U bent hier:

4 musea voor foodies

4 musea voor foodies

4 musea voor foodies

Museumtripjes om van te watertanden.


Ben jij een hongerige geest in een hongerig lichaam? Dan wijzen we je met plezier de musea waar culinaire kunsten en geestrijke dranken de boventoon voeren. Proef van deze vier musea en ontdek dat er voor ieders smaak wel een museum bestaat.

 

1. Bestel een degustatie in het Jenevermuseum 

Wist je dat de gemiddelde Belg in de negentiende eeuw 9,5 liter jenever per jaar consumeerde? Gelukkig zijn we sindsdien een stuk nuchterder geworden. Dat doet echter geen afbreuk aan het plezier. Vraag aan het einde van je bezoek aan het Jenevermuseum in Hasselt om een degustatie in de jeneverbar, en overtuig jezelf.

De heerlijke branderige smaak wordt nog versterkt door alle kennis die je in het museum hebt opgedaan over de geschiedenis van de productie en consumptie van deze beroemde brandewijn. Tijdens je bezoek kan je trouwens al eens aan de verschillende flessen snuiven om zo de verschillende soorten jeneverbes in verschillende productiestadia te identificeren. Je komt als een kenner aan de meet.

 

2. Met je vingers in het deeg in het Bakkerijmuseum 

Ben je aan de Belgische kust en regent het pijpenstelen? Dit is een museale en culinaire ontsnappingroute uit de zoveelste uitgeregende dijkwandeling. Rep je naar Veurne voor een kennismaking met het Bakkerijmuseum en haar vele activiteiten die daar te doen zijn.

Afhankelijk van het seizoen kan je deelnemen aan workshops om rozijnenbrood of chocolade te maken (moeilijke keuze, we weten het). Terwijl je creaties vorm krijgen in de oven bezoek je het museum dat is gevestigd in een zeventiende-eeuwse boerderij en gevuld is met schatten die de geschiedenis van het bakken documenteren.

Speciale vermelding voor de verzameling speculaasvormen: dat zijn echte kunstwerkjes!

 

3. Hopmuseum Poperinge, op een boogscheut van Westvleteren

Hop is een van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier. Het eeuwenoude landschap en de talrijke hipboeren rond Poperinge verraden het: in de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen en dus ook de beste bieren. De abdij van Westvleteren ligt op amper drie kilometer van het centrum.

Het Hopmuseum is dan ook het perfecte startpunt voor je ontdekkingsreis door de hop-en bierwereld in de Westhoek. Vroeger herbergde dit statige gebouw de stadsschaal, waar de hop werd gewogen en gekeurd. Die historische sfeer neem je nog steeds waar terwijl je het museum bezoekt. De geschiedenis van de teelt, de hopoogst en -verwerking worden afgewisseld met interessante filmpjes over hoe het er vandaag aan toe gaat op de boerderijen en in de Westhoekbrouwerijen.

 

4. Smelt voor spekken in Openluchtmuseum Bokrijk 

Honderd jaar geleden (en zelfs vroeger) wisten de Belgen al wat lekker was. In Openluchtmuseum Bokrijk ga je voor een suikerboost van zelfgemaakte lekkernijen maar ook voor ouderwetse ambachtelijke actie.

Neem deel aan een workshop om te leren hoe je brood maakt net zoals de bakker van je overgrootvader. Proef je liever de vruchten van andermans noeste arbeid? In de bakkerij met de grappige naam Egt The Slow Bakery hoef je niet te kneden, enkel aan te kopen - en probeer vooral het heerlijke zuurdesembrood eens uit.

Opgelet: in de winter is Bokrijk gesloten.

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 165 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief bovenstaande vier.

 

Koop hier je museumpas >

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.