Regenweer kind

14 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Het is dan wel zomer, het weer gedraagt zich er niet altijd naar. Thuisblijven bij slecht weer is gelukkig niet nodig: Vlieg verzamelt 14 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.

3x knus in de zetel

Ellendig weer vraagt om een dagje knus in de zetel. Daar zijn we het mee eens. Maar dat moet natuurlijk niet je eigen sofa zijn. Kruip in de plaats eens samen in de zeteltjes van een theater- of filmzaal: die zijn minstens even comfortabel. Beloofd. 

 1. Een film is altijd een goed idee, en een film op groot scherm het allerbeste. Wapen je met popcorn en snoepgoed, nestel je in de authentieke zeteltjes van een heerlijk nostalgische cinema en laat het buiten maar regenen. 

 2. Ga eens voor een theatervoorstelling op familiemaat. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal even magisch, spannend en aanstekelijk. 

 3. En heb je al eens aan een familieconcert gedacht? Klassiek of modern, knus op een kussen of zelf lekker meedoen: allemaal even geschikt voor een regenachtige dag. Zoek snel een kindvriendelijk concert in jouw buurt.  

 

5x naar het museum

Dat kunst en musea niet alleen voor grote mensen zijn, dat wist je al. En dat een grijze regendag het uitgelezen moment is voor een bezoekje aan het museum waarschijnlijk ook. Museumpas op zak? Dan kan je ook als ouder voordelig naar 200 musea in heel België.

We helpen je alvast op weg met de vijf allerleukste musea en tentoonstellingen van het moment: 

 1. In het Red Star Line Museum mag je op pad met een familieboekje vol opdrachten en weetjes: zo reis je samen met Bessie en haar familie van Antwerpen naar Amerika. Onderweg lees je telkens een stuk van het familieverhaal en dan mag je schijven, tekenen of vertellen. 

 2. De naam Mil Lenssens zegt je waarschijnlijk niets, maar het tv-programma dat hij verzon doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij je kleuter: Tik Tak! In het Speelgoedmuseum ontdek je originele decorstukken (door Mil zelf geknutseld), poppetjes en ander leuks: een speelparadijs voor de kleinsten en heerlijk nostalgisch voor de grote mensen. 

 3. In het STAM wijst een gloednieuw kinderspoor de weg door de geschiedenis van Gent: als handelaar, ambachtsman, architect of citytripper mag jij de stad mee maken. En dan is er nog de gigantische luchtfoto van Gent: ga op je knieën op zoek naar je favoriete plekjes. 

 4. Heeft je kroost wat energie te veel, nu buitenspelen uitgesloten is? Neem ze mee naar het Sportimonium: ze leven zich er uit met oude volksspelen, testen hun eigen conditie en meten hun krachten met bekende atleten. Als ze daar niet moe van worden ... 

 5. In Texture, het museum over Leie en vlas in Kortrijk, mogen jullie op stap met Staf Stekel, die jullie alles leert over de wondere wereld van vlas, kant, machines en textiel.

 

3x ravotten, maar dan binnen

Geen weer om naar buiten te trekken voor je portie ravotten? Geen probleem, dat kan je ook gewoon binnen doen. 

 1. Wie buiten niet graag nat wordt kan nog altijd naar het zwembad. Daar is het tenminste warm. 

 2. Ravotten lukt ook prima in een binnenspeeltuin. Klauter, duik, glijd en kruip zoveel je wil! Dit zijn de leukste binnenspeeltuinen

 3. Bij te veel modder in eigen tuin kan je met je spring-in 't veld ook naar een trampolinepark: droger, warmer en wellicht iets uitdagender.

 

3x eens iets anders

Alle films gezien, alle tentoonstellingen bezocht en alle speeltuinen platgespeeld? Dan zijn er nog deze drie verrassende regenactiviteiten:

 1. Trek eens naar een burcht of een kasteel. Duik de geschiedenis in, flaneer als een prins, ridder of edelvrouw door de gangen en versla alle denkbeeldige draken. 

 2. Duik eens onder de grond, bijvoorbeeld in C-mine in Genk. Tijdens een spannende expeditie reizen jullie de mijnwerkers van weleer achterna tot zes meter onder de grond. Ontdek de verschillende installaties, ga aan de slag in de geluidscel en zoek de weg naar boven in het doolhof. En neem toch maar je regenjas mee, om de 60 (!) meter hoge schachtbok te kunnen beklimmen. 

 3. Ga gewoon toch naar buiten! Van een beetje regen is nog nooit iemand gestorven: jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop naar buiten voor een verfrissende boswandeling met het hele gezin. Wie durft in de diepste plas te springen? 

 

Zoek de Schatten van Vlieg

De hele zomer lang kan je op honderden plekken in Vlaanderen en Brussel op zoek naar de Schatten van Vlieg: in de bib, in een museum, in een kasteel of in je eigen gemeente. Speurneus opgezet? 

 

Lees ook 

De 10 leukste musea voor kinderen

Verder lezen 

4x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

Verder lezen 

De leukste binnenspeeltuinen van Vlaanderen en Brussel

Verder lezen