Iedereen Rubens

5 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Deze vijf tentoonstellingen in voorjaar 2022 zijn een feest voor het hele gezin: leef je uit met spannende zoektochten, interactieve rondleidingen en kunst op kindermaat.

 

1. Borstels worden kunst in Eperon d'Or

Een museum over borstels en schoenen: je kan het zo gek niet bedenken. Het bestaat echt - Eperon d'Or in Izegem. 

Voor de expo 'Borstelgevoel' gingen meer dan 20 kunstenaars aan de slag met een doodgewone veegborstel, zo eentje die bij jou ook ergens in de berging staat. zo simpel kan kunst zijn. 

Het bijhorend familieparcours laat je op een speelse manier anders kijken naar borstels én naar kunst.

 

2. Oog in oog met de Tyrannosaurus Rex

Deze tentoonstelling laat je live kennismaken met het gevaarlijkste dier ooit. Zodra je binnenkomt, sta je oog in oog met een vrouwelijke T. rex van 67 miljoen jaar oud. Ontdek al spelend en al luisterend in welk tijdperk deze dino leefde, wat ze at, hoe ze aan haar verwondingen kwam en hoe oud ze was toen ze stierf.

Spring op de fiets en probeer een woeste T. rex voor te blijven, of grijp een spuitbus en kleur er eentje in. Een elektrospel, microscoop, video’s, een quiz en andere uitdagingen: deze expo is een belevenis.

 

3. Op zolder bij Rubens 

Wist je dat je in de Sint-Martinuskerk van Aalst een echt meesterwerk kan gaan bewonderen? Boven het altaar hangt namelijk een echt schilderij van Rubens. Klim via een smalle wenteltrap en enkele metalen loopbruggen helemaal naar de zolder van de kerk, waar je terecht komt in het atelier van de Vlaamse meester. 

Tussen de gewelven van het dak komt het schilderij helemaal tot leven, dankzij levensgrote projecties op de muren en het dak. Bekijk de kleinste details van het kunstwerk en maak vervolgens je eigen digitale versie. 

 

4. Kraak de kassa in het Industriemuseum (6+)

Welke weg legt een product af van fabriek tot winkelrek? Welke reclametrucjes nodigen uit tot shoppen? En is levering aan huis wel een nieuw fenomeen? 'Kassa kassa!' is een visuele, interactieve expo over de evolutie van de kruidenier om de hoek tot de opkomst van supermarkten tot webshops.

In het bijhorende museumspel kan je winkeltje spelen: ben jij een echte krak in het verkopen van je waren? Of is het ontwerpen van reclameaffiches meer je ding? 

 

5. Speuren in het Diamantmuseum

In maart vieren we jeugdboekenmaand. Ter gelegenheid daarvan stippelde diamantmuseum DIVA een speurtocht voor kinderen uit langs de (letterlijk) schitterende stukken uit haar collectie. Verken het museum tot in het kleinste detail, met een écht vergrootglas.

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea in heel België, waaronder Yper Museum, het Speelkaartenmuseum, Z33 en het Modemuseum. 

Alle tentoonstellingen voor kinderen

Tot 29 mei 2022

MIMA Reload

MIMA - Sint-Jans-Molenbeek
Tentoonstelling
Tot 29 mei 2022

« 4 visies » door Joëlle Dulière, Laurent Carpentier, Louis-Michel Carpentier & Natacha De Locht

Berg van Barmhartigheid - Brussel
Tentoonstelling

 

Lees ook

6x op zoek naar street art met kinderen

14 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

De 10 leukste musea voor kinderen