Podcast in museum

3 podcasts die je in het echt kan beleven

Dit zijn de 3 meest interessante podcasts over musea en feestlocaties.

1. Pompidou - Klara

In podcast Pompidou nodigen hosts Chantal Pattyn en Heleen Debruyne dagelijks gasten uit om het te hebben over alles wat beweegt in de wereld van kunst

Pompidou bezocht enkele dagen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen naar aanleiding van de heropening en voor een duik in de geschiedenis van het museum. Wist je dat er verschillende archeologische vondsten in de museumtuin zijn ontdekt? En dat het meesterwerk God de Vader nog steeds gerestaureerd wordt in het atelier? Momenteel loopt er de tentoonstelling Krasse koppen, waar je het verhaal achter de expressieve gezichten en intrigerende koppen van portretten uit de 17e eeuw leert kennen.

Ook  de tentoonstelling Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa kwam aan bod, die nog tot eind dit jaar loopt in Kazerne Dossin in Mechelen. Hier kom je alles te weten over het - vaak onderbelichte - lot van queer mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zie je hoe de homobewegingen van de jaren ‘30 onder grote druk kwamen te staan en dat ze onder het naziregime gedwongen werden van dubbelleven tot opsluiting

De podcast streek neer in het ModeMuseum van Antwerpen voor de Collectiepresentatie die terugblikt op vier decennia avant-garde mode. Tijdens de Lazy Sunday rondleiding zie je verschillende topstukken van Belgische ontwerpers als Martin Margiela en Raf Simons. Buiten de muren van het MoMu ontdek je tijdens de Fashion & Sustainability Walk hoe duurzaamheid verweven is met de rijke modegeschiedenis van de stad.

2. De Nacht - Ben Van Alboom

Podcast De Nacht geeft een boeiende inkijk in de geschiedenis van het vree wijze nachtleven in Gent

In de eerste afleveringen reizen we terug naar de jaren ‘90 en maken we kennis met kunstencentrum De Vooruit, tegenwoordig beter bekend als VIERNULVIER. Nadat de Johnny’s van vroeger hun stempel drukten op deze voormalige rocktempel, volgde er een tijdperk van legendarische feestjes en concerten met artiesten zoals Nirvana en Moby. Als je benieuwd bent naar de geschiedenis van deze iconische kunstinstelling, volg dan een rondleiding die je brengt naar de meer dan 300 (!) ruimtes: van de backstage naar de Concert- en Theaterzaal, tot het pittoreske torentje met uitzicht op Gent. 

De vijfde aflevering buigt zich over de minstens zo iconische Gentse Feesten; van een klein gemeentefeest in 1843 naar een enorm stadsfestival dat sinds 2021 zelfs immaterieel erfgoed is. Elke zomer zakt menig man af naar Gent voor dit tiendaagse volksfeest met verschillende genres muziek, straattheater, de schitterende spiegeltent in het Baudelopark en zoveel meer. 

Vanaf de zevende aflevering duiken we in de jaren 2000, waar de Vlasmarkt en de Oude Beestenmarkt nog gewoon pleinen waren, maar inmiddels synoniem staan voor nachtleven met clubs zoals de Charlatan. Ook ontdek je hoe de twee legendarische feestjes Eskimo en Belmondo de voorbode bleken te zijn voor clubs als Club 69 en Culture Club. De laatste aflevering van De Nacht gaat over het reilen en zeilen van de notoire Kompass Klub, die vaak van locatie moet wisselen maar desondanks jaarlijks als beste club van België wordt bekroond. Het prille begin? ‘Een feestje voor honderd man in de Wasbar’. 

3. Bruegel - Klara

Deze podcast staat volledig in teken van Pieter Bruegel de Oude, één van de meest invloedrijke kunstenaars uit de Belgische geschiedenis. 

Dagelijks kan je terecht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten om de op een na grootste verzameling van deze renaissancemeester te bewonderen. Niet veel mensen weten dat de Koninklijke Bibliotheek Brussel een collectie tekeningen herbergt die rechtstreeks afkomstig zijn van de hand van Bruegel. Zo hangt er De Lust, die hij in 1557 tekende ter voorbereiding van een prentenreeks over de zeven hoofdzonden

Nog leuker is om de natuur te bewonderen waaruit Bruegel zijn inspiratie haalde. Zo kan je in het Pajottenland wandelen met Bruegel door de Pedevallei, waar je elementen uit zijn landschapsschilderijen herkent. In dit openluchtmuseum zie je reproducties van beroemde werken zoals De boerenbruiloft terwijl je recht op de typerende watermolen en kerkjes kijkt.