Schubert

5 geniale klassieke componisten

Klassieke muziek spreekt je aan maar je weet niet waar je moet beginnen? Het werk van deze vijf componisten is het perfecte vonkje om je liefde voor klassiek aan te wakkeren.

1. Vivaldi

Vivaldi was een Italiaanse barokcomponist. Zijn bekendste werk is uiteraard Quattro Stagioni (neen, niet de pizza, de Vier Jaargetijden), een cyclus van vier vioolconcerto’s. Hij heeft wel meer dan 700 composities op zijn naam staan. Vivaldi sterft zonder te weten hoe invloedrijk zijn muziek zou worden.

Vivaldi wordt al snel een vioolvirtuoos dankzij zijn vader (de beste violist van San Marco). Zijn moeder legt hem wel op om een opleiding te volgen om priester te worden. Gedurende heel zijn leven wordt hij il prete rosso, de rosse priester genoemd. Al snel wordt hij verlost van zijn taak als priester. Misschien door zijn astma, maar vermoedelijk omdat hij de mis vaak onderbrak om een muzikaal idee neer te schrijven.

2. Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart was een Oostenrijks pianist, componist, dirigent en violist. Het was al vroeg duidelijk dat het jongetje een wonderkind was. Hij excelleerde in elk muziekgenre van zijn tijd. Tijdens zijn korte 35-jarige leven, heeft hij meer dan 600 composities op zijn naam.

Mozart leed aan depressie door de grote hoeveelheden werk dat hij aanvaarde. Hierdoor kreeg hij waanvoorstellingen en dacht hij dat iemand hem had vergiftigd.

Mozart in concert

Mozart komt pas echt tot zijn recht als je hem beleeft. Misschien op een van deze events?

3. Johann Sebastiaan Bach

Bach was een Duitse barokcomponist, organist, klavecinist, violist, muziekleraar en dirigent. Hij wordt beschouwd als de meest invloedrijke componist vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook muziekstijlen combineerden. Veel componisten hebben nadien geprobeerd om in zijn voetstappen te treden.

Velen zullen Johann Sebastian Bach de grootste componist aller tijden noemen. Maar deze status kreeg hij pas echt in de negentiende eeuw, toen zijn muziek werd herontdekt.

4. Ludwig van Beethoven

Beethoven was een Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent. Zijn muziekstijl doet je al gauw denken aan die van Mozart. Beethovens muzikale revolutie komt vooral door het feit dat hij alle regels links liet liggen. Hij stelde muzikale dramatiek boven de klassieke Weense stijl. Het leverde grillige muziek op die door zijn tijdgenoten als onbegrijpelijk en te complex werd bestempeld.

Beethoven is ook een opmerkelijke componist omdat hij op het einde van zijn leven zo goed als doof was. De man kon niet zonder muziek, dus ontwikkelde hij een slimme techniek waarmee hij toch muziek kon schrijven. Hij stak het ene uiteinde van een houten staaf aan de onderkant van de piano, het andere uiteinde beet hij vast tussen zijn tanden. Door zijn hoofd met de piano te verbinden, konden de geluidstrillingen van de piano door de staaf, tanden en kaakbeen zijn gehoororgaan bereiken. Hoe zot is dat?

5. Franz Schubert

Schubert was een Oostenrijks componist. In zijn korte leven van 31 jaar componeerde hij ongelooflijk veel. Componisten die drie keer zo lang leefden, schreven niet eens zo veel.

Schubert schreef zijn negende symfonie in 1825, een jaar nadat die van Beethoven in première was gegaan, een première die ook door de jongere componist werd bijgewoond. Wanneer men heel goed luistert, merk je dat Schubert bepaalde stukken heeft overgenomen van Beethoven.