U bent hier:

5 ecologische festivals

5 ecologische festivals

5 ecologische festivals

Duurzaam festivalplezier: hier.


Wij bewuste burgers weten het beter dan wie ook: onze planeet staat er niet bepaald goed voor. Dat betekent niet dat je niet meer mag gaan feesten op de zomerfestivals, maar wel dat wegwerptenten, plastic bekertjes en poncho's made in China volledig passé zijn. Veel festivals hebben dat begrepen, en werken aan een betere wereld door concrete maatregelen te nemen  rond duurzaamheid of afvalverwerking. Wij lijsten voor jou de vijf eco-vriendelijkste festivals op, waar je ethisch verantwoord uit de bol kan gaan. 

 

1. De Gentse Feesten

De Gentse Feesten, van 19 tot 28 juli, doen er alles aan om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. In de hele feestzone geldt daarom een verbod op wegwerpbekers: je drank wordt geserveerd in herbruikbare bekers die gewoon afgewassen en opnieuw gevuld worden. Ook blikjes en plastic flesjes zal je op de Gentse Feesten amper tegenkomen, en je eten krijg je in kartonnen bakjes met houten bestek. Heel wat festivals binnen de Gentse feesten doen bovendien extra inspanningen voor het milieu: herbruikbare bekers zijn op Boomtown (van 23 tot 27 juli) al jarenlang ingeburgerd en het festival heeft ook een eigen waterzuiveringsinstallatie. 

 

2. Sfinks Mixed

Sfinks Mixed, van 25 tot 28 juli, is een award winning ecologisch festival: al jaren wordt daar milieuvriendelijk gedanst. De 'Green Guerilla' waken over de ecologische impact van het festival en houden de weide proper. Dat is trouwens niet erg moeilijk, aangezien Sfinks zijn best doet om zo weinig mogelijk afval te produceren. Daarenboven wordt er gekookt met verse groentjes van een lokale boer, brandt er enkel LED-verlichting en is zelfs het drukwerk ecologisch. 

 

3.  Absolutely Free Festival

De naam doet het al vermoeden: Absolutely Free Festival, op 2 en 3 augustus in C-mine, is volledig gratis. Maar gratis is niet gratuit, en dus moet je als alternatief toegangsgeld minstens drie lege batterijen meebrengen, of drie euro doneren aan Absolutely Free Forest. AFF houdt bovendien ook van gezond en fairtrade eten, herbruikbare bekers en bezoekers die met de fiets komen. 

 

4. Dranouter 

We zouden de Westhoek niet graag onder water zien lopen, dus levert ook Dranouter, van 2 tot 4 augustus, heel wat inspanningen om een klimaatramp te vermijden. Je kan met de aankoop van je ticket Natuurpunt steunen, je gsm opladen met groene energie, heerlijk vegetarisch eten en zelfs - echt waar - je urine laten omtoveren tot zuiver water. Ook van de festivalgangers zelf wordt medewerking verwacht: wie zijn kampeerplekje netjes opruimt krijgt een gratis ontbijt en wie met de fiets komt kan zijn stalen ros gratis en lekker dichtbij het festivalterrein parkeren. 

 

5. Crammerock

Crammerock, op 6 en 7 september, doet jaarlijks extra inspanningen om zijn reputatie als ecologisch festival waar te maken. De drinkbekers worden gerecycleerd tot de drinkbekers van volgend jaar, er is een repair café op de camping en alle electriciteit komt van windenergie.  

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijtijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.