U bent hier:

Yves Saint Laurent

  1. 1.       Yves Saint Laurent heeft zijn pijlsnelle jonge carrière deels te danken aan die andere modegigant Christian Dior. Als 18-jarig ukkie mocht hij bij hem in de leer, op 21-jarige leeftijd kreeg hij de leiding over het modehuis.

 

  1. 2.       Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog diende Yves Saint Laurent in het Franse leger. Deze lonkende militaire carrière werd echter al na 20 dagen afgebroken door een zenuwinzinking.

 

  1. 3.       YSL heeft heel wat vernieuwingen op zijn conto die later veelvuldig werden gekopieerd: het broekpak en de smoking voor dames, dijhoge laarzen en tricotjurken geïnspireerd op schilderijen van Mondriaan.

 

  1. 4.       De ontwerper was nog op andere vlakken baanbrekend: zo was zijn modehuis een van de eersten die een prêt-à-porter lijn uitbrachten.

 

  1. 5.       Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Darge legden een immense kunstcollectie aan, die na de dood van de ontwerper werd geveild. Een ready-made van Duchamps ging voor 8 miljoen euro onder de hamer, een schilderij van Matisse bracht maar liefst bijna 36 miljoen euro op.

 

In het ING Cultuurcentrum in Brussel kan je tot en met 5 mei 2013 de tentoonstelling ‘Yves Saint Laurent Visionair’ bezoeken.