Kinderen in het park

14 speurtochten in het bos of in de stad

Heb je een of meerdere kleine avonturiers in huis? Neem ze mee naar buiten voor een zoektocht of schattenjacht voor kinderen in open lucht. Spanning en plezier verzekerd!

 

West-Vlaanderen

1. Speuren in de bossen

In heel wat bossen in West-Vlaanderen kan je op pad met Blob, tijdens een spannende en grappige speurtocht. Samen met zijn natuurvrienden beleeft Blob allerlei dolle avonturen. Gaan jullie mee op zoek naar een mysterieus kaboutervolkje? En wie kan helpen om een brutale taartendief te ontmaskeren? 

Haal het wandelboekje op bij de toeristische dienst en ga samen op pad: onderweg krijgen jullie allerlei grappige opdrachten én leer je vanalles bij over de dieren en planten die in het bos wonen. 

 

2. Met Belle door de straten van Blankenberge

Belle is ontstaan uit de golven van de zee om het mooie belle-époque erfgoed te beschermen en te koesteren. Ga samen met haar op zoek naar de schatten uit de belle époque in de straten van Blankenberge.

Tijdens de zoektocht krijg je tips via QR-codes. Breng je nadien nog een bezoekje aan het Belle Epoque Centrum? Dan krijg je een leuk geschenkje

 

3. Tijdreizen in Raversyde

Wist je dat Atlantikwall Raversyde in Oostende een soort van tijdsmachine is? Je reist er naar de twee Wereldoorlogen of naar een vissersdorpje uit 1465, ontmoet de bewoners van het domein en leert aller over hun mysterieuze verleden. 

 

Antwerpen

4. Het Grave Ravenpad voor de allerkleinsten

Het Grave Ravenpad is een wandel- en speelparcours voor families met baby's, peuters en kleuters tot ongeveer 6 jaar. In het Gewestbos in Ravels leidt het mysterieuze verhaal van De IJle Prijen en het Witte Raafje, geïnspireerd op oude Kempense volksverhalen, je door het bos, tot bij een heel bijzonder babydiertje ...

Allerlei mythische wezens kruisen je pad. Ze prikkelen je zintuigen en laten je het bos ontdekken

 

5. Kunst kijken in Mechelen

Twee speelse wandelroutes sturen je met de hele familie kriskras door het centrum van de stad. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is een beestige ontdekkingstocht en ‘Met Natte Voeten’ is een avontuurlijke wandeling voor waterratten. Met het Grote Plan nemen kleine padvinders zelf het voortouw.

Een kindvriendelijke kunstroute leidt je langs tien kleurrijk bestickerde elektriciteitskasten. Zo kan je kunst ontdekken die je meestal alleen in een museum vindt. Vind je de Mechelse mascotte Rommy in elk schilderij?

 

6. Op verkenning in Turnhout

Terwijl de grote mensen op verkenning gaan met de stadswandeling, kunnen de kinderen zich uitleven met een zoektocht. Dezelfde route, maar dan met spannende uitdagingen, doe-opdrachten en wist-je-datjes.

Haal de zoektocht op bij het toerismekantoor en je krijgt échte Turnhoutse speelkaarten mee!

 

7. Speuren naar dinoweetjes in De Ster

Op Provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas kan je niet alleen gaan ravotten in de speeltuin of zandkastelen bouwen op het strand, maar ook op zoek naar dinoweetjes. Speur naar de QR-codes op het domein: achter elke code vind je interessante verhalen of grappige doe-opdrachten. 

 

Limburg

8. Met Lotje op wandel in Zonhoven

In het wandelpark Den Dijk in Zonhoven wachten maar liefst drie speurtochten op jou. Heks Lotje neemt je mee op haar avonturen en schotelt je leuke doe- en denkopdrachten voor. 

Zoek of knutsel een bezem, ontcijfer de kaart en vlieg door het mooie park!

 

9. Hasseltse heldentocht

Hendrik Van Veldeke, Kolonel Dusart, De Gerlache … Ronkende namen, maar zijn ze ook meer dan standbeelden en straatnamen? Dankzij de Hasseltse Heldentocht wel: die brengt hen terug tot leven. De helden helpen je tijdens een moedige queeste om de schatkist te openen

 

10. Spoken jagen in Heusden-Zolder

Ben jij niet bang van spoken? Dan kan je met je spokenjager op pad op Domein Bovy in Heusden-Zolder. Even de app downloaden en je kan op pad: ga jij overdag op pad of durf je de toch ook in het donker aan? 

 

Oost-Vlaanderen

11. Met de GPS in De Kaaihoeve

In De Kaaihoeve in Zwalm kan je op schattenjacht met een GPS, over een tocht van ongeveer 1,3 km. Breng je de opdrachten in de tuin tot een goed einde? Dan word je 'natuurambassadeur' en ontdek je de verborgen schat.

Ook leuk: met de fotozoektocht verken je de Kaaihoeve en de omgeving. Met een verrekijker en zoekkaarten in de hand speur je naar oplossingen van opdrachten en raadsels. 

 

12. Op zoek naar de bril van Draakje Fosfor in Gent

Draakje Fosfor woont bovenop de toren van het Belfort in Gent: hij is de stoere beschermengel van de stad. Vuurspuwen kan hij als de beste, zijn spullen bijhouden iets minder ... Leg met een app de laatst gevolgde route van het vriendelijke draakje af om te kijken waar hij zijn bril gelaten heeft: onderweg worden jullie getrakteerd op leuke opdrachten en interessante weetjes. 

 

13. Met een iPad in Aalst

Zijn jullie Aalst al eens gaan verkennen? Je kan er kiezen uit verschillende wandelzoektochten, elk met hun eigen route en verhaal.

De stadswandeling Wij zijn zot van Aalst, bijvoorbeeld stuurt je op pad met een iPad en het verhaal van Jeroen, die eerst nog wat attributen moet verzamelen voor hij Anja ten huwelijk kan vragen. 

 

Vlaams-Brabant

14. Met de kickbike door Huldenberg

Een kickbike is een Finse uitvinding: een kruising tussen een step en een fiets. Een stevige step met hele grote wielen dus.

In het groene Huldenberg kan je kickbikes huren om met de hele familie een leuke fotozoektocht te doen. Zo ben je veel sneller dan te voet!

 

Lees ook

Reeks
Natuur en avontuur