U bent hier:

10 x lekker lokaal tijdens de Zomer van de Korte Keten

Korte Keten Limburg

10 x lekker lokaal tijdens de Zomer van de Korte Keten

Heel wat landbouwers, verenigingen en steden organiseren deze zomer originele activiteiten. Van smultochten tot bergaperitieven. Uiteraard conform de nodige corona-maatregelen.


Wat is korte keten?

Met de Korte Keten legt je voeding een zo kort mogelijke weg af van producent tot consument. Er zijn dus geen of heel weinig tussenschakels. En dat heeft zo zijn voordelen: je weet perfect waar je voedsel vandaan komt en de producent verdient een eerlijke prijs. Tijdens de Zomer van de Korte Keten kan je dit boeiende traject van dichtbij beleven.


Zomeren in Vlaams-Brabant

1. Hagegouds wijnweekend

De flessen rode en witte Hageglandse wijn staan klaar om ontkurkt te worden. Wijndomein Hagegoud voorziet een korte wandeling naar de wijngaard en wat uitleg in de productieruimte, nadien kan je de wijnen proeven in de degustatieruimte of gewoon in openlucht bij goed weer.

 

2. Picknick in Diest

Via een invulformulier van Toerisme Diest kan je je eigen picknick met lokaal lekkers samenstellen. Je picknickmand wordt naargelang je interesses aangevuld leuke extra’s zoals zoektochten en fiets –en wandelroutes

 

Lokaal lekkers in Limburg

3. Bijzondere fietstocht

De fietstocht van 25 km vertrekt aan Imkerij 't bijtje in Genk. Je start met fietsen door het water in Bokrijk en zet vervolgens koers naar natuurpark De Maten. In dit bosrijke gebied ga je aan de slag met enkele bijenkasten onder begeleiding van de imker. Naast fietsen, mag je bovendien ook smullen... van een Stiemerijsje met verse honing bijvoorbeeld. 

 

4. Bubbelen in de Blueberry Fields

Fan van blauwe bessen? Reserveer een plekje midden in het prachtige natuurdecor van de Blueberry Fields in Koersel. Een korte wandeling brengt je bij een oude tractorkar, waar je kan genieten van een fijne gerechten met versgeplukte bessen.

 

De boer op in Oost-Vlaanderen

5. Boerenmarkt in Aalter

Op zaterdag kan je terecht op de boerenmakt van Aalter voor heerlijke producten rechtstreeks van de boer. Opgelet: ook op de boerenmarkt is een mondmasker verplicht.

 

6. Toer Lekker Oost-Vlaams

Op 30 augustus openen maar liefst 21 Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducenten de deuren. Neem een kijkje achter de schermen en leer het verhaal achter het product kennen.

 

Smullen in West-Vlaanderen


7. Kazen van bij ons

Kaasliefhebbers kunnen deze zomer een bezoekje brengen aan kaasboerderij De Beauvoordse Walhoeve in Veurne. Je kan elke dag genieten van een hoevepicknick (op voorhand te reserveren) of een ijsje, maar op zaterdag 15 augustus organiseert de boerderij een rondleiding inclusief proevertjes.

 

8. Het witte goud

Alles wat je altijd al over witloof wilde weten... ontdek je bij witloofbedrijf Vandewalle op zaterdag 26 augustus. Via hydrocultuur slagen ze erin om op 3 weken tijd smaakvolle, witte en puntige witloof te oogsten. Tip: in de diepvriesautomaat kan je hun lekkere witloofkroketten met kaas en ham kopen.

 

Recht van bij de Antwerpse boeren

9. Roem en glorie in 't Grom

't Grom, doemuseum rond groenten en tuinerfgoed, eert deze zomer de lokale boeren en streekgewassen. De museumtuinen zijn versierd met barokke groentjes en elke bezoeker gaat naar huis met een gratis retroposter van het befaamde Franse zadenhuis Vilmorin-Andrieux. 

 

10. Korte toer langs een boer

Deze route van 11 km brengt je langs de deelnemende boeren van Aartselaar. Pluk een vers boeketje bloemen bij de bloemenplukweide, koop kraakverse groenten bij het Wullebeekhof en geniet van een ijsje bij de Vluchtenburghoeve.

Meer activiteiten

Van 4 juli 2020 tot 8 augustus 2020

Bloesem- en fruitbezoekjes aan Wijndomein Marsnil

Batsheers (Heers), Wijndomein Marsnil

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 11 juli 2020 tot 8 augustus 2020

Boerenmarkt Aalter

Aalter, Parken van Aalter

Markt of braderie

zaterdag 8 augustus 2020

Picknicken in de Warmoes

Mol, De Warmoes

Eten en drinken

zaterdag 8 augustus 2020

Start appelseizoen bij LemBiFruit

Emblem (Ranst), Lembi-Shop

Eten en drinken

Van 8 augustus 2020 tot 9 augustus 2020

Saffraanontbijt Belgische Saffraan

Herentals, Belgische Saffraan

Eten en drinken

zondag 9 augustus 2020

Picknickzondag met KH SintCeclia band - gemeente Jabbeke, Zerkegem (bijna volzet)

Zerkegem (Jabbeke), Pastorietuin Zerkegem

Eten en drinken

zondag 9 augustus 2020

Wijndomein De Kluizen bezoeken en wijntjes degusteren - Bevestigd2020

Aalst, Wijndomein De Kluizen

Eten en drinken

Van 8 augustus 2020 tot 9 augustus 2020

Ravenstein Winetrail

Wervik, Wijndomein Ravenstein

Fiets- of wandelroute

woensdag 12 augustus 2020

Workshop Ijs en Sorbet

Aalst, De Plek

Cursus of workshop

vrijdag 14 augustus 2020

Walking dinner @Sint Annahof

Lummen, Sint Annahof

Eten en drinken

Bekijk meer tips