Museumpas

5 musea waar je nog niet geweest bent

Ken je deze Vlaamse en Brusselse musea al? Ze leren je alles over hedendaagse kunst, gravures of de geschiedenis van de borstelindustrie - en je ontdekt ze bovendien gratis gratis met je museumpas.

Uitgekeken op het MAS en het S.M.A.K.? Niet erg, want er zijn nog heel wat nobele onbekenden onder de Vlaamse en Brusselse musea. Wij tippen vijf musea waar je waarschijnlijk nog nooit geweest bent

 

1. Design Museum Brussel

Het Atomium heb je misschien al eens van dichtbij gezien. Maar wist je dat daar vlakbij het Design Museum Brussel gevestigd is? Hier vind je het neusje van de designwereld: unieke stukken, bijzondere meubels en een gigantische verzameling designobjecten in plastic.

 

2. Het Karrenmuseum in Essen

In het Karrenmuseum loop je niet langs toonzalen en vitrines. Het is een openluchtmuseum: in het bos wandel je langs charmant ogende scharensliepen (dat zijn karren van scharen- en messenslijpers), bakkers- en ijskarren, sierlijke koetsen en lijkwagens. In de smidse weerklinkt de hamer op het aambeeld, voel je de hitte van het vuur en ruik je de geur van metaal.

 

3. Museum De Reede

Je hebt wellicht al gehoord van Edvard Munch, Francisco Goya en Félicien Rops: drie van de grootste graveurs aller tijden. Museum De Reede in Antwerpen is bijna volledig gewijd aan hun prachtige gravures, litho's, etsen, houtdrukken en tekeningen die vijf eeuwen overspannen, van de 17de tot en met de 21ste.

 

4. Z33, Huis voor actuele kunst

Voor het Hasseltse Z33 was de heropening na de lockdown extra feestelijk: na enkele jaren bouwen is hun spectaculaire nieuwe tentoonstellingsvleugel eindelijk klaar. Laat je verrassen door de bijzondere architectuur en hedendaagse beeldende kunst, vormgeving en film.

 

5. Eperon d'Or

Wat hebben borstels en schoenen met elkaar te maken? Op zich niet veel, behalve dat beide een hoofdrol spelen in de industriële geschiedenis van Izegem. Bekijk op de prachtige art-decosite van Eperon d'Or hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950, in pakweg roggen-, padden- en zelfs kippenpotenleder. Izegem is ook bekend voor zijn borstels: statige borstelbaronnen leiden je door de geschiedenis van de Izegemse én de mondiale borstelgeschiedenis. 

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de musea in dit artikel.  

Ook deze musea ontdek je met je museumpas

Tot zo 8 okt

.tiff 2023 - Emerging Belgian Photography

Antwerpen
Reeks
Museum