U bent hier:

5 alternatieven voor toeristische trekpleisters

5 alternatieven voor toeristische trekpleisters

5 alternatieven voor toeristische trekpleisters

... en minstens even mooi.


Ons land krijgt bussen vol toeristen over de vloer - en terecht. Zij bekijken echter bijna allemaal dezelfde trekpleisters - minder terecht. Er valt immers zoveel moois te ontdekken.

Dus als je ooit om tips gevraagd wordt door buitenlandse bezoekers of zelf inspiratie zoekt voor een uitstapje: denk dan aan dit lijstje. Geen dank.

 

1. De blinkende architectuur van het Havenhuis

Alternatief voor: het Atomium

Het Atomium is zonder meer een icoon, en vooral bijzonder langs de buitenkant. Een bezoekje aan de binnenkant bezorgt je dan weer wel een prachtig uitzicht over onze hoofdstad en ver daarbuiten.

Even blinkend als de negen bollen (die de atomen van een ijzerkristal verbeelden) is het Antwerpse Havenhuis. Toparchitecte Zaha Hadid baseerde zich voor de vorm op de boeg van een zeilschip en het oppervlak met driehoeken moet de facetten van een diamant voorstellen.

Dit adembenemende gebouw is een ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Je kan het zelf bezoeken met een stadsgids en genieten van een panoramisch uitzicht over de haven en de stad.

 

2. Baantjes trekken in art-decostijl in zwembad Van Eyck 

Alternatief voor: Villa Empain

Villa Empain in Brussel is een bijzondere villa in art-decostijl en absoluut een bezoekje waard. Het enige nadeel: het mooie zwembad is erg aanlokkelijk om zelf een duik te nemen.

Dat kan gelukkig wél in zwembad Van Eyck bij Portus Ganda in Gent. Het is het oudste overdekte zwembad van België. In 2001 werd het helemaal gerestaureerd en het prachtige art-deco-interieur komt meer dan ooit tot zijn recht. 

Het zwembad heeft nog altijd zijn publieke functie van badhuis: wie krap woont, kan hier van een uitgebreid bad genieten. 

 

3. Het Venetië van de Kempen in Lier

Alternatief voor: Brugge

Van overal ter wereld komen mensen Brugge bezoeken. Terecht natuurlijk, maar dat doet de vele andere prachtige steden in ons land oneer aan.

Lierenaars noemen hun stad bijvoorbeeld graag het 'Venetië van de Kempen' of het 'Brugge aan de Nete'. De rivier kronkelt er parmantig langs de smalle straatjes en historische gebouwen en op de groene vestengordel, de oude stadswallen, is het heerlijk kuieren.

In de adembenemende Sint-Gummaruskerk werd in 1496 het huwelijk ingezegend van Filips de Schone en Johanna van Castillië, de ouders van Keizer Karel. Dat wil wel wat zeggen. Doe zeker ook een terrasje onder de Zimmertoren en wandel door het pittoreske begijnhof.

 

4. Mietje Stroel, de officiële verloofde van Manneken Pis

Alternatief voor: Manneken Pis

Volg in Brussel een willekeurige toerist, en je komt wellicht bij Manneken Pis uit. Minder bekend is dat in Geraardsbergen hetzelfde beeldje staat, dat zelfs ouder is dan zijn Brusselse broer. 

Helaas nog meer miskend is Mietje Stroel in Zelzate, een beeldje van - jawel - een plassend meisje. Ze wordt bijgevolg ook soms Vrouwtje Pis genoemd. 

In 1976 werd in Brussel het officiële (!) verlovingsfeest gehouden tussen Mietje Stroel en Manneken Pis. Aan Mietje Stroel werd zelfs een klein museum gewijd. Tip: op dezelfde locatie vind je ook het Eddy Wallymuseum.

  

5. Een royale collectie bloemen in Rozentuin Coloma

Alternatief voor: de Koninklijke Serres in Laken

Méér dan 3 weken per jaar geopend en een pak minder druk: in kasteeldomein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw ligt een rozentuin van wereldniveau. Er groeien meer dan 3.000 rozenvariëteiten uit alle werelddelen, en zelfs soorten uit de middeleeuwen. Een lust voor het oog en een must voor elke bloemenliefhebber.

De tuin is gratis toegankelijk en het allermooist in juni, maar tot oktober zijn er nog rozen te bewonderen. 

 

Foto: © Visit Antwerpen

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.