Marona

5 heerlijke animatiefilms voor het hele gezin

Vergeet al je vooroordelen over tekenfilms: er bestaan heel wat animatieparels die voor kinderen én ouders een feest zijn. We geven vijf tips - en je kan ze allemaal online bekijken.

1. Het hondenleven van Marona 

Marona is een snoezige straathond met een hartje als neus. In haar laatste momenten blikt ze terug op haar leven en alle baasjes van wie ze hield, van een bouwvakker tot een circusacrobaat. Illustrator Brecht Evens kaapte met de film een prijs weg op het JEF Festival en dat was geheel terecht. Marona neemt je mee in een wonderlijk getekend universum: soms dromerig vol sprankelende kleuren, soms donker en droevig. 

> Bekijk Marona via Lumière

 

2. De speelgoedfiguurtjes van Paniek in het dorp

Paniek in het dorp gaat over Cowboy en Indiaan, twee eeuwige klungels die overal chaos creëren. Deze keer willen ze de verjaardag van Paard vieren met een zelf gemonteerde barbecue, maar in plaats van de barbecue worden vijf miljoen bakstenen geleverd ... Deze stop-motion-parel van eigen bodem is al meer dan tien jaar oud, maar de knotsgekke speelgoedfiguurtjes blijven onweerstaanbaar.

> Bekijk Paniek in het dorp via Film Fest Gent on demand

 

3. De nostalgie van De beroemde bereninvasie van Sicilië

Tonio, de zoon van de berenkoning Leonzio, is verdwenen. Natuurlijk gaan alle beren naar hem op zoek in de mensenwereld, waar ze moeten afrekenen met een sluwe mensenkoning, een tovenaar en een monsterlijke zeeslang. Bovendien krijgen de beren het iets té goed naar hun zin tussen al die mensen ... De beroemde bereninvasie van Sicilië is een heerlijk ouderwetse tekenfilm met kunstige tekeningen van de stripauteur Lorenzo Mattotti.

> Bekijk De beroemde bereninvasie van Sicilië via Lumière

 

4. De sneeuwstormen van Reis naar het noorden

Reis naar het noorden speelt zich af in het Rusland van 1882. Sasha gaat op zoek naar haar grootvader, een ontdekkingsreiziger die niet terugkeerde van een gevaarlijke expeditie naar de noordpool. Een eenvoudige maar meeslepende film over een dapper meisje dat zich niet laat tegenhouden door ijsberen en sneeuwstormen - of een schip vol mannen.

> Bekijk Reis naar het noorden via Dalton.be

 

5. De zoektocht van De verenkoning

De verenkoning is een poëtische animatiefilm over een dapper maar naïef konijntje. Het kleine konijn Johan woont met zijn papa op een boot, ver weg van de rest van de wereld. Ze houden zich schuil voor de verenkoning, een monster dat de mama van Johan heeft meegenomen. Op een dag hoort Johan een vreemde noodoproep en gaat hij op zoek naar zijn moeder: het begin van een magisch avontuur.  

> Bekijk De verenkoning via UniversCine