Jenevermuseum

4 musea voor foodies

Ben jij een hongerige geest in een hongerig lichaam? Dan wijzen we je met plezier de musea waar culinaire kunsten en geestrijke dranken de boventoon voeren. Proef van deze vier musea en ontdek dat er voor ieders smaak wel een museum bestaat.

1. Bestel een degustatie in het Jenevermuseum

Wist je dat de gemiddelde Belg in de negentiende eeuw 9,5 liter jenever per jaar consumeerde? Gelukkig zijn we sindsdien een stuk nuchterder geworden. Dat doet echter geen afbreuk aan het plezier. Vraag aan het einde van je bezoek aan het Jenevermuseum in Hasselt om een degustatie in de jeneverbar, en overtuig jezelf.

3. Hopmuseum Poperinge, op een boogscheut van Westvleteren

Hop is een van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier. Het eeuwenoude landschap en de talrijke hopboeren rond Poperinge verraden het: in de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen en dus ook de beste bieren. De abdij van Westvleteren ligt op amper drie kilometer van het centrum.

Het Hopmuseum is dan ook het perfecte startpunt voor je ontdekkingsreis door de hop-en bierwereld in de Westhoek. Vroeger herbergde dit statige gebouw de stadsschaal, waar de hop werd gewogen en gekeurd. Die historische sfeer neem je nog steeds waar terwijl je het museum bezoekt. De geschiedenis van de teelt, de hopoogst en -verwerking worden afgewisseld met interessante filmpjes over hoe het er vandaag aan toe gaat op de boerderijen en in de Westhoekbrouwerijen.

4. Het beste fruit in de Stroopfabriek

Het Hageland is bekend voor zijn glooiende fruitgaarden. En niet al die appels en peren gaan recht naar de fruitwinkel: al eeuwenlang wordt er in Borgloon en de rest van de streek stroop van gemaakt. In de Stroopfabriek ontdek je er alles over: bekijk de kookketels en de industriële installaties, volg de weg die een stuk fruit in Borgloon aflegt en proef van heerlijke streekproducten - pannenkoeken, iemand? 

Ken je de museumpas al?

Met een museumpas op zak kan je meer dan 220 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de eerste 3 van dit lijstje.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum