UiT

20 tips om van thuisblijven een feest te maken

Zoveel mogelijk thuisblijven met kinderen, hoe pak je dat aan? Simpel is het niet, maar gelukkig zijn er een heleboel leuke dingen om met kinderen te doen die wel coronaproof zijn. We helpen je op weg met deze twintig survivaltips.

Voor de zetelhangers

1. De mooiste films om thuis te bekijken

Als je niet naar de cinema kan, dan installeer je er gewoon eentje in je eigen woonkamer: een pak prachtige, ontroerende en splinternieuwe films voor kinderen bekijk je gewoon online.

> Haal een filmfestival in huis

 

2. De magie van het luisteren

Luisterboeken en podcasts zijn niet alleen leuk voor volwassenen maar ook voor kinderen. Maak het gezellig met spannende verhalen, grappige liedjes en zelfs meditatiesessies.

> Geef je oren de kost

 

3. Familietheater vanuit je living 

Een video heeft niet dezelfde magie als een live theatervoorstelling, maar het zijn speciale tijden. We verzamelden meer dan 10 familievoorstellingen om online te bekijken. 

> Haal een voorstelling naar je huiskamer

 

4. Handen wassen en voeten groeten

Zijn shows gaan even niet door, maar dankzij het YouTube-kanaal van concertzaal AB haal je de berenconcerten van Kapitein Winokio zo naar je eigen woonkamer. En de lieve kapitein verzamelt liedjes en clipjes op zijn website: bekijk stukjes uit zijn andere concerten, luister naar de verhaaltjes die hij voorleest of zing uit volle borst mee met het Handenwaslied.

> Was je handen met Kapitein Winokio 

 

5. Een concert vanuit je zetel

Meestal kan je tijdens de herfstvakantie naar Big Bang, een avontuurlijk muziekfestival voor het hele gezin. Dit jaar kon het festival niet doorgaan, maar om het goed te maken kan je wel drie concerten van de vorige edities herontdekken. Zweef mee op de betoverende melodieën van Back in 3ACH, dans mee met een ode aan fanfaremuziek in Koper & Vel  of verdwaal in de wereld van de nacht in Slumberland

> Maak een muzikale reis

 

6. Een virtueel voorleesfeest

Niks zo leuk als op avontuur gaan in een een prachtig prentenboek, met bravoure voorgelezen door de schrijver zelf of een andere boekenworm. Ideaal voor het slapengaan - of gewoon de hele dag.

 > Haal een verhaal in huis

 

7. Opera bij je thuis

Met de hele familie naar het theater kan weer even niet, en dus komt het theater wel naar je woonkamer. Walpurgis maakte van zijn familievoorstelling Fidelio een prachtige animatiefilm met dezelfde naam, voor iedereen vanaf 10 jaar. Laat je meeslepen door het spannende verhaal van Florestan en Leonore, twee jonge artiesten die vechten voor een rechtvaardige samenleving, met de muziek van Beethoven op de achtergrond. 

Bekijk de film hier

 

Voor de kunstkinderen

8. Kunstige knutseltips

Haal de kunstenaar in jezelf naar boven en laat je inspireren door de kunst in musea, online knutsellessen en magische voorstellingen.

> Schilder met Van Gogh

 

9. Music, maestro!

Kleine muzikant in huis? Via Chrome Music Lab kan je zelf liedjes maken op de computer, muziekspelletjes spelen en zelfs geluid maken met je tekeningen.

> Turn the music up

 

10. Haal een workshop in huis

Is de inspiratie van je knutselaar stilaan op? DasKunst komt ter hulp! Op hun website vind je namelijk 50 knutselworkshops, samen goed voor meer dan honderd uur creatief plezier. Een videoworkshop kost 2,50 euro: kinderen tussen 6 en 12 kunnen er volledig zelfstandig mee aan de slag, met materiaal dat je wellicht al in huis hebt. Maak afvalkevers, knutsel een verzonnen landschap of krijt een droomwereld op de stoep. 

> Kies je knutselworkshop

 

11. Geef je eigen concert

Niets zo leuk als een feestje in je eigen woonkamer. Een karaokefeestje, bijvoorbeeld! Zoek de tekst van je favoriete liedjes op via YouTube, promoveer twee willekeurige voorwerpen tot microfoon en haal de verkleedkoffer erbij.

> Laat het los

 

12. Haal de vuilnisbak leeg

Nog wat lege flessen, oude kranten of groenafval in de vuilnisbak? Daar kan je nog iets moois van maken! Bouw een tent van papier, verf een T-shirt met uienschillen of maak vrolijke diertjes van een lege fles. 

> Maak kunst van afval 

 

13. Voor designers in spe 

Het Brusselse designmuseum daagt little designers uit door met een reeks filmpjes en opdrachten: knip en plak je eigen fanzine bij elkaar, ga aan de slag met marionetten of doe gekke dingen met plastic. 

> Ontwerp je eigen stoel

 

Voor de ontdekkingsreizigers

14. Doe-tips voor thuisprofessoren

Thuis zitten wordt een pak interessanter als je een reeks experimenten kan uitvoeren. In de proefjesdatabank van Technopolis zitten een 80-tal proefjes die je kan uitvoeren met spullen die je meestal wel in je keuken, tuinhok of garage liggen hebt.

En als je uitgeproefd bent, kan je je nog op de zetel nestelen voor de razendspannende YouTubereeks The Mazewaarin bekende jongeren hun wetenschapsknobbel moeten gebruiken om te ontsnappen uit een doolhof. 

> wel even je veiligheidsbril opzetten

 

15. Op expeditie in je eigen kot

Stuur je kinderen (aan de hand van een opdrachtenbundel) op avontuur met Cyriel de Krekel - voor een keer niet in de donkere tunnels van C-mine, maar gewoon aan de keukentafel. Overwinnen ze de verschillende obstakels en gevaren? Dan behalen ze een eigen expeditiebrevet: dat kunnen ze later, als de Genkse C-mine expeditie weer open is, inruilen voor een verrassing.

> Ga op pad met Cyriel de Krekel

 

16. Speel eens een spel

Peuter, kleuter, flinke bengel, mama of papa? Je bent nooit te oud om spelletjes te spelen. Daarom maakten we een overzicht van de allerleukste geheugen-, kaart- en bordspelen voor kinderen (en grote mensen) van alle leeftijden.

> Goed voor uren speelplezier

 

17. Bak mee met het Bakkerijmuseum

Weinig dingen zijn gezelliger dan een druilerige namiddag in de keuken doorbrengen, Dat weten ze in het Bakkerijmuseum ook, en dus vullen ze je lockdown met online workshops en baktips, van egeltjesbrood tot pompoentaart.

> Bak het bruin

 

18. Organiseer een schattenjacht in je eigen tuin

Verstop een schat in je tuin. Maak een schatkaart met raadsels en opdrachten (al dan niet in piratenthema) die je kinderen moeten oplossen vooraleer ze bij de locatie van de schat terechtkomen. Zo zijn ze alvast getraind voor de zomerse schattentochten van Vlieg.

 

19. Torens bouwen met Margareta van Oostenrijk

Het Hof van Busleyden is dan wel gesloten, online blijft het museum dag en nacht open. Luister gratis naar het knotsgekke hoorspel over Margareta van Oostenrijk die steeds meer torentjes aan het stadspaleis wil bouwen, terwijl haar architect liever nadenkt over het vermogen van het menselijke intellect.

Of steek zelf de handen uit de mouwen met een van de activiteiten: maak bijvoorbeeld een kruidenboek en ga in je buurt op zoek naar nieuwe plantensoorten.

> Haal het museum in huis

 

20. Een kalm kinderbrein

Toch nog energie te veel, na al die avonturen en expedities? Kinderyoga is een goede manier om je kind met stress en spanning te leren omgaan.

> Kom samen tot rust