Kinderen in het park

14 speurtochten in het bos of in de stad

Heb je een of meerdere kleine avonturiers in huis? Neem ze mee naar buiten voor een zoektocht of schattenjacht voor kinderen in open lucht. Spanning en plezier verzekerd!

1. Speuren in de bossen van West-Vlaanderen

In heel wat bossen in West-Vlaanderen kan je op pad met Blob, tijdens een spannende en grappige speurtocht. Samen met zijn natuurvrienden beleeft Blob allerlei dolle avonturen. Gaan jullie mee op zoek naar een mysterieus kaboutervolkje? En wie kan helpen om een brutale taartendief te ontmaskeren? 

Haal het wandelboekje op bij de toeristische dienst en ga samen op pad: onderweg krijgen jullie allerlei grappige opdrachten én leer je vanalles bij over de dieren en planten die in het bos wonen. 

22 jun 2020 - 31 aug 2025

Op avontuur met Blob in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof

Izegem
Spel of quiz

2. Met Belle door de straten van Blankenberge

Belle is ontstaan uit de golven van de zee om het mooie belle-époque erfgoed te beschermen en te koesteren. Ga samen met haar op zoek naar de schatten uit de belle époque in de straten van Blankenberge.

Tijdens de zoektocht krijg je tips via QR-codes. Breng je nadien nog een bezoekje aan het Belle Epoque Centrum? Dan krijg je een leuk geschenkje.

3. Speurneuzen op Atlantikwall

Op Atlantikwall Raversyde in Oostende duikel je door de geschiedenis: je verkent er de bunkers en ondergrondse gangen van de Duitse verdedigingslinie tijdens de twee Wereldoorlogen. Speur je weg door de duinen en donkere gangen, tast af wat er in de voeldozen zit en kom alles te weten over de historische plek. 

4. Het Grave Ravenpad voor de allerkleinsten

Het Grave Ravenpad is een wandel- en speelparcours voor families met baby's, peuters en kleuters tot ongeveer 6 jaar. In het Gewestbos in Ravels leidt het mysterieuze verhaal van De IJle Prijen en het Witte Raafje, geïnspireerd op oude Kempense volksverhalen, je door het bos, tot bij een heel bijzonder babydiertje ...

Allerlei mythische wezens kruisen je pad. Ze prikkelen je zintuigen en laten je het bos ontdekken

5. Mechelen stuurt je stappen

Twee speelse wandelroutes sturen je met de hele familie kriskras door het centrum van de stad. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is een beestige ontdekkingstocht en ‘Met Natte Voeten’ is een avontuurlijke wandeling voor waterratten. Met het Grote Plan nemen kleine padvinders zelf het voortouw.

6. Op verkenning in Turnhout

Terwijl de grote mensen op verkenning gaan met de stadswandeling, kunnen de kinderen zich uitleven met een zoektocht. Dezelfde route, maar dan met spannende uitdagingen, doe-opdrachten en wist-je-datjes.

Haal de zoektocht op bij het toerismekantoor en je krijgt échte Turnhoutse speelkaarten mee!

7. Een moordmysterie in Alden Biesen

Op het domein van Alden Biesen word jij de rechterhand van commissaris Angel, tijdens een spannend misdaadspel. Aanwijzingen, raadsels, (dwaal)sporen en proeven leiden je naar alle hoeken van het domein: kunnen jullie de moordenaar ontmaskeren?

8. Hasseltse Heldentocht

Hendrik Van Veldeke, Kolonel Dusart, De Gerlache … Ronkende namen, maar zijn ze ook meer dan standbeelden en straatnamen? Dankzij de Hasseltse Heldentocht wel: die brengt hen terug tot leven. De helden helpen je tijdens een moedige queeste om de schatkist te openen

9. Spoken jagen in Heusden-Zolder

Ben jij niet bang van spoken? Dan kan je met je spokenjager op pad op Domein Bovy in Heusden-Zolder. Even de app downloaden en je kan op pad: ga jij overdag op pad of durf je de toch ook in het donker aan? 

10. Met de GPS in de Kaaihoeve

In De Kaaihoeve in Zwalm kan je op schattenjacht met een GPS, over een tocht van ongeveer 1,3 km. Breng je de opdrachten in de tuin tot een goed einde? Dan word je 'natuurambassadeur' en ontdek je de verborgen schat.

Ook leuk: met de fotozoektocht verken je de Kaaihoeve en de omgeving. Met een verrekijker en zoekkaarten in de hand speur je naar oplossingen van opdrachten en raadsels. 

11. Op zoek naar de bril van Draakje Fosfor in Gent

Draakje Fosfor woont bovenop de toren van het Belfort in Gent: hij is de stoere beschermengel van de stad. Vuurspuwen kan hij als de beste, zijn spullen bijhouden iets minder ... Leg met een app de laatst gevolgde route van het vriendelijke draakje af om te kijken waar hij zijn bril gelaten heeft: onderweg worden jullie getrakteerd op leuke opdrachten en interessante weetjes. 

12. Met een iPad in Aalst

Zijn jullie Aalst al eens gaan verkennen? Je kan er kiezen uit verschillende wandelzoektochtenelk met hun eigen route en verhaal.

De stadswandeling Wij zijn zot van Aalst, bijvoorbeeld stuurt je op pad met een iPad en het verhaal van Jeroen, die eerst nog wat attributen moet verzamelen voor hij Anja ten huwelijk kan vragen. 

13. Met de kickbike door Huldenberg

Een kickbike is een Finse uitvinding: een kruising tussen een step en een fiets. Een stevige step met hele grote wielen dus.

In het groene Huldenberg kan je kickbikes huren om met de hele familie een leuke fotozoektocht te doen. Zo ben je veel sneller dan te voet!

14. Op jacht naar verhalen in Leuven

De beste manier om een stad te leren kennen? Met een verrassende wandeling. Ga met een luisterwandeling op jacht naar de gekste verhalen van Leuven: aan zes haltes laat je je meeslepen door een wonderlijk vertelsel of een huiveringwekkende historie. De stemmen klinken je misschien wel bekend in de oren: herken jij de vertellers? 

Reeks
Natuur en avontuur