw scherm brengt. Vanaf 21 januari kan je genieten van een uitgebreid programma met heel wat premières: live op je tv (via de kanalen van Proximus, Orange en Telenet), en vervolgens nog een maand te herbeleven via VRT NU.

> Check alle premières op Podium 19

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.