Museumbezoeker met audiogids

5 musea met een meeslepende audiogids

Van kritisch omgaan met de eigen collectie, over sappige lokale accenten, tot chatbots met een vleugje humor: deze 5 musea hebben een meeslepende audiogids die je beter niet links laat liggen aan de kassa.

1. Muziekinstrumentenmuseum (Brussel)

Uiteraard zijn veel instrumenten een lust voor het oog. Zo krioelt het in de MIM-collectie van de prachtige vleugelpiano's. De old school analoge synthesizers met duizend knopjes zijn minstens even fraai, om nog maar te zwijgen van de opblaasbare gitaar van de Baschet Brothers.

Maar instrumenten komen pas écht tot leven wanneer je ze hoort. Daarvoor zijn ze immers gemaakt. Gelukkig heeft dit museum daarvoor de perfecte audiogids samengesteld. Het maakt van je bezoek een visueel en auditief spektakel.

2. Riolenmuseum (Brussel)

'Eeeeennnn voilà, welkom in de rrrrriolen," zo begint de gloednieuwe audiotour van dit ondergronds museum.

Nee, we zieveren niet, ket, het is een volledige gidsbeurt in het sappig Brussels. Een ontdekkingstocht door de ondergrondse stad onder een grootstad krijg je er gratis bij.

3. Letterenhuis (Antwerpen)

Een trend die wij enkel maar kunnen aanmoedigen: musea die hun audiogids creatief inzetten om een andere blik te werpen op hun vaste collecties. Zo stippelde dit Antwerpse literatuurmuseum samen met schrijfster Rachida Lamrabet een parcours uit dat focust op de vrouwen in de collectie.

De kritische blik van Lamrabet doorheen de audiotour is verfrissend. Ze merkt bijvoorbeeld op dat er voor bepaalde periodes amper schrijfsters vertegenwoordigd zijn. Een jammerlijk gevolg van een literatuurgeschiedschrijving die te veel heeft gefocust op mannelijke auteurs? Ontdek het genuanceerde antwoord in het Letterenhuis.

4. Museum M (Leuven)

Dit museum gaat nog een stapje verder en laat de bezoeker helemaal vrij. In de M Leuven app kan je zelf je tour samenstellen op basis van je interesses. Zin in hedendaagse kunst, of kijk je vooral uit naar de topstukken ongeacht de tijdsperiode? Quasi alles kan.

Naast genieten van auditieve en tekstuele duiding, kan je in de app ook je favoriete kunstwerken opslaan en later herbekijken. Dat is alvast een pak handiger dan een kwartier staan lummelen om de juiste lichtinval en cadrage voor je smartphonefoto te zoeken.

5. The Crystal Ship (Oostende)

Een buitenbeentje, want The Crystal Ship is een streetartwandeling en geen museum. Ook hun tool om je rond te leiden is geen audiogids in de strikte zin van het woord.

En toch verdienen ze hun plaats in dit overzicht. Sinds het Belgisch streetartcollectief de stad onder handen genomen heeft, kan je Oostende namelijk beschouwen als één groot openluchtmuseum.

Die fameuze rondleidingstool is een chatbot die werkt via Facebook Messenger. Slide in de dm's met de openingszin 'get started' en de bot vertelt je de verhalen achter de werken, toont je unieke beelden van het creatieproces, en test je kennis via een quiz. Af en toe is er plaats voor een grapje, wat bewijst dat de bot geen droog computerprogramma is.

Out of the box, maar dat is streetart als kunstvorm ook.