Kinderen in het park

11 speurtochten in het bos of in de stad

Heb je een of meerdere kleine avonturiers in huis? Neem ze mee naar buiten voor een zoektocht of schattenjacht voor kinderen in open lucht. Spanning en plezier verzekerd!

 

West-Vlaanderen

1. 15x speuren in de bossen van de Westhoek

In de groene dorpen en prachtige natuurgebieden van de Westhoek kan je maar liefst 15 speurtochten doen. 

Met de hulp van Stijn het Konijn, Ever Sam, Boswachter Bruno of een van de andere leuke personages vind je je weg. Vind je het juiste pad en kan je de vragen oplossen? Dan kan je ongetwijfeld het mysterie ontrafelen

 

2. Met Belle door de straten van Blankenberge

Belle is ontstaan uit de golven van de zee om het mooie belle-époque erfgoed te beschermen en te koesteren. Ga samen met haar op zoek naar de schatten uit de belle époque in de straten van Blankenberge.

Tijdens de zoektocht krijg je tips via QR-codes. Breng je nadien nog een bezoekje aan het Belle Epoque Centrum? Dan krijg je een leuk geschenkje

 

Antwerpen

3. Het Grave Ravenpad voor de allerkleinsten

Het Grave Ravenpad is een wandel- en speelparcours voor families met baby's, peuters en kleuters tot ongeveer 6 jaar. In het Gewestbos in Ravels leidt het mysterieuze verhaal van De IJle Prijen en het Witte Raafje, geïnspireerd op oude Kempense volksverhalen, je door het bos, tot bij een heel bijzonder babydiertje ...

Allerlei mythische wezens kruisen je pad. Ze prikkelen je zintuigen en laten je het bos ontdekken

 

4. Op verkenning in Mechelen

Twee speelse wandelroutes sturen je met de hele familie kriskras door het centrum van de stad. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is een beestige ontdekkingstocht en ‘Met Natte Voeten’ is een avontuurlijke wandeling voor waterratten. Met het Grote Plan nemen kleine padvinders zelf het voortouw.

Een kindvriendelijke kunstroute leidt je langs tien kleurrijk bestickerde elektriciteitskasten. Zo kan je kunst ontdekken die je meestal alleen in een museum vindt. Vind je de Mechelse mascotte Rommy in elk schilderij?

 

5. Op verkenning in Turnhout

Terwijl de grote mensen op verkenning gaan met de stadswandeling, kunnen de kinderen zich uitleven met een zoektocht. Dezelfde route, maar dan met spannende uitdagingen, doe-opdrachten en wist-je-datjes.

Haal de zoektocht op bij het toerismekantoor en je krijgt échte Turnhoutse speelkaarten mee!

 

Limburg

6. Met Lotje op wandel in Zonhoven

In het wandelpark Den Dijk in Zonhoven wachten maar liefst drie speurtochten op jou. Heks Lotje neemt je mee op haar avonturen en schotelt je leuke doe- en denkopdrachten voor. 

Zoek of knutsel een bezem, ontcijfer de kaart en vlieg door het mooie park!

 

7. Hasseltse heldentocht

Hendrik Van Veldeke, Kolonel Dusart, De Gerlache … Ronkende namen, maar zijn ze ook meer dan standbeelden en straatnamen? Dankzij de Hasseltse Heldentocht wel: die brengt hen terug tot leven. De helden helpen je tijdens een moedige queeste om de schatkist te openen

 

Oost-Vlaanderen

8. Met de GPS in De Kaaihoeve

In De Kaaihoeve in Zwalm kan je op schattenjacht met een GPS, over een tocht van ongeveer 1,3 km. Breng je de opdrachten in de tuin tot een goed einde? Dan word je 'natuurambassadeur' en ontdek je de verborgen schat.

Ook leuk: met de fotozoektocht verken je de Kaaihoeve en de omgeving. Met een verrekijker en zoekkaarten in de hand speur je naar oplossingen van opdrachten en raadsels. 

 

9. Een imaginair museum in Gent

Ken jij de man die de wolken meet op het dak van museum S.M.A.K.? Heb je zin om te vliegen met een supersonisch tuig van Panamarenko? Wandel door het Citadelpark en duik in het Imaginair Museum: met je ogen dicht luister je naar hoe de kunstwerken tot leven komen.

Ga op zoek naar de paaltjes met de vliegen erop en scan de QR-codes met je smartphone. Beluister verhalen over kunstwerken die je alleen in je verbeelding ziet.

 

10. Met een iPad in Aalst

Zijn jullie Aalst al eens gaan verkennen? Je kan er kiezen uit verschillende wandelzoektochten, elk met hun eigen route en verhaal.

De stadswandeling Wij zijn zot van Aalst, bijvoorbeeld stuurt je op pad met een iPad en het verhaal van Jeroen, die eerst nog wat attributen moet verzamelen voor hij Anja ten huwelijk kan vragen. 

 

Vlaams-Brabant

11. Met de kickbike door Huldenberg

Een kickbike is een Finse uitvinding: een kruising tussen een step en een fiets. Een stevige step met hele grote wielen dus.

In het groene Huldenberg kan je kickbikes huren om met de hele familie een leuke fotozoektocht te doen. Zo ben je veel sneller dan te voet!

 

Lees ook

De leukste buitenspeeltuinen voor kinderen

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren